En guide till Halmstads stränder

”Hela Halmstad består av stränder”, skrev jag efter en kompis uttalande för någon vecka sedan när vi var där, och det är helt sant – stränderna i Halmstad är många, långa och helt ljuvliga. Det finns en havsstrand i varje vik, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Här är min guide till Halmstads stränder – med en uppmaning till variation. Testa runt, och välj efter dag och sällskap.

Guide till Halmstads stränder

Stränder norr om Halmstad – mot Tylösand

Tylösand

Halmstads mest kända strand är Tylösand. Den ligger åtta kilometer väster om Halmstad och totalt består Tylöbukten av en fyra kilometer lång strand med höga och mjuka sanddyner och delen längst söderut är den som heter Tylösand. Inte sällan är det en del vågor och rätt roligt i Tylösands vatten – men allra mest barnvänlig är den kanske inte om man tänker just på det ofta lite stökigare vattnet. Det är dock på Tylösand det händer, så vill du ha mycket folk kring dig är det här du ska vara. Det är fina dagar ungefär lika mycket folk som på vilken medelhavsstrand som helst. Givetvis finns all service du kan tänkas vilja ha (inklusive livräddare) och dagen på stranden toppas av en stor after beach på Leifs lounge – som också har en stor nattklubb för den som vill fortsätta festa hela natten.

Guide till Halmstads stränderGuide till Halmstads stränder

Läs mer:
SALT – en riktigt bra restaurang på Tylösand 

Frösakullstranden och Ringenässtranden

Längre norrut går Tylösand över i Frösakullstranden, som alltså är en del av de fyra kilometer jag redogör för ovan. Den är lika fin som Tylösandsdelen, men med betydligt mindre folk. Detsamma gäller Ringenässtranden som ligger ännu längre norrut i Tylöbukten.

Steninge – Steningestrand

Länge ifrån Halmstad, nästan 20 kilometer norr om stan, ligger Steningestrand. Det är en ganska liten strand men med mjuk sand och den är också hyfsat långgrund vilket är bekvämt med små barn. En anledning att vi gillar den lite extra är att det finns en väldigt krabbfiskevänlig pir i mitten av stranden, och att vi gärna kikar förbi på trevliga Steninge vandrarhem – eller tar en extra god lunch på Göstas restaurang. Är man aktiv så finns fina vandringsleder i naturreservatet både norr och söder om stranden.

Guide till Halmstads stränder - Steninge - stränder i Halmstad

Läs mer:
Mer om Steninge strand
Steninge vandrarhem – Kuststationen vid Kattegatt

Haverdalsstrand och Villshäradsstranden (och Lynga)

Haverdal bjuder på variation från finaste sandstrand med väldigt fina sanddyner – under närmare tre kilometer lång strand (som inkluderar Villshärad nedan) – till vackra Skallen i norr som är klippbad och ger en riktigt vacker utsikt över hela bukten.

I södra delen av stranden ovan heter stranden Villshäradsstranden, och även här finns gott om service, livräddare och toaletter.

Mellan Villshärad och Haverdal ligger en liten snutt som heter Lynga – just söder om ån Skintans utlopp. Detta är något för den som föredrar naturistbad, då det är ett oskyltat nakenbad.

Läs mer:
Här ligger Särdals kvarn nära.Det är ett riktigt mysigt café och gårdsbutik i en gammal kvarn, väl värt besök.

Stränder nära Halmstad – mellan Tylösand och stan

Tjuvahålan

Nära Tylösand, en kort promenad från Tylöbukten, ligger Tjuvahålan. Det är en liten, barnvänlig strand med sandstrand, brygga och klippor. Denna bukt är en riktig liten pärla som jag gillar massor och gärna väljer framför Tylösand, just för att det är betydligt lugnare.

Guide till Halmstads stränder - Tjuvahålan

Läs mer:
Hela vägen från norr om Tylösand till stan går Prins Bertils stig. Det är en oerhört vacker vandringsled om 18 kilometer som passar sig lika bra för en lång promenad som för en härlig löptur.

