Reseguide-dresden

Resa till Dresden – tips och inspiration till en weekend i Dresden

Inlägg i samarbete med partner

Om Dresden – en weekend i Dresden 

Varför resa till Dresden? 

Vi har flera gånger i podden pratat om Secondary cities – att se bortanför de mest klassiska destinationerna, och kanske inte bara som en destination i sig utan som ställen som kan kombineras med sina storasyskon. Dresden är exakt ett sådant ställe, som med sina knappa två timmar från Berlin är lika mycket ett tillägg till Tyskland största stad som ett resmål som med sitt utbud funkar för en weekend eller mer bara i sig självt. Arkitektur och sevärdheter, arv och historia – det finns många anledningar att resa till Dresden.

Hur tar man sig till Dresden? 

Dresden ligger i sydöstra Tyskland, mitt emellan Prag och Berlin. Från Berlin går det tåg regelbundet, och de tar 1,50 utan byten. Till Berlin finns billiga flyg som tar ungefär 1,5 timme från Stockholm, och vill man åka tåg kan man göra det med vissa direktavgångar (tyvärr ej nattåg för tillfället) – runt 12 timmar.

Dresdens stadsbild – arkitektur och atmosfär 

Dresden har en oerhört speciell blandning arkitekturellt, och rör sig från gamla oerhört vackra och ståtliga byggnader till stela komplex härrörande till DDR-tiden – och allt där emellan. 

Gamla stan, Dresden

Gamla stan, med områdena runt Altmarkt till Neumarkt 2 och hela vägen ner till floden Elbe är en uppvisning i historiska byggnader, som Fraunenkirche, Semperoper, Zwinber och Stallhof för att nämna några, blandat med karamellfärgade huskroppar. Det vimlar av uteserveringar, och även om restaurangerna och caféerna närmast den allra mest kända och ståtliga byggnaden – Frauenkirche, som allt tycks kretsa kring – lär klassas som första klassens turistfälla (och ofta har priser och service därefter), så har de klar charm för stadsbilden. 

Och turister – jo, de finns det gott om, och man inte ensam när man strosar runt i gamla stan och njuter av allt det fina. Men, varför skulle man vara det när det finns så mycket att se? Det är enbart märkligt att hela 80% av turisterna i Dresden är tysktalande… Det är, uppenbarligen, en oupptäckt pärla – redo att uppmärksammas av fler. 

Vi fick ett lite extra maxat turist- såväl som lokalbo-Dresden, då det pågick en stadsfestival när vi var där. Fest på stadens gator från förmiddag till sen natt.

Dresdens gamla stan är enormt fin – och det händer något konstant. Hur gärna jag än skulle vilja så har jag inte en chans att få grepp om alla byggnaders historia. Men nog väcker de nyfikenhet?

Genom staden rinner Elbe. Dresden kallas Florence on the Elbe, och visst är staden vacker sett från flodkanten. Elbe delar också av staden, som har väldigt annorlunda karaktär beroende på vilken sida av floden man befinner sig.

Dresden Neustadt

På andra sidan Elbe hittar man istället Neustadt, som består av två delar – Inner (innere) och Outer (äussere) Neustadt. Inner Neustadt är delen närmast Elbe, och kallas också för ”barockkvarteren”. Det är klart värt att strosa runt bland kvarteren och de vackra husen i Inner Neustadt – men min absoluta favorit i hela Dresden blev Outer Neustadt. Där växte från början kvarteren ut från staden med enkla arbetarbostäder med små fabriker på bakgrådarna, men numera är det ett lika dyrt som hippt kvarter. Det är i Neustadt ”det nya Dresden” växt och växer fram – och det är underbart. Håg hittar man barer och restauranger, coola caféer och biergartens, konstområden och inte minst väggkonst – är en vägg tom så lär den snart vara fylld med ny graffiti – och nygammal, ny kultur med en atmosfär man nästan kan ta på. 

Läs mer och se ett gäng härliga bilder från Dresden Neustadt i det här inlägget. 

Outer Neustadt Dresden Tyskland-2 Outer Neustadt Dresden Tyskland-2 Outer Neustadt Dresden Tyskland-2

Dresdens många parker

Vi mötte flera som höll möjligheten till tystnad och all grönska i staden som Dresdens främsta tillgång. När man återuppbyggde Dresden efter andra världskrigets bombningar så var man extra noggrann med att bygga in grönområden. De gröna ytorna är aldrig långt borta i Dresden, och allra mest fick vi känsla för parkerna och de fina områdena runt stan då vi hyrde cyklar och gjorde sightseeing när vi lätt och snabbt rullade kilometer för kilometer.

Dresden – en blandning av gammalt och nytt, Neue och Alt

Jag talar här om gammalt och nytt, men faktum är att Dresden återuppstått och vidareutvecklats genom tiderna. Flera stora händelser har påverkat stadens utseende, från bränder (1685, som låg till grund för Neustadt, det återuppbyggda Dresden) till – framför allt, och det som verkligen placerat Dresden i historieböckerna – bombningarna av staden i februari 1945. Runt 1100 bombplan låg bakom utplånandet av 6,5 kvm innerstad, med runt 25000 dödsoffer – helt ofattbara siffror. Det skrämmer och fascinerar. 

Jag uppmuntrar till att göra en snabb bild-googling för att förstå omfattningen – tyvärr vågar jag inte inkludera bilder här då jag inte hittat några på de sajter som det är ok att låna ifrån. Mer finns också på Wikipedia.

