En ny vardag

Det har gått några dagar på nya året, och tre hela dagar i min nya situation som egen. Eller inte helt nytt, faktiskt. Vad jag inte riktigt berättat så tydligt här är att jag faktiskt hade ett uppdrag direkt. Mitt sidospår, det där med att vara skribent, sysselsatte mig från första dag av ledighet efter förra jobbet tills för några dagar sedan. Jag har med andra ord haft roligt och skrivit om resor varje dag, och genom rätt rejält många timmars nedplöjt arbete säkrat mina första månaders inkomster. Men nu tar jag vid med det som kanske ska kallas mitt ”riktiga” jobb. Fast, ärligt talat – mer av den typen av uppdrag jag nyss hade skulle jag gärna variera med mer och oftare! Varför välja antingen eller?

I måndags cyklade jag det som nu är min nya pendlingsväg till kontoret på Kungsholmen, och Stockholm mötte mig på det här sättet. En sån gryning, värdigt nya tider. 

Det känns så mentalt skönt att veta att jag ska göra det jag gör nu hela våren. Varje dag jag cyklar här kommer det bli ljusare, och också varmare i steg för steg. Just nu har jag full mundering på för att klara kylan. Låren fryser till is i dessa minusgrader så överdragsbyxor är på, reflexvästen är påkrånglad (måste köpa en smidigare, den jag har är inte direkt dimensionerad för vinterjacka) och jackan har dunlager och goretex, vantarna är mina tjockaste och under hjälmen är det flossade pannbandet på. På fötterna har jag en ny favorit – skoöverdrag från Craft. De håller vinden ute och gör att tårna undviker förfrysningsdöden. De är annars näst på tur efter låren. Dessutom är de bra mot stockholmskt vinterslask, och håller skorna under rena. Lite bökiga men lätt en ny favorit. Cyklar man året om får man faktiskt se till att ha grejer som gör att det funkar rent funktionellt! 

Men ändå. Tanken på att jag ska ha den här härliga cyklingsvägen varje dag känns riktigt bra. Söder mälarstrand är visserligen inte härligast möjliga på sommaren när det är enormt mycket folk på den trånga cykelvägen, men det är vackert så det förslår. Det blir bra. Som komplement finns dessutom en direktbuss hemifrån, som inte ens stannar vid Slussen. Så bra!

Så jobbet ja. Det är på något sätt det jag vill berätta om och som jag hade tänkt nämna några ord om, men orden tog sina egna omvägar. Allt känns bra. Mitt uppdrag blir kul, det är comfortzone men i ny tappning och med den osäkerhet som alltid finns när en är ny i en roll. Mina kvällar denna vecka lär inte gå till historien som mina piggaste och jag längtar tills ett par veckor gått så att jag är inne i allt. Men kul känns det, och vad fantastiskt det är att byta arbetsplats emellanåt och få distans till och större förståelse för det man varit i och hur det faktiskt är på ställen. Eller kan upplevas. Mitt i smeten vs lite distans. Kultur i relationer, arbetsmiljö. Motivationsfaktorer och målstyrning. Fascinerande.

Men nu – snart dags att gå av bussen och påbörja dag nummer 4. Ikväll ska jag träffa kompisar så därav bussburen. Ska testa omtalade restaurangen Nook för första gången, så med andra ord pepp för både ställe och sällskapet. Ha en fin dag!