Att resa med nattåg – allt du behöver veta

Sugen att enkelt, miljövänligt och prisvärt ta dig längre sträckor? Inom Sverige funkar det väldigt bra att resa med nattåg. Somna i din stad, vakna i en helt annan riktigt långt bort. Här finns information och tips om att resa med nattåg, och infon gäller huvudsakligen sovvagn i andra klass. Andra alternativ är liggvagn och sittplats.

resa med nattåg SJ Narvik Umeå Åre

Att resa med nattåg – tips och information

Sovvagn betyder god komfort, och det är tre bäddar över varandra. De två överslafarna har sidoskydd. Vid varje säng finns läslampa, hyllor och fack.

Du kan välja vilken säng du vill ha vid bokning. Klicka på ”platsväljaren” när du gör din bokning. Apropå det – SJs app är väldigt bra, och deras poängsystem också. Gå med i SJ Prio så din resa räknas.

I sovvagn är sängarna färdigbäddade. De är helt okej mjuka, och det är riktigt täcke och kudde, och fräscha sängkläder i vitt satin. Dagtid är mellanslafen uppvikt, så att de nedre två bildar en soffa.

resa med nattåg SJ Narvik Umeå Åre

Möjligeterna till sömn är riktigt goda, men var beredd på att det kränger och låter ganska högt – öronproppar är att rekommendera.

Du kan välja om du vill bo i kupé för endast dam/herr eller mixad. Det går också att reservera en hel kupé, vilket såklart kostar extra.

Det finns dusch i vagnen, och handdukar får du i din säng samt att det finns extra handdukar vid duscharna.

I kupén finns ett litet handfat och bra möjligheter att hänga kläder och annat.

Dörren låses och det behövs låskort för att komma in. Det hittar du i vagnen.

Väckning sker en halvtimme innan ankomst. Antingen så har konduktören koll på din slutstation, eller så ropas det ut i högtalarna.

sj nattåg - resa med nattåg i sverige

Andra tips för en resa med SJ nattåg:

Det händer relativt ofta att strömuttagen i sovvagnarna inte funkar. I ovanslaf är de också ofta en bit ifrån sängen. Gå inte på tåget med urladdad telefon.

Ofta kommer tåget in på perrongen en bra stund före avgång, och man kan gå på och lägga sig redan innan avgång.

En vattenflaska är bra att ha med. Det finns oftast bistro med frukost och annat (bra utbud till Åre, oerhört dåligt till Riksgränsen – otur eller vanligt?) och om det ej finns brukar det komma sms om det innan avgång.

Sovvagn eller liggvagn, första eller andra klass?

Liggvagn: I liggvagn finns plats för 6 personer, och filtar, kuddar och lakan så att du kan bädda själv.

Första klass: I första klass finns egen toalett. Frukost ingår, och kupén har plats för 1-2 personer men du blandas inte med personer du inte själv bokat in på samma resa.

Sittplats på nattåg: Det finns också vagnar med sittplats. Inte att rekommendera en hel natt, men åker man långt kan det vara skönt att variera med under vakna timmar.

Resa med barn? Sidoskydden på sängen täcker inte hela vägen. Med yngre barn skulle jag klämma ihop mig med dem innanför mig i sängen.

resa med nattåg - SJ Åre Narvik frågor information

Varför åka nattåg och mer läsning

Här kan du läsa om min tågresa till Riksgränsen. Utöver det har jag rest med nattåg till Umeå och till Åre ett flertal gånger.
Resa tåg med bebis och barn – en guide till att resa tåg med små barn
Vad ska man välja till Åre – åka flyg eller tåg till Åre?

Jag har en tanke om att (i absolut möjligaste mån) aldrig flyga inrikes då jag – med utgångspunkt i Stockholm – tycker att möjligheterna till att åka med tåg är tillräckligt bra, och det är ett förhållningssätt som är hållbart och ett viktigt led mot att resa medvetet. Nu väntar jag bara på fler möjligheter till nattåg till Europas hubbar. Lätt att jag gärna skulle välja det – att istället för att flyga och komma fram sent på kvällen och ha en extra hotellnatt ta mig miljövänligt ned i Europa, och vakna i ett helt annat land. Jag tror vi kan förvänta oss detta inom överskådlig framtid, eller vad tror ni?

Hur resonerar du kring nattåg?