Hotel-Edelweiss-Gurgl-Obergurgl-5

Hotell Edelweiss & Gurgl – Obergurgl

Obergurgl är inte en stor by – men den har lång historia. Här har det funnits hus och skidåkare i över hundratals år och ett hotell med anor är Hotel Edelweiss & Gurgl, klassat med ”4 star superior”. Det öppnades år 1889 och det har verkligen en känsla i huset som gör att man förstår att det finns historia. Tänk att skidåkare bott här i mer än 100 år – hur mäktigt? 

Läge – Hotell Edelweiss i Obergurgl

Obergurgls storlek gör att allt ligger nära allt så egentligen sticker inte hotellet ut så mycket – men nog är det mäktigt med ski in-ski out så nära så att man öppnar dörrarna från hotellet och går ungefär 15 trappsteg för att stå vid foten av backen där gondolen är redo att transportera upp en från hotellets läge på 1930 möh till 2670 möh. Det kunde inte vara mer perfekt! I källarplan finns skiduthyrning och förvaring av utrustning – enklast möjliga. 

Mat och restaurangen

Restaurangerna på Hotel Edelweiss i Obergurgl har flera olika inramning inredningsmässigt, och allra coolast är nog den mesta nykomlingen. I ett runt rum med glastak och väggar prydda med historiska bilder från området och mysig tapet står runda bord med enorma, svarta värmare över. Det ser ut som största sortens industrilampor men är de facto värmare för fonduen som serveras. Så läckert! 

Andra rum har mer traditionell stil med jaktrum, klassiskt österrikisk känsla i modern tappning, jaktrum mm. Huvudkocken Alfred Renn har vunnit flera utmärkelser. 

Spa på hotellet

Hotellet har ett spa med utsikt mot backen, och hotellets läge direkt vid backen gör att man faktiskt ser dess glastak – och poolen där man kan simma ut – även från backen och gondolen. Den större poolen håller 30 grader och jaccuzzin minst 8 grader till. Och så finns förstås ett gäng bastus, och behandlingar. Jag uppskattade att jacuzzin låg i själva poolområdet vilket betydde att badkläder på gäller. Det är ingen självklarhet i detta område i Europa. I bastun var det dock klassiskt nude – men mörkt och litet så funkade diskret med acceptans för handdukar.

Rummen

Rummen på Hotell Edelweiss är riktigt fräscha och rymliga. I mitt dubbelrum hade jag en säng med huvudgavel i läder och överkast i päls, en liten soffa, stor balkong mot backen och ett snyggt badrum. Mysigt trä á la Alperna – men fräschast möjliga. Det finns 132 rum och sviter på Edelweiss. Mitt rum var nyrenoverat, vilket i dagsläget 75 rum verkar vara – så säkra ett sådant för att få ett såhär snygg rum (och dito balkong med utsikt);

Hotel Edelweiss, Obergurgl recension

Jag gillade verkligen hotel Edelweiss i Obergurgl, som var hur fräscht som helst men samtidigt hade klassisk charm från historiska tider. Här skulle jag gärna bo igen, och det kändes barnvänligt och skulle absolut funka bra även med familjen. Det är inte alls omöjligt att det skulle bli just Obergurgl som skulle bli premiärdestination för en alpresa med barnen. Hotel Edelweiss är inte ett stort barnkomplex utan ett lagom stort hotell som skulle funka fint med barnen. Vill man ha en ännu större anläggning av all inclusive-känsla så kan jag rekommendera Hotel Riml i Hochgurgl som har en massa underhållning för barn.

Mer läsning om Obergurgl och Österrike

Vill du läsa mer om Obergurgl så kan jag tipsa om:
Inlägg om pärlan Obergurgl – skidåkning i Obergurgl och byn i mitt hjärta
– En recension om Obergurgl/Hochgurgl (som jag skrev när jag för några år sedan var i Hochgurgl)
– Och mer Österrike-inspiration hittar du här

Min senaste resa till Österrike, då jag bodde på Hotel Edelweiss, var i samband med en jobbresa.