Dresden och historien 

Bombningarna, ja. Man kan inte prata om Dresden utan att nämna det, och det – och hela DDR-tiden efter det – har satt en stark prägel på stad inte bara till hur den ser ut, utan det känns som att människor i Dresden är så starkt påverkade av stadens historia – både den tidiga såväl som den mer nutida. Jag har själv inte haft någon större koll på just Dresden innan, men det är också det som är så fascinerande med att resa på weekend till en stad som Dresden – att det finns en stor dos av information att ta del av och historia att få närmare insikt om. Dresden berörde mig starkt. 

Mat och dryck i Dresden

Vi fick tips om många bra ställen i Dresden, och inte minst är utbudet enormt i Neustadt. 

Detta är några tips på bra restauranger och caféer i Dresden:

Bra restauranger i Dresden

– Felix im Lebendigen Haus, Altstadt

Med stadens kanske skönaste takbar, med grym utsikt över Zwinger och staden, och cool inredning som påminde enormt om haussade Pot Luck Club i Kapstaden, har Felix mycket att erbjuda. Vi tyckte dock inte att maten levererade fullt lika bra som inredningen, men kanske hade vi bara otur? Klart värt ett besök.

Mer bilder från restaurang Felix och Dresden från ovan hittar du här.

Utsikt från restaurang Felix, Dresden.

– Lilla Sosse, Neustadt

Fråga de restaurangkunniga i Dresden om ett av de bästa ställena och många svarar Lilla Sosse. Den kreativa maten lockar lika mycket som sitt läge mitt i vackra Kunsthopfpassage. Kanske lite väl kreativt? Vi blev inte blown away av maten, men skulle våga testa igen.

Outer Neustadt Dresden Tyskland-2

– Brennessel

Vegetarian? Då kan Brennessel vara något för dig!

– Bautzner Tor

Gillar du Neustadt, eller känslan av klassiskt hål-i-väggen-ställe som snarare är bar än restaurang – och tycker att klassisk tysk mat är det man ska äta i Tyskland – kan Bautzner Tor vara stället som blir rätt.

Outer Neustadt Dresden Tyskland-2

– Makamaka

Gillar du grill, hamburgare och fräscha poker bowls så kan Makamaka falla dig i smaken.

Glass i Dresden 

På många ställen i Dresden finns hemmagjord glass, men den bästa sägs finnas på Tiki i Kunsthofpassage. En gullig innergård med kul väggmålning är bara en bonus. 

Outer Neustadt Dresden Tyskland-2 Outer Neustadt Dresden Tyskland-2

Klassisk bakverk i Dresden – Eierschecke

Ett klassiskt bakverk i Dresden är Eierschecke, men vi är inte övertygade av varianten vi fick på den turisttäta uteserveringen nära Frauenkirche. Vill du testa själv ska lilla caféet Dresdner Kaffeestübchen (Salzgasse 8) vara bäst i stan på dem – intygade vår cykelguide, som verkar veta vad hon pratar om. 

Pubar och biergarten i Dresden

Flest och härligast pubar i Dresden hittar du i Neustadt, och i övrigt så älskar tyskarna sina ”biergarten”, vilket man hittar ungefär överallt. En biergarten som ska vara något extra är Schillergarten, som ligger vid det fina slottet Lingnerschloss (som också ska ha bra mat). Man tar sig lätt dit med en cykeltur på några kilometer, eller genom spårvagn till Schillerplatz.
Detta tips fick jag för övrigt från en följare som bor i Dresden, och sedan även av vår cykelguide – så även om jag inte hann dit så rekommenderar jag med glädje vidare. 

Vingårdar i Dresden

Schloss Wackerbarth är också känt för sitt vin, och det finns fler vingårdar att besöka. Kolla in här för en lista över vingårdarna med bäst betyg.

Aktiviteter i och utanför Dresden 

Slott i Dresden Elbland

Det finns många slott att åka till i Dresden, och vi besökte Moritzburg med Schloss Moritzburg, Fasanenschlösschen och Leuchturm. Slottsbesök är kanske inte min främsta gren, men det var väldigt vackert och väl värt ett besök om man gillar slott. Andra slott att hålla span på är exempelvis Residenzchloss, Schloss & park Pillnitz, Meissen nit Albrechtsburg och Schloss Wackerbarth (som också är känt för sitt vin).

Annika älskar slott och var i sitt esse i Moritzburg!

Naturupplevelser nära Dresden

Vi vandrade en dag i fantastiska Sächsische Schweiz. All information ovan i all ära – men dagen i nationalparken var nog ändå min bästa. Mer info kommer!

 

Andra tips till Dresden

  • Gör en bussrundtur. Det är ett toppensätt att få koll på staden…
  • …eller kanske ännu hellre en guidad tur på cykel. Vi fick ovärderlig information under vår tur, såg hur mycket som helst från cyklarna, inte minst Dresdens vackra parker, och det är platt och inte allt för långa avstånd. Notera dock att det ofta är tyska guider – reka innan om du inte alls kan språket… 
  • Ta dig runt med spårvagn – billigt, enkelt och smidigt. 

Mer läsning och information för dig som vill vara turist i Dresden

>> Lyssna på avsnittet om Att resa till Secondary Cities i allmänhet med lite extra snack om Dresden i detta avsnitt av Att resa-podden:

>> Läs mer under min tagg Dresden.
>> Annikas härliga inlägg och guide med tips om Dresden hittar du här.


Resan till Dresden gjordes i samarbete med Tyska Turistbyrån / Dresden marketing, men upplevelser, åsikter och bilder är mina egna.