solnedgång-tanumstrand-grebbestad-bohuslän (26 av 33)

Semesterdagar på hotell Tanumstrand, Grebbestad – fina dagar i Bohuslän

Vistelse i samarbete med Tanumstrand

Jag älskar Bohuslän. Det är något speciellt med havskänslan där, och naturen är så speciell. Bohusläns skärgård liknar ingenting annat, med sina karga klippor och vatten som är vilt och glittrande på samma gång. Blommor och växer som försöker kämpa sig igenom stenarna, vindpinade träbryggor och slingrande grusvägar längs havskanten.

solnedgång-tanumstrand-grebbestad-bohuslän (27 av 33)

Allt det är vad som möter en när man kommer till semesteranläggningen Tanumstrand, som ligger ett par kilometer söder om Grebbestad. Hela anläggningen som hotell Tanumstrand är del av ligger på första havsparkett, och det är som att befinna sig mitt i skärgården, bland kobbar och skär, men samtidigt vara på en bekväm semesteranläggning. Läget är Tanumstrands absolut bästa tillgång – det är som att bohusläns skärgård görs tillgänglig på det allra bekvämaste sättet.

solnedgång-tanumstrand-grebbestad-bohuslän (26 av 33)

Vi har just avslutat två dygn på Tanumstrand, och jag fick verkligen bohuslänskänslan som jag vill ha en dos av varje sommar. Ännu mer fick kanske barnen, för de hade en vistelse maxad av sådant som de älskar. Det är en riktigt bra kombination!

Hotell Tanumstrand – semesteranläggningen

Tanumstrand är en hel semesteranläggning, med hotell såväl som stugor, och alla bekvämligheter och all underhållning man kan tänka sig. Ungefär allt på kortet nedan – ett vykort från Tanumstrand – är del av hotellområdet; hotell Tanumstrand, restaurang, stugor, hamn mm.

hotell-tanumstrand-grebbestad-bohuslän

Rummen – aka, vi har sovit!

Efter några veckors runtkuskande där vi sovit trångt och i överhettade sovrum – med sömn därefter… var det som himmelrike att komma till ett hotellrum på Tanumstrand. Inte bara fanns AC så det var svalt och skönt, utan vi hade alla egna sängar. Det “vanliga” familjerummet har ett rum med dubbelsäng och TV och ett separat rum med våningssäng. Så skönt att ha barnen i eget rum! Är man en ännu större familj så går alla rum i den del vi bodde (den vita längan till höger i mitten av kortet ovan) att sammankoppla så att flera rum ihop blir som en lägenhet. Det kallas då “familjesvit”, men just “svit” är ett lite missvisande namn. Standarden är av “normal” klass – fräscht och funktionellt, och har uteplats eller balkong. Har man tur har man kvällssolsläge mot hav och hamn medan man åt andra hållet kan slappna av och låta barnen vara kvar ute och leka eller spela minigolf sent på kvällen nästan under uppsikt.
Vårt rum kändes hyfsat nyrenoverat men samtidigt ganska enkelt, men jag har förstått att olika rum kan se lite olika ut.

Rum hotell Tanumstrand familjesvit

Familjesvit hotell Tanumstrand
Ett sovrum med dubbelsäng, ett vardagsrum med kök och bäddsoffa, ett extra litet sovrum med våningssäng, två badrum, dubbla uteplatser – rymligt för den större familjen.

För barn på Tanumstrand

Vi är inte de som jagar det som traditionellt kanske kallas för “barnvänligt” utan tror att vuxenvänligt på barnens villkor ger lika fina upplevelser för hela familjen. Tanumstrand kombinerar upplevelser för vuxna med massor av underhållning för barnen – och det är en grym kombination. Våra barn älskade att välja bland utbudet (som finns under sommaren, i år datumen 22 juni – 11 augusti).

Krabbfiske

Givetvis bjuder närmaste brygga bästa förutsättningar för krabbfiske. Har man inga spön kan man köpa det i områdets lilla butik.

hotell-tanumstrand-grebbestad-bohuslän (4 av 4)

SeaClub

På SeaClub kan barnen vara med i ledarledda aktiviteter, som fotbollsskola, skattjakt, parkourträning, dansträning, piratskola och mycket mer. Aktiviteterna nedan kan alla vara inslag i SeaClub, men kan förstås också lika gärna underhålla barnen själva. Vi har kunnat släppa iväg Max (7,5) och Stella (10) ihop själv en hel del – snacka om ett skönt nytt steg i familjemognaden.

Action Zone, parkourbana, fotbollsplan, äventyrsgolf och lekplats

I lekväg finns något för alla åldrar. Meja ville förstås gå till lekparken – med gungor, klätterställning och riktigt stor, uppblåst studsmatta. Ännu större är den uppblåsta hinderbanan inne i Action Zone som Max och Stella hängde vid, den väldigt fina äventyrs-minigolfbanan och förutom det finns även en utomhus-parkourbana såväl som andra ytor för spontanidrott – fotbollsplan mm. tanumstrand-grebbestad-bohuslän (4 av 4)  tanumstrand-grebbestad-bohuslän (4 av 4)

Bad och sandstrand

Med havsläget lockar ändå – inte minst dagar som de vi haft med 25 graders värme luften och hela 22 i havet – bad. Det finns flera klippbad och sandstränder nära Tanumstrand, och en egen liten sandstrand inne på området.

hotell-tanumstrand-grebbestad-bohuslän (4 av 4)  

Badhus – Stora Blå & Lilla blå

Våra barns bästa alla kategorier är nog ändå att bada i badhus. På Tanumstrand finns en 25-meters inomhuspool med rutschkana (snarare känsla av mindre äventyrsbad än inomhuspool) som är riktigt fint och alldeles tillräckligt för några timmars bad ett par dagar. Babypool, swimmingpool, bubbelpool och rutschkana…

tanumstrand-grebbestad-bohuslän-pool tanumstrand-grebbestad-bohuslän-badhus tanumstrand-grebbestad-bohuslän-badhus

…och en sammankopplad pool utomhus (Lilla Blå) som under after beachen är grymt bra läge att hänga om man inte vill anamma den mesta partystämningen mer än från distans.

hotell-tanumstrand-grebbestad-bohuslän

Aktiviteter på Tanumstrand

Även vi vuxna fick vårt under dagarna i Bohuslän, då vi testade många olika aktiviteter på Tanumstrand.

