vattenland sommarland tips information pris höghöjdsbana

Leksand sommarland – tips och information om vattenland och aktiviteter

I somras var vi en hel dag på Leksand sommarland – en stor äventyrspark med störst fokus på roligt vattenland men också en massa andra aktiviteter från karuseller, höghöjdsbana och zipline till hoppborgar och fun laser tag. Vår släktgård som vi är vid länge varje sommar ligger bara runt två mil från Leksand sommarland och ändå har vi aldrig varit där med barnen tidigare. Jag älskade det själv som barn, men som vuxen – förälder dvs – är jag kanske inte fullt lika övertygad. Jag föredrar härliga dagar vid insjön framför det jag såg framför mig ett tokintensivt sommarland med galet mycket folk. Så… var det en hit, eller inte?

Mycket folk på Leksand sommarland?

Ja. Det var sjukt mycket folk på sommarland när vi var där, en varm julidag. Jag tror tveklöst att det är mindre folk om det är en kyligare dag, men samtidigt så handlar mina minnen som barn om att springa runt i vattenlandet och frysa konstant så jag vet faktiskt inte om mindre folk egentligen betyder bättre. Det är helt enkelt vattenlandet som lockar allra mest på Leksand sommarland, och det gör sig bäst när vattnet är varmare och väntan görs i sol och värme.

Vi kan alltså ha prickat in en av dagarna med allra flest besökare – eller så är det alltid mycket folk om det är fint väder. Känslan var klart hysterisk…

…men jag får nog ändå säga att köerna var okej, och barnen stod sällan mer än 5-10 minuter i någon kö under hela dagen. Det är ett stort område och folk sprids verkligen ut. Många tar en plats vid vattenlandet och hänger hela dagen i solen, så det ser nästan värre ut än det är. Fast, jag hävdar inte att det är charmigt – det gör jag inte. Jag klarar mig gärna utan Leksand sommarland.

Vattenlandet på Leksand sommarland

Det var många år sedan jag var på vattenland och kan inte uttala mig om hur det står sig i konkurrensen mot till exempel Skara – men jag skulle tippa bra. Det finns riktigt många vattenrutschbanor, med ringar och utan, pooler och hoppområden. Mina barn är coolare än jag någonsin varit, fick jag bli varse, då de båda åkte den bana som varit stora skräcken ända sedan jag var liten – fritt fall. Alltså, jag är så imponerad!

Wipeout Siljan

Jag och Max körde också den uppblåsbara hinderbanan Wipeout Siljan. Sådan har barnen tidigare älskat på varma ställen som Dubai och Haiti och jag var lite skeptisk till att köra denna i kalla Siljan – men även Siljans vatten var hantererbart i värmen så vi hade grymt kul trots att jag åkte i gång på gång. Det är svårare än man tror – men så roligt!

Attraktioner och aktiviteter på Leksand sommarland

När man väl betalat inträdet på Leksand sommarland (360 kr för en dag för alla över 1 meter) ingår i princip alla aktiviteter på sommarland, som ni ser på kartan nedan. Jag gillar det upplägget – även om det aldrig blir billigt på ställen som dessa så är det upplägget bättre än en massa tilläggskostnader.

Hoppområde och höga höjder – zipline och höghöjdsbana

Det stora hoppområdet ”Jump park” gick hem hos våra barn, som även här visade stort mod och hoppade från översta avsatsen. Utöver det finns till exempel bungytrampolin, långa gymnastikmattor mm.

Höghöjdsbanan är från 1,50 längd eller 12 år till våra barns förtret (Stella har kört liknande vid Isaberg flera gånger) men även en låg finns för de yngre, och över hela området finns en lång zipline som ger garanterat pirr i magen. Den är en av få aktiviteter som kostar extra på området.

Laser tag

Ett av områdets roligaste aktiviteter enligt mig var laser tag. Som traditionell laser game där man spelar i två olika lag, och en klar adrenalinhöjare.

Tips till Leksands sommarland

– Ta med egen mat/picknick för att spara pengar. Det finns gott om ställen att äta medhavd matsäck på och matställena bjuder inte på något extra direkt
– Av matställena är buffén på Bäverhyddan fräschast
– Är det en varm dag och du tror dig kunna få lite lugna stunder emellanåt (beroende på barnens ålder..) så ta direkt du kommer in plats på en solstol (kostar 20:-) så du har en bas att återvända till
– De platser som det blir långa köer vid är bra att göra direkt, när många äter lunch eller som avslutning på dagen. Det är t.ex laser game, zipline (kostar extra), go-kart och wipe out Siljan.
– Leksand sommarland passar alla åldrar – det finns mycket att göra för yngre (men vi var väldigt glada att ha lämnat 2-åriga Meja hemma och kunna fokusera på våra äldre barn) men toppar nog runt 8-10-årsåldern. 11-årige kusinen följde glatt med och kunde köra allt och var nog också kvar längst, medan 14-åringen frivilligt avstod sommarlandsbesök.

Vi är absolut nöjda med vårt besök på Leksand sommarland, men det är inget jag kommer att propagera för varje år… men det återstår att se hur mycket våra barn kommer att tjata. En del kan jag tänka mig. Som jämförelse kan jag säga att de tyckte dagen på Leksand sommarland var minst lika rolig som dagen på Liseberg ett par veckor tidigare. Vi hann inte prova allt och vi missade garanterat sådant som barnen hade gillat – men två dagar på en park som Leksand sommarland skulle jag inte utsätta mig för, även om det egentligen behövs för att hinna med allt. Jag var så lycklig när vi kom tillbaka hit:

Kanske gillar du också att läsa om:

>> Kolmården – bo i safaricamp
>> Furuviksparken – en recension