stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-ilet-du-gosier

Stränder på Grande-Terre, Guadelopue

Detta är ett av många inlägg från vår resa till Guadeloupe i november 2018, och som fokuserar lite extra på stränder på Grande-Terre. Du hittar alla inlägg under länken Guadeloupe. Missa förresten inte heller ett helt poddavsnitt om Att resa till Guadeloupe i Att resa-podden.

Att hyra bil är något av ett måste på Guadeloupe. Man åker inte till en ö som Guadeloupe och stannar på ett och samma ställe, för på ön finns oerhört många stränder, vacker natur att se och massor att uppleva och allt det gör man bäst med bil. Under vår resa hängde vi allra mest på några ständer på Grande-Terre, den ö vi också bodde på. Guadeloupe består av två sammanbundna öar, där Grand-Terre är platt och mest består av sockerrörsfält, och har de allra vackraste, vita stränderna med turkost vatten. På den andra ön, Basse-Terre, dominerar vulkan och regnskog och stränderna går från vita till svarta. Men mer om det sen – nu var det ju några av alla stränder på Grand-Terre vi skulle prata om.

Våra dagars naturliga upplägg blev att börja med lång frukost- ah, de ljuvliga frukostarna på Guadeloupe!, och sedan någon timme vid poolen innan vi hoppade in i bilen och gav oss ut på vägarna. De är bra, vägarna alltså, och allt känns väldigt franskt vad gäller hur det fungerar. Längs vägarna passeras sockerrörsfält, små byar, gulliga hus och öppet landskap fyllt med palmer. Avstånden är korta – på 30-45 minuter nås från Gosier i princip alla stränder på Grande-Terre.

Stränder på Grande-Terre

Jag gjorde en hel del research, och vi besökte många av de stränder på Grande-Terre som jag hört mest gott om, eller kände att skulle passa vårt gäng (dvs med tre barn 2-10 år) bäst. Stränderna på södra sidan av Grande-Terre har gemensamt att de skyddas av rev och därför har lugnt vatten och är barnvänliga stränder. Bra häng för oss, med andra ord. 
Men – det finns oerhört många fler, så hur gärna jag än vill är detta ingen heltäckande guide över Grande-Terres stränder. Men det är en bra början och tips till många av Guadeloupes bästa stränder. 

Saint Anne

Saint Anne Beach

Saint Anne Beach runt 20 kilometer öster om Pointe-Pintre är kanske Guadeloupes allra mest kända strand. Stranden är vit och långgrund och skyddas av byggda stenrev som nästan formar laguner och gör vattnet lugnt och här finns stort utbud av service. Det finns flera enklare restauranger i strandkant och ett helt område med foodtrucks. Den permanenta marknaden med souvenirer, fruktpunch, rom och annat är riktigt charmig. Jag gillade Saint-Anne både som strand och som ställe, men känner egentligen att det för riktiga stranddagar finns ännu vackrare, och inte minst med mindre folk – men däremot skulle jag gärna bo i Saint-Anne för att ha utbudet.

stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-saint-anne stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-saint-anne stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-saint-anne

Var beredd på att det kan vara många som kommer med bil för att njuta av Saint Anne. Kommer du för sent kan det vara helt omöjligt att få en parkeringsplats. 

Plage de la Caravelle och Plage de Petit Havre

En udde väster om Sainte Anne, i anslutning till hotellet Club Med, ligger den populära stranden Plage de la Caravelle. 
Ännu längre västerut finns Plage de Petit Havre. Den är barnvänlig och rekommenderas också för lättillgänglig surf.

Plage de bois Jolan

En bilresa på mindre än 10 minuter från Sainte Anne österut finns stranden Plage de bois Jolan. Detta var en av de drömmigaste stränderna jag någonsin sett, och jag fullkomligt älskade den! Här fanns oerhört begränsat med utbud – till exempel behövde vi åka härifrån till Sainte Anne för att få tag i lunch (så picknick rekommenderas) men inramningen vägde med råge upp för det. Vattnet är grunt, badkarsvarmt, klart turkost och lugnt. De svarta partierna ni ser i vattnet är sjögräs och vi tyckte inte att de störde det minsta – vattnet var fräscht och härligt. Och palmerna. Åh, palmerna! De hängde vykortslikt ut över vattnet och skänkte den skugga som behövdes. Under träden satt familjer – franska turister eller lika gärna lokalbefolkning – på filtar och njöt av inramningen. I vattnet badade ett gäng barn från ett fritids. Vackert som ett vykort och med äkta, härlig Guadeloupe-charm!

stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-plage-de-bois-jolan stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-plage-de-bois-jolan stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-plage-de-bois-jolan

Saint Francois – Anse Champagne och Raisins Clairs

Saint Francois är en liten by på Guadeloupes sydöstra udde. Här hade vi gärna spenderat mer tid, och hade vi varit en av de många familjer som spenderar en längre period på ön hade vi gärna bott just här. Här finns en mysig hamn, vackra stränder och det känns som en blandning av charmig gammal fiskeby och snyggt, lite exklusivare samhälle med allt utbud man kan tänkas vilja ha men i lagom format. 

Av stränderna nära Saint Francois kan nämnas Raisins Clairs och Anse Champagne som de bästa eller mest populära. 

Anse du Souffleur

På Grande-Terres västkust ligger Anse du Souffleur, och det blev verkligen en av våra favoriter. Det är inte lika långgrunt vatten och inte heller är vattnet fullt lika lugnt som på stränderna på Grande-Terres södra sida – men Anse du Souffleur var lika vacker som härlig. Vi mötte flera nedflyttade fransoser på stranden som bodde på helt andra delar av ön men hade Anse du Souffleur som absolut favorit. Vi gillade vattnet, inramningen och att det fanns en del faciliteter. Till skillnad från flera andra stränder fanns här mat och enkla tårna-i-sanden-ställen – vilket vi gillar. Missa förresten inte att kolla in schack-kyrkogården Cimetière de Morne-À-l’Eau om ni åker norröver mot denna strand.

stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-plage-du-souffleour
stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-plage-du-souffleour
stränder-på-grande-terre-guadeloupe (31 av 31)

Ön Ilet du Gosier

Missa förresten inte heller att åka ut till ön Ilet du Gosier för en annan vacker strand inte på – men just utanför – Grande Terre. Här hittar du ett inlägg om att åka till Ilet du Gosier som en båtutflykt på Guadeloupe.

stränder-på-grande-terre-guadeloupe-4-ilet-du-gosier
ilet-du-gosier-guadeloupe-båtutflykt (1 av 32)

Stränderna på Guadeloupe – och inte minst på sockerrörsön Grande-Terre – är verkligen av världsklass!

Följ mig!

Mer läsning...
The Winery Hotel – ett snyggt hotell i Stockholm med vinproduktion och industriell edge