Körunda hotell; för den aktiva livsnjutaren

Körunda hotell; för den aktiva livsnjutaren

Inlägg i stolt samarbete med härliga Countryside Hotels.

Vi gjorde en vardagsescape till vackra Körunda hotell, jag och Annika genom ett samarbete med Countryside hotels, och njutningen var lika stor som reflektionerna många. 

Countryside hotels är en sammanslutning av runt 40 hotell runt om i Sverige – med den gemensamma nämnaren att de verkar för en levande landsbygd. Hotellen ligger nästan uteslutande just på landsbygden, och hos kedjan hittar du allt från anrika slott och pampiga herrgårdar till snygga designhotell och charmiga värdshus. Och aktiva hotellanläggningar som Körunda hotell – eller golf & konferens som man tidigare pratade om hotellet som.

Körunda hotell – Från golf- och konferenshotell till; hotell för den aktiva livsnjutaren 

På Körunda hotell finns 10 konferensrum, alla fina och i olika storlekar, och hotellet ligger mitt på 27-hål långa golfbanan Nynäshamns GK. Att det är ett hotell som tidigare benämnts ”golf- och konferenshotell” är således inte märkligt. Det heter fortfarande så, men det är varken så man huvudsakligen pratar om det eller den twist som besökare kommer för. Körunda är ett hotell för den ”aktiva livsnjutaren” som de själva säger, och det är precis så det känns. Numera är det lika många gäster som kommer helt privat som för konferenser eller event och fyller de 51 fräscha dubbelrummen. Och jag – som ofta pratar om mig själv just som en aktiv livsnjutare (eller som jag säger i min bloggrubrik; ”om aktiva dagar med guldkant”), kunde inte ha trivts bättre.

”Här ska man bara vilja hänga” 

Lotta Wahlstedt, ägare Körunda hotell – om den känsla man vill att hotellet ska ha, och också har lyckats att få det 

Och det vill man. Hotellet hänger ihop i en enda huskropp med rummen på ena sidan och restaurangen i den andra. Mitt emellan dem, just framför receptionen och ingången, där takhöjden är maffig, sammanbinds de båda delarna av ett område med skön loungekänsla. Några konferensgäster har samlats i baren, ett mindre sällskap kommer in från vad som ser ut att ha varit en löprunda, några golfare verkar vara på väg ner till relaxavdelningen och jag och Annika dricker kaffe med tillhörande hembakat och pratar med härliga ägaren Lotta. Hennes kompanjon och ställets andra ägare, Paolo Roberto, missar vi denna gång.

Helhet med en buffé av aktiviteter

Under min vistelse på Körunda hotell tänker jag att dagens ”countryside-hotell”, de som känns moderna och attraktiva, verkligen förvandlats från vackra ställen med fokus på bara rogivande dagar och miljöer till ställen med det men där samtidigt en buffé av aktiviteter erbjuds, och där själva helheten blir det som tilltalar och drar. På Körunda hotell är det just det som är det som tilltalar mig mest. Som gör att jag tveklöst kommer att rekommendera stället till folk i min omgivning (och er som läser den här bloggen). Här finns allt, och du väljer. Golfbana, champagnebar med utsikt över landskapet, bastuflotte på sjön, utegym, relaxavdelning, vattennära motionsspår och mountainbikeled, boulebanor och pingisbord och – ni fattar. 

Vill du hitta fler härliga Countryside hotels? På portalen med samma namn samlas flera av Sveriges absolut bästa hotell och herrgårdar.

Missa inte rabatt, förresten! Vill ni ha ett prisvärt hotellpaket