tanumstrand-grebbestad-bohuslän

Semester i Sverige; tips till sommar-Sverige

Inlägget innehåller sponsrade annonslänkar

Våra somrar består allra oftast av fokus på semester i Sverige. Gärna från norr till söder, från stränder och sköna dagar i hängmattan till vandring i norr. Sverige är sitt bästa jag på sommaren, och att resa i Sverige och spendera merparten av sin semester i Sverige är underbart. Här följer några tips till sommar-Sverige, med olika destinationer och aktiviteter. Vissa av dem är mina egna favoriter, och andra sådana jag drömmer lite extra om.

Semester i Sverige med fokus på vackra dagar

Allra mest bjuder semester i Sverige på vackra landskap och variation. Ställen med allt i ett – men inte minst riktigt vackert landskap.

# Dalarna – Förstås. Ingenstans är landskapet så vackert böljande och aktiviteterna så varierade. Ja – lite färgad är jag kanske, dalkulla som jag är, men få andra landskap – om något – har sommarupplevelser som sträcker sig från fjällvandring via kulturbygd till stränder och helt enkelt har det vackraste landskap jag vet.

Lyssna på ett fullt podcastavsnitt om Dalarna här (med mest vinter men även allmänna tips), läs om massor av tips om saker att göra i Dalarna med barn (sommar) här och för mer läsning om Dalarna klicka här.

sommar i dalarna

# Bohuslän – Det går inte att prata om vackra dagar i Sverige och inte nämna Bohuslän. Landskapet i Bohuslän liknar inget annat, och känslan är lika speciell som Bohusläns smultronställen är många. Karga klipplandskap mot salt hav, röda små fiskestugor och färska skaldjur. Läs mer här om Bohuslän i allmänhet eller Gullmarsstrand/Fiskebäckskil, Tanumstrand/Grebbestad, eller Smögen specifikt här.

# Gotland (och Fårö) – Som barn åkte vi ofta till Gotland och när jag var ung vuxen var Gotland stället jag återvände till om och om igen – inklusive en hel sommar för högskolestudier. Det har en speciell plats i mitt hjärta, Gotland. Det går inte att inte älska Gotland, med sin dramatiska natur, Visbys magiska ringmur och alla härliga ställen, gårdsbutikerna, maten av högsta klass med lokala råvaror i fokus, den vackra naturen och de vidsträckta sandstränderna – och såklart Fårös fantastiska, karga landskap med klapperstensstränder. Gotland känns som en annan värld, både till miljö och känsla. Ön skulle lika gärna kunna nämnas under kategorin ”stränder” längre ner, och Visby i ”svenska sommarstäder” men ni fattar. Gotland har allt.

# Stockholms och Stockholms skärgård – Var börjar man om Stockholm? I min älskade hemstad finns allt och lite till, och omgivningarna med underbara Stockholms skärgård bara kompletterar ett av Sveriges bästa resmål. Läs mer om Stockholm här.

Ett extra tips till Stockholm är att uppleva staden från vattnet. Det är något alldeles speciellt, och nedan bild är från en tur på egen motorbåt som vi hyrt. Här finns tips om att hyra segelbåt i Stockholm.

# Österlen – Jag har längtat tillbaka till Österlen sedan den där sommaren då vi packade golfklubborna, inkvarterade oss på ett litet bed & breakfast utanför Tomelilla och roadtrippade oss genom Skånes sydöstra landskamp. Gulliga hamnstaden Simrishamn och nationalparken Stenshuvud med sin fantastiska strand, strandparadiset Haväng, istidskullarna Brösängs backar och de många äppelträden och mysterierna runt Kivik. Drömmigt!

# Öland – Naturreservat Halltorps Hage med ädellövskog, fornlämningar, fyrar och väderkvarnar, vandring i Unesco världsarvet på södra Öland, borgar och slott – och förstås vidsträckta stränder. På Öland finns onekligen något för alla!

# Visingsö – Mitt i Vättern finns ön med vacker natur, sköna stränder och historiska ruiner. Visingsö är på min semester i Sverige-bucket list!

Vandring i Sverige

Det finns så många fantastiska ställen för vandring i Sverige, och jag bara skrapat på ytan – om ens det. Av de många områden och leder som finns så är det några ställen som lockar mig lite extra.

# Kungsleden / Abisko – Givetvis är det kungen av vandringsområden, Abisko och mäktiga Kungsleden, som är mest omtalad. Kungsleden går genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Mäktiga fjäll och vidsträckta vyer – alltså, drömmen!

# Höga kusten – Av alla leder som ökar i popularitet i takt med fokuset på resa nära och semester i Sverige, så tror jag allra mest på Höga kusten. Nationalparken bjuder på spektakulär natur, och jag inbillar mig att det likar Queen Charlottes track på Nya Zeeland. Knalla upp Skulubergets topp, kolla in Slåttdalsskrevan och toppa hela vistelsen med en båttur till Ulvön.

# Dalsland – Underskattad ryktesmässigt? I Dalsand finns en pilgrimsled som vandrats i århundranden, och inkluderar vacker vandring längs med Dalslands kanal och i härliga landskap.

Aktiv semester i Sverige

Aktiva dagar, pratar jag ofta om – och för mig är semestern inget undantag. För den som vill ha en aktiv semester i Sverige finns massor att botanisera kring, som bjuder på rörelse såväl som härliga miljöer. Kanske något av detta är något för dig?

# Åre – Evig etta på min lista för en aktiv semester i Sverige är såklart Åre. I Åre finns en bubblande by som är lika härlig som omgivningarna är vackra och inbjudande till aktiviteter. Vandra runt Åre by eller Vålådalens naturreservat, paddla kajak, SUP eller bada vid härliga fjällsjöar och porlande åar, besök vattenfall, bestig fjälltoppar, cykla mountainbike och bara; Njut!

All läsning om Åre hittar du här, och för Åre med barn på sommaren är detta en bra lista att inspireras av.

# Sälen och Idre – I dalafjällen finns massor att hitta på sommartid. Både Sälen och Idre har länge satsat på att göra destinationerna till året-runt-resmål. I Sälen är vandringen lättillgänglig, vyerna vackra, utbud med badhus och downhillbanor omväxlande, och Idres vackra miljöer bjuder in till stigcykling och fjällvandring.

Läs mer om Sälen med barn här, och här har du massor av inspiration till vad det finns att göra i Idre fjäll.

# Kajak i Grebbestad – Jag gjorde min SUP-premiär vid Tanumstrand i Grebbestad. En blåsig och instabil historia. Att åka runt öar och skär i kajak känns som en underbar sommardröm.

# Bestig Kebnekaise – En dag ska jag bestiga Kebnekaise – Sveriges högsta berg; så är det bara. En grym guide till att bestiga Keb hittar du här hos Dryden.

# Cykla på Kosteröarna – Kosteröarna, som består av Syd- och Nordkoster, är naturreservat och ön har begränsat med biltrafik. Här kan du således rulla tryggt mot ekologiska trädgårdar och gårdsbutiker, små stränder, förbi hamnar och till utsiktsplatser.
Läs mer om Kosteröarna och Kosterhavets nationalpark hos Resfredag.

Sola och bada i sommar-Sverige

Men ändå – Sverigesemester kan göra sig kanske allra bäst på en härlig sandstrand vid havet, och sådana finns det gott om. Jag brukar hävda att jag tillhör #teaminsjö – går igång nästan mer på vackra sjöar än stora hav, men det finns några stränder jag gillar lite extra.

# Halmstad – Vi spenderar minst en vecka i Halmstad varje sommar, och här kan du läsa en guide till Halmstads stränder.

Guide till Halmstads stränder

# Varberg och Falkenberg – De stora sanddynerna i Varberg liksom Falkenberg är maffiga och stränderna är lika vidsträckt härliga som de är surfvänliga.

# Skåne – Skanör/Falsterbo, Båstad och hela Laholmsbukten, Mälarhusen och Sandhammaren, Åhus, Lomma beach, Mölle och Helsingborg, Stenshuvud nationalpark och stranden i Knäckbäckshusen som påminner om en karibisk strand och ja – för ett landskap med fokus på sol och bad ligger Skåne hyfsat ohotat i topp.

Här kan du läsa om 25 sommartips på Bjärehalvön / Laholmsbukten (med utgångspunkt från Halmstad)

Charmiga svenska sommarstäder

När vi reser på weekendresor utomlands pratar vi ofta om ställen där stadsliv kombineras med fina stränder eller vacker natur, och även i sommar-Sverige finns gott om pärlor som tar utgångspunkt i stadsliv och kryddar med natur och vatten.

# Halmstad – sommarstaden av sommarstäder? Flera stadsnära stränder, golfbanor och en mysig stadskärna där Nissan rinner rakt genom staden och ger den rymd och karaktär.

# Helsingborg, Malmö och Ystad – Jag klumpar lite slarvigt ihop några trevliga skånska städer i ett. Helsingborg är charmigt som få och Malmö borde jag uppleva mer av. Läs massa tips om Malmö med barn hos Towe här. Kanske är du intresserad av att hyra båt i Malmö? I sådant fall hittar du information under länken.
Ystad bjuder på gulliga hus och kullerstensgränder – och mäktiga stränder ett stenkast ifrån stan.

# Kalmar – Kalmar är evig topp i omröstningar om Sveriges bästa sommarstad för sin helhet och jag har staden på min lista över ställen jag bara måste besöka.

# Karlstad – Det är inte bara kuststäder som förtjänar uppmärksamhet som sommarstäder. Förra sommaren upplevde jag och Annika charmiga Karlstad, som nyttjar sitt vattenläge fantastiskt med stränder, båtbuss, uteserveringar, vattenaktiviteter med mera.

# Uppsala – En del av invånarna kanske drar sig iväg sommartid (dvs studenterna) men nog är Uppsala med sin Fyrisån som rinner genom staden grönskande, levande och inte minst vacker sommartid. Här hittar du fin inspiration och tips till aktiviteter i Uppsala.

Annorlunda upplevelser i sommar-Sverige

För att avsluta denna rätt gedigna inspirationspost om ställen att semestra på i Sverige bjuder jag på alternativa bubblare, för den som vill ha några mer speciella upplevelser på sommarresan i Sverige.

# Tree hotell – Jag skulle så gärna testa att bo i något av de häftiga hotellrummen bland trädtopparna i Norrland – i Härads kommun mellan Boden och Vuollerim.

# Nimis – En häftig upplevelse i skånska Kullen är det platsbyggda konstverket Nimis av Lars Vilks. Helt klart ett tips om man är i krokarna, och Kullaberg i sig är värt ett besök för sin vackra natur.

Inspiration till semester i Sverige

Hoppas att detta inlägg bjudit på lite inspiration till härliga upplevelser i sommar-Sverige! Tipsa gärna om andra ställen och upplevelser, jag hoppas att detta kommer att bli en levande post som uppdateras med nya tips kontinuerligt.