Tanumstrand spa

Alltså – wow vilket fint spa anläggningen hade. På ovanvåningen av Stora & Lilla blå fanns lugna pooler, olika typer av bastus, varma hällar och relaxytor. Det är 13-årsgräns, kostar 295 kr och bjuder på väldigt mycket mer lugn än poolerna under och after beachen utanför… Lika behagligt som snyggt! Men allra bäst var nog utsikten…

spa-tanumstrand-grebbestad-bohuslän spa-tanumstrand-grebbestad-bohuslän spa-tanumstrand-grebbestad-bohuslän spa-tanumstrand-grebbestad-bohuslän

För mig blev detta verkligen en semester från semestern (medan barnen hade det bra med Henke en våning ner) – och jag hade verkligen önskat mig mer tid på spa och kanske tid till någon behandling också.

spa-tanumstrand-grebbestad-bohuslän

Paddla SUP – och kör SUP yoga

Den härligaste aktiviteten jag gjorde var SUP-yoga. Läs mer om den upplevelsen här; SUP-yoga.

paddla sup - sup-yoga i bohuslän tanumstrand grebbestad

Hyra cyklar och cykla till Grebbestad

Tanumstrand ligger ungefär två kilometer söder om Grebbestad, och det är en väldigt mysig grusväg dit – som lämpar sig lika bra för en promenad eller jogg som en cykeltur. Man kan hyra cyklar på hotellet – perfekt för en glassutflykt till gulliga Grebbestad eller bara för att ta sig lite längre någon kväll.

   

Gör en båtutflykt – i hyrd båt eller på en båttur

Vi bokade in en av de båtar som man kan hyra på Tanumstrand – en liten öppen båt med plats för 4-5 personer. Att se bohusläns vackra skärgård från båt är något av det härligaste, och en så liten båt är hyfsat enkel att själv manövrera. Tyvärr blev det en dubbelbokning ena dagen, och när vi gjorde ett nytt försök dagen därpå var vinden för tuff. Båten är så liten så den gör sig bäst i lugnare vatten.

Den större M/S Donalda lägger till vid Tanumstrand dagligen, och tar en ut till Väderöarna för klippbad. Det finns också möjlighet att åka på sälsafari eller hummerfiske.

Träning och aktiva dagar på Tanumstrand

Hotellet har ett gym (som jag inte hann spana in), anordnar träning nästan dagligen om sommaren men också träningshelger på andra delar av året. Jag kan, hur härlig sommaren än är, riktigt se framför mig dagar bland klipporna där vinden viner och luften är hög, klar och fylld av syre och salt. Tänk SUP-yoga, utomhusträning på klipporna och löpturer längs havet då… Dröm!

Denna gång blev det SUP-yogan och en tidig morgontur i löpardojorna.

Maten på Tanumstrand – och Tanumstrands after beach

Tanumstrand har en riktigt bra restaurang, och en kväll åt vi från á la carte-menyn. Vi åt båda en grym råbiff till förrätt – riktigt kul tolkning!, och var båda supernöjda med våra varmrätter; torsk för mig och piggvar för Henke. Man har ofta buffé också, och där kan jag rekommendera skaldjursbuffén – “buffé Bohuslän” som man kallade den, medan grill- och tacobuffé inte lockade oss – förutom barnen som uppskattade det sistnämnda.

solnedgång-i-bohuslän-tanumstrand-västkusten

På restaurangens terass sitter man med fantastiskt läge vid vatten och bland alla båtar – redo för en ny solnedgång varje kväll.

solnedgång-i-bohuslän-tanumstrand-västkusten solnedgång-tanumstrand-grebbestad-bohuslän

Tanumstrands after beach är vida känd. Det kommer mycket båtar bara för att ligga i den trevliga hamnen, men allra mest dragkraft har kanske after beachen. Jag har varit i Sandhamn och fler ställen – men detta var onekligen grymt drag och värt som destination i sig själv. Det är inte konstigt att det är packat av båtar längs bryggorna.

Tanumstrand på Tripadvisor

Jag kan läsa mig till lite varierad kritik för TanumStrand på TripAdvisor, och det kan handla om service eller rummens standard. För mig var den stora behållningen den fantastiska inramningen och läget, den härliga terassen där vi åt riktigt god mat, att barnen hade så mycket och så roligt att göra och hur vi kunde nyttja utbudet och göra härliga utflykter och aktiviteter. Och kvällsolen på restaurangens terrass. Vilka kvällar!

tanumstrand-grebbestad-bohuslän-lisa-livetfrandenljusasidansolnedgång-hotell tanumstrand-grebbestad-bohuslän (26 av 33)

 

Vill du läsa mer om ställen och aktiviteter i Bohuslän så kolla in den här länken.

 


Delar av min vistelse på Tanumstrand var i samarbete, men tankar, åsikter, upplevelser och känslor är som vanligt helt mina egna. 

Följ mig!

Mer läsning...
Höst I Åre tåg
Jag vaknade här