Vägen mot egen business

Jag har, mer eller mindre medvetet, haft en tydlig plan redan från start om min steg-för-steg mot att vara över på andra sidan, med fötterna stabilt på marken. Med det menar jag att ha landat ordentligt i en ny tillvaro. Den där jag har min egen business. Och inte bara har, utan känner en trygghet i det.

Som jag skrev så har anledningen att jag tog steget varit att jag konsumerats på mina energiresurser lite för hårt, av olika anledningar. Det går långt ifrån bara arbetsbelastning och -timmar, men vi behöver inte gå in på det. Det blev ett måste. Men med beslutet taget så är peppen stor. Det gick rätt snabbt att komma dit, och även om energin att titta framåt inte är helt på plats så finns någon form av plan, där jag rör mig mellan olika stadier lite flytande.

1. Andas. Återhämta mig. Grunda.

Detta är en förutsättning för både mitt nuläge och exakt alla kommande steg och små delar som ingår i dem. Jag måste ha detta först på agendan, precis varenda dag – annars kommer inte något annat steg kunna komma. Det innebär att försöka avsluta saker på jobbet eller ta lite mindre ansvar och undvika bränder, det innebär att ta mina tillfällen till stillhet under dagar och fritid, att sova bra, att lyssna inåt osv. Eller att åka och jobba på distans från Åre och lägga flera timmar på att andas i naturen med pushnotiser avstängda.

2. Ta upp mitt närmaste nätverk, ring 1, som kan vara bidragande i kommande steg

Ensam är inte stark, och jag har inte tänkt mig att egen business betyder att vara själv. Jag vill samarbeta, nätverka och i mina första steg är det genom mina relationer och mitt nätverk jag kommer att komma framåt. Att jag har många år bakom mig i branschen och många grymma människor jag jobbat med är en stor tillgång. Likaså att jag verkar ha gjort fina intryck under de år jag verkat – alla jag börjat prata med är på tårna och vill ses, kommer med förslag och är allmänt awesome. Jag nätverkar med de i innersta ringen (och vilken som är ”innersta” i detta avseende styrs av vad jag vill uppnå, var jag vill verka framåt) för att få mentorskap, stöd, öppningar för samarbeten och tips. De är katalysatorn för att röra mig utåt och framåt, och att sikta så rätt det går.

3. Snacka runt i nätverksring nummer 2 och 3

Nummer 2 och 3 är, såväl som ”innersta”, såklart något inte helt definierat eller så. Men jag tror nog ni fattar? Jag pratar om min framtid där tillfälle ges, och jag kontaktas av personer jag knappt tänkt på som i mitt nätverk som hört om mitt drag, min framtid och vill prata. Som har kontakter och idéer. Som vill samarbeta, kanske bara hjälpas åt eller varför inte åka på konferens gemensamt? Alltså, kraften här är så cool, för där innersta nätverket är kraftiga katalysatorer mot det jag redan visste att de kan agera mot, så är det här ställena där det bubblar på ett oerhört energiskt sätt, på sätt jag inte visste. Det är som att jag direkt tas upp i en stor gemenskap, eller ett ställe där det finns idéer och energi och märkliga möjligheter på oväntade sätt. Samtidigt känns det som att jag bara gläntat på dörren till de här ringarna, och jag ser så fram emot att öppna dem ännu mer. Oavsett så konstaterar jag att människor och relationer is da shit. Att det man gör varje dag gör avtryck och intryck på människor, och att det kommer tillbaka en dag.

4. Landa ett uppdrag

Här vacklar jag lite. Jag har flera olika tankar, och de spretar åt lite olika håll. Å ena sidan känns möjligheterna oändliga och att jag kan försöka hitta något där jag fortfarande är i den miljö jag helst ser framför mig, både vad gäller roll och bransch. Samtidigt vet jag inte hur kräsen jag ska vara. Min plan är nog att försöka få något, ungefär precis vad som helst, så snart som möjligt. Bara genom det kan jag nog känna trygghet att sedan gå vidare mot en mer långsiktig tillvaro. Våga satsa på detta, landa i det genom med- och motgångar. Jag vill kanske inte jobba i en krissituation i heltidsuppdrag långt ute i västerort, men givetvis kan jag inte välja och vraka dag ett. Men, det här får ju inte gå helt stick i stäv med nummer 1 på listan här. Och när är jag redo för vad? Jag har heta leads redan idag, men vill egentligen ha oktober öppet för att faktiskt leta aktivt. Invänta att ha agerat på punkt 2 och 3. Vad är för kortsiktigt, vad är för slukande, vad är för desperat, vad är för kräset?

Jag tror en bra plan är att i september fokusera på 1 och smyga igång 2, i oktober på 2, 3 och förhoppningsvis 4 och i november säkra 4 – ni vet, inte förrän då på nivån ”vad som helst”. Inte landa något desperat i början på oktober. Och samtidigt så får det inte göra något om 4 kommer först ett tag efter nyår eller lite till. Det måste jag ha råd med.

Outer Neustadt Dresden Tyskland-2

Så ja, så är nuläget. Virrigt, eller solklart? Intressant eller whatever?