Guide till Halmstads stränder - Prins Bertils stig

Svärjarehålan

Söder om Tjuvahålan, det vill säga snäppet närmare stan, ligger Svärjarehålan. Den är till inramningen väldigt lik Tjuvahålan och ett riktigt mysigt bad. Det finns även en handikappdel (så visa hänsyn om du hänger här) med ramp ned i vattnet, och det finns klippor som funkar bra för krabbfiske. Här finns även en snorkelled på hela 200 meter med informativa undervattensskyltar och intressanta växter och fiskar att titta på.

pizzapicknick svärjarehålan halmstad - stränder i Halmstad

Läs mer:
Om Svärjarehålans strand, snorkelled – och de härliga klipporna mellan Svärjarehålan och Tjuvhålan som passar perfekt att ha picknick på.

Stränder i Halmstad – nära centrum

Västra stranden

Västra stranden är den mest centrala stranden i Halmstad. Den är över en kilometer lång och ser på håll rätt inbjudande ut – men vid Nissans utlopp har det historiskt varit mycket utsläpp och delen närmast stan/hamnen är således mer sedd som hundstrand. Numera har jag förstått det som mer okej att bada, iallafall på delarna längst norrut till skillnad mot hundbadet närmast hamnen, men helt nödvändigt är det kanske inte att hänga just på Västra stranden med tanke på alla andra fina vikar det finns att bada vid – även mellan Västra stranden och Svärjarehålan finns fler små vikar som mest de som bor nära besöker. Däremot finns på Västra stranden ett oerhört charmigt café längst söderut (mot stan) – Café Söderpiren.

Stränder söder om Halmstad

Östra Stranden

Ungefär tre kilometer söder om centrum ligger Östra stranden, och det är också här vi är allra mest då Henkes föräldrar har stuga på ett av alla stugområden vid denna strand. Östra stranden är tre kilometer lång, har hårt packad sand och är enormt långgrund vilket gör den väldigt barnvänlig. Här är känslan ”enklare” än på till exempel Tylösand, men det känns också därmed ibland mer avslappnat. I år (2018) måste jag också säga att det märktes en skillnad i hur Östra stranden togs om hand av kommunen. Varje morgon jag såg var den nykrattad, och det gick personer och höll efter skräp och annat. Trots vår högsäsongsvecka i Halmstad var det lugnt på stranden – är Östra stranden möjligen lite underskattad?
Innanför stranden ligger sanddyner följt av små skogar – och det är härliga små leder att jogga på. Längs söderut finns Hagöns naturreservat, där det också ligger en stor camping – och ännu längre söderut finns Halmstads officiella naturistbad.

Guide till Halmstads stränder

Östra stranden – handikappbadet

Längre norrut på Östra stranden, mot hamnarna, finns ett bad vid gräs som är tillgänglighetsanpassat. Här finns ramp, lift och trappor ned i vattnet (visa hänsyn och lämna företräde för de med behov), och under den lilla bryggan finns små krabbor att fiska för de entusiastiska krabbfiskarna. Inget mot bohusläns stora varianter – men nog så kul för barn som gillar krabbfiske (läs: våra barn).

Påarp/Laxvik

Ännu längre söderut, på andra sidan Fylleån, finns de mindre stränderna Trönninge, Påarp och Laxvik. Där finns både sandstränder, dyner och klippor såväl som små ytor med gräs.

Gullbrannastranden

Halmstad kommuns sydligaste strand ligger cirka 15 kilometer söder om centrum, heter Gullbrannastranden och består av en 2,5 kilometer lång sandstrand just nedanför ett naturreservat.

Halmstads stränder

Som ni hör så finns det oerhört många fina stränder och små bukter i Halmstad, med allt från långa sandstränder till gräsytor och klippbad. Hoppas att denna guide till Halmstads stränder har varit en hjälp om du funderar på vart du ska ta dig i Halmstad. Det finns många guldkorn att upptäcka – och alla möjligheter till en härlig semester i Halmstad.