2018 års ledord ”space” – och tankar om 2019

Jag hade förstås kunnat ha ett svenskt ledord, 2018, men ibland säger ett engelskt mer än flera svenska och kan ge utrymme för tolkning, så kanske var det därför jag fastnade för just space inför 2018. När jag tänker efter så kanske jag inte delade med mig av det helt? Men så var det. 

Det var länge sedan jag insåg att jag behöver mer utrymme i livet. Mer luft. Det kan ju appliceras på många olika områden, men då – i början av året – var det nog mycket relaterat livet i stort med jobbet i spetsen och den bristfälliga möjligheten till återhämtning som jag tänkte mest på. Det och att rensa i garderober och vissa lådor på köpet, vilket det gick lite sämre med än livsbiten. Men ska man välja något som gör stor skillnad så kanske det ändå är rätt att det var livet och pusslet som fick mer space och inte badrumslådorna. 

Jag tror jag tänkte mest att jag behövde värna mitt utrymme, min luft, min återhämtning. Det kändes redan då. Tänk om någon då sagt till mig att jag i slutet av året skulle skapat så mycket luft för mig själv som jag gjort. Tänk att 2018 är, eller snart var, året då jag tröttnade i ett utarbetat-nära-väggen Fuck it jag slutar! och gjorde en så stor omställning. Hoppade. Det känns helt overkligt när jag tänker på det. Herregud jag är egenföretagare!

Och halleluja vad jag njutit av dessa 1,5 månader som varit ”fria”. Jag är djupt tacksam och glad för att jag haft ett halvtidsuppdrag som gett mig sinnesro i den ångest som skulle kunna komma på köpet av osäkerheten, men att sitta hemma själv och skriva om dagarna har varit en lisa för själen. 

Alla lunchträningar likaså. Dagens inkluderad. (Älskar vinter.) 

Nu har jag ju mitt uppdrag klart för början av 2019, och 7 januari till sista maj kommer således se ut som livet gjort ungefär alltid. Men ändå. Efter det kommer jag ha osäkerhetsångest igen, och luft i massor. Kanske vara ledig länge (och såklart i sådant fall fokusera blogg och podd), några månader eller så, det kommer jag ha råd med. Men, jag kommer ha en ny tillvaro som präglas av ömsom trygghet, ömsom frihet, ömsom osäkerhet. För 2019 tror jag att mitt ledord kommer att behöva handla om något relaterat det. Att våga lita på processen, låta dörrar mot nytt och spännande vara öppna, ha självförtroende och njuta av en lite läskigare men förmodligen också häftigare berg- och dalbana. Ledord 2019 – jag får suga lite på den karamellen. Har du något förslag? 

Hade du något ord för 2018, eller har något för 2019? Dela gärna med dig.