Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Hur lära känna en stad? Om det, och om att studera i London

Inlägg om att studera i London i samarbete med EF Education

Ibland tänker jag att man inte kan lära känna någon stad riktigt om man inte bor där en period. Det är när man är mer bofast som man får sina favoritområden och känner sig hemma på specifika promenadstråk, känner samhörighet med speciella kvarter eller till och med byggnader, kommer närmare människorna och förstår dem på ett djupare sätt och – helt enkelt bygger en relation till ett land eller en stad på riktigt. Att få den där hemmakänslan på ett annat ställe – det är något oerhört mäktigt. Det är något man har med sig hela livet, och så kan man besöka en stad och titta på något så ordinärt som ett gatuhörn och tänka att “här brukade vi träffas upp inför tisdagsspinningen” eller se ett kafébord genom ett fönster och minnas den där kaffen med den där speciella personen. Mina sådana relationer finns till Melbourne (som jag pluggat i) och New York (som jag jobbat i), och jag är evigt tacksam att jag fick chansen att bo i de städerna under en period. Eller fick? Tog, menar jag. Att jag tog chansen. För, att bo utomlands en period är oftast något man får försöka skapa själv – det är sällan någon annan som serverar det till en.

Bo eller studera i London?

En stad som jag tycker att är lite svår att lära känna ordentligt, men som jag alltid känner att jag skulle vilja ha en närmare relation till är London. Det känns som att det finns något som bubblar under ytan där. Så många ställen som gömmer sig bortom turiststråken och de största vägarna, så många ställen att göra till sina egna. Nu känns chansen lite förbi, och jag försöker lära känna staden så gott jag kan de gånger jag är där. Henke är ofta där i jobb och ibland hänger jag på, men hade jag kunnat göra om något hade jag gärna valt att studera i London en period. Jobbmässigt verkar det så stressigt i staden – medan livet som student bjuder på eget ansvar och studier som kan göras på olika platser – från gamla bibliotek till gröna parker, luft i schemat till långa promenader och häng på närmaste café eller pub.

Sådant jag förknippar med att studera i London

–> Burspråk i Notting Hill

För ett par år sedan var jag på en möhippa i London. Vi köpte massor av chark och godsaker och satt i ett burspråk i en lägenhet i Notting Hill och kände oss… hemma. Jag tror man gör så hela tiden om man är student i London.

–> Botaniserande på Borough Market

Att vara student betyder långa sovmorgnar. Hade jag varit student i London hade jag nog sovit länge på helgmorgnarna, och sedan gått till Borough market och köpt en kaffe, en fräsch juice, kollat på folk – och sedan handlat mat inför en ny kväll i burspråket.

studera i London

–> De alternativa kvarteren och gatorna i London

Och så hade jag gått gata upp och ner, långt ifrån de gator med flest turister. Där hade jag hittat mina egna kvarter, med bekanta gatuhörn där jag skulle stämma träff med vänner. Och mina caféer – ni vet de där med bäst kaffe i stan och små bord vid ett fönster, som jag skulle snegla in genom många år senare och drömma mig tillbaka.

—> Pubhäng i London

Och ja, jag hade gått ut om kvällarna. Hamnat på små pubar, avhandlat livet och världen i kvällar som övergår i natt. Lite för ofta hade jag nog gjort det om jag ska vara ärlig.

studera i London

Har du någon stad som du efter att ha bott där en period i livet mer än någon annan kallar för din?

 


Inlägg i samarbete med EF Education, men åsikter , bilder och drömmar är mina egna.

Följ mig!

Fler berättelser
Söka skugga