semesterträning sommarträning 2018

Semesterträning anno sommaren 2018

Hur tänker ni kring semesterträning? Har det varit sådant fokus den här sommaren, eller har ni låtit träningen stå tillbaka för helt slappa dagar?

Semesterträning anno 2018

Jag älskar semesterträning, och hade redan på förhand en del tankar inför årets sommarträning. Jag tänkte dela med mig av tre fokusområden jag bestämde mig för redan innan semestern började, men tiden rann iväg – och nu kan jag nästan istället se tillbaka på hur det har gått. Det har verkligen varit rätt upplägg för mig, och jag är så nöjd med min träning och rörelse hittills.

#1 – Kontinuitet

Kontinuitet – Rörelse

Allra viktigast har det känts att ha kontinuitet. För mig finns mer tid under semestern än andra delar av året, i den vardag vi har som är rätt stressad. Att ta en timme själv är inga större problem, och att Meja nu är lite större (2,5) gör det ännu enklare. Det är inte en så stor grej att lämna alla barnen med den andra föräldern, och dygnets timmar är 24. För mig har kontinuitet gällande träningen under semestern handlat om att träna ungefär varannan dag – minst – och att se till att komma upp i rätt rörelsenivå. Jag har en apple watch så min rörelse registreras konstant, och jag har vissa mål inställda som jag försöker klara varje dag hela året. Den registrerar rörelse där jag har ett mål på 550 kalorier vilket motsvarar ca 8000 steg även om rörelsen kan ske på andra sätt än steg. Att det är kalorier som mått är inget jag bryr mig i, men det ger en indikation på hur mycket jag varit i rörelse helt enkelt. Vidare så finns också ett träningsmål på 30 minuter om dagen – vilket då är mer intensiv rörelse. Intensivare, högre puls osv. Det behöver inte betyda träning men där tickar minuter på om jag har en högre intensitetsnivå. Den sista aktivitetsringen på klockan handlar om antal timmar jag varit i rörelse, det vill säga att för varje timme jag inte varit still hela timmen utan rört mig i någon minut så registreras detta. Mål är 12 timmar – i princip omöjligt för mig att misslyckas med.

Resultatet hittills? Jag är uppe i rekord med 15 dagar med alla ringar stängda i rad. Jag har bra nivåer vanligtvis också men att nu inte bryter sviten är riktigt bra jobbat. För att lyckas så går jag en lång promenad nästan varje dag, ofta på morgonen, och tänker till på att få in rörelsen. Jag är så nöjd med detta!

semesterträning sommarträning 2018
Morgonpromenad med vännerna i Stora höga. Här i Dalarna har det oftast blivit en morgonpromenad (eh, start runt 9.30…) runt sjön.

Kontinuitet – Enkelhet

Det är också viktigt för mig att semesterträningen känns enkel. Det får inte vara för hög tröskel till träning och lite är bättre än inte alls. Denna sommar kör träningspoddaren Lofsan en challenge, som går ut på att träna varannan dag hela sommaren. Hon lägger på sin instagram (samt i sin träningsapp Mized) upp pass som funkar bra att göra hemma, med bara kroppsvikt. Passen snurrar mellan 1) Styrka underkropp 2) Styrka överkropp 3) Kondition 4) Styrka helkropp, så man fyller alla träningsbehov genom att följa – och det är förstås inte heller något måste att följa passen exakt varken till upplägg eller regelbundenhet. För mig är det grymt smidigt med hemmapass under sommaren. Med dem behöver jag inte ens ta ut någon egentid, utan kan köra i skuggan bredvid barnen som gör något annat, eller hänger med på passen för den delen.

lofsansjulichallenge semesterträning sommarträning 2018
Ett lofsansjulichallenge-pass i skuggan av båtbodarna, västkusten.

#2 – Upplevelsebaserad träning under semestern

Träningspassen från Lofsans challenge utgör basen i min träning, men jag följer dem inte exakt varannan dag. Anledningen är att min allra bästa träning under sommaren är den som olika ställen har att ge, genom sin blotta existens. Jag vill uppleva ställen vi är på aktivt, och olika ställen bjuder in till olika upplevelser. Det finns inget bättre än att jogga i miljöer som är extra härliga (aka springturism), att nyttja ett nyupptäckt utegym, att cykla på en ny led, nyttja en grym backe till backintervaller – eller att vandra upp på ett berg och ge kropp och hjärta sitt samtidigt som jag ser ut över något vackert.
För mig är nyckeln att det är fritt från prestige och prestation. Det är okej att inte öka utan bara underhålla, och det är utan tvekan okej att göra pauser i pass för att se ut över något fint – eller ta ett foto av det.

semesterträning sommarträning 2018
Häromdagen intervallsprang jag hit – till minnesstugan i Gagnef, några kilometer ifrån släktgården. Här hade jag och Henke bröllopsfesten för 10 år sedan, och vid detta hus hade vi brudskålen. Nedanför flyter österdalälven, och man ser fina flottbron. Älskar denna vy.

#3 – Lägg tid på att förbättra något jag är mindre stark på

Jag försöker också lägga lite extra energi på något jag är mindre stark på. Under en period har jag känt mig stel i baksidan av låren, och jag tror också att en lite tajt baksida är anledningen till att jag i vintras fick en lätt men ändå kännbar muskelbristning i vaden, och det strålar ibland upp mot rumpa och ländrygg när jag springer. Därför har jag under sommaren lagt in kortare yogapass med fokus på baksidan av underkroppen. Det behöver inte vara länge – en kvart räcker – men jag försöker göra det ofta, helst dagligen. Det är också sådant som det fria livet semestern innebär möjliggör.

semesterträning sommarträning 2018
Yogan har jag inte fotat, men här är en grym intervallbacke i Mellstaskogen nära mina föräldrar. Stella hängde på mig och Henke, SÅ kul! På omslagsbilden pustar hon ut efter samma pass.

Det har som sagt gått väldigt bra hittills, och jag är nöjd att jag når mina mål – samtidigt som jag inte vill bli för fokuserad på gränsen till manisk i strävan att stänga mina ringar och underhålla mina tre semesterträningsmål denna sommar. Snart åker vi till Åre, och där hoppas jag att #2 tar överhand – kanske på bekostnad av #1.

semesterträning sommarträning 2018
En bild från springturism i Halmstad.

Tränar du på semestern? 

paddel halmstad

semesterträning sommarträning 2018-paddel halmstad
Jag har förresten gjort paddle-premiär också. Det fanns en bana i Halmstad så vi passade på ihop med ett par kompisar. SÅ kul!

Missa förresten inte Facebook-gruppen Vagabondform om du gillar sånt här liksom jag. Och här ser du fin läsning hos Resa medvetet om Vagabondform och relaterad vagabondformsinspiration.

 1. Härligt med så mycket träning! Jag tränar gärna under semestern men det har varit för varmt den här sommaren samtidigt som jag skadade foten precis innan semestern så den bör ändå vilas från löpning. Tråkigt, men taggad på hösten och saknar träningen.

  1. Helt lätt har det inte varit med värmen, men ett lättare styrkepass i skuggan funkar alltid tycker jag. Värre med de där intervallerna eller löpningen… phew för värme!
   Krya på foten!

 2. Bra jobbat! Ingen träning alls här .. tyvärr. Vi får helt enkelt inte in det under den här intensiva resan. Som tur är ”turistpromenerar” vi mycket, men så mycket mer än så blir det inte.

  1. Rörelse är ännu viktigare än träning, så ni håller säkerligen hälsan uppe under er resa med alla aktiva upplevelser, det är jag säker på!

 3. Kul att läsa om ditt träningstänk under semestern, Lisa. Tänkte här dela med mig av mitt 🙂

  Under de senaste somrarna har jag följt samma mönster – mer kontinuerlig träning än i vardagen och betydligt oftare, men mer lågintensivt. Om jag under vardagarna är nöjd om jag får till två för mig tuffa tillfällen per vecka så har jag under den här sommaren kört pass varannan dag (dock inte lika tuffa som vardagspassen).

  Min träning ändrar sig under sommaren från inomhus på gymmet till utomhus, och det jag har ägnat mig åt den här sommaren är cirkelpass med enbart kroppstyngd. Det jag framförallt gillar med denna form är att jag och Andreas kan köra passen tillsammans ute på gräsmattan medan barnen antingen hänger på eller ägnar sig åt något annat. Vi kör ca 25 minuter och är inte alltför uttröttade efteråt – lite lagom intensivt sådär.

  Jag tycker att det känns så skönt att försöka få till kontinuerlig rörelse under semestern, dels för att semestern i övrigt är mer stillasittande än vardagen, och dels för att den där grillade middagen (inte i år då…) och det där glaset rosé smakar extra gott om man har rört på sig innan.

  Hoppas att ni har det riktigt fint i Åre och hoppas att vi ses snart.

  Kram!

  1. Stort tack för att du delar med sig!

   Att kunna träna så med barnen bredvid är sån himla win. Har man tur så hänger de med på en övning eller två också – det är mysigt, och jag tror också att det är bra för dem att se träning – att det blir som ett naturligt inslag för dem. Att man kan prata om vad man orkar, att man får energi osv – de positiva aspekterna av träning, långt ifrån prestation men så viktigt för välmående. Så blir det ju sällan i vardagen, då man kanske snarare går på gym direkt i anslutning till jobbet.
   Och att träna utomhus – det är en sån boost i sig! Visst kanske tyngre vikter osv kan saknas ibland – men jag får sån pepp av att träna utomhus. Egentligen borde man göra det mer året runt.

   Apropå att under semestern köra ”lagom” intensivt så hörde jag ett intressant resonemang om det som jag tänkt lite på. Att, om man kör SUPERhårt så slutar det ju ofta med att man faktiskt blir rätt sliten. Att springa ett riktigt tufft pass på morgonen till exempel KAN ju faktiskt påverka ens energi (negativt) lite under dagen – och att då orka med barnen och deras schema blir svårare. Gör Grönan en dag då du kört ett maffigt pass innan liksom – skulle man ALDRIG palla. Så, att träna lagom hårt har sina fördelar, jämfört med att köra slut på sig.
   (detta har jag dock missat att prata med din bror om, haha)

   Tack för en fin kommentar! Hoppas också vi ses snart! kram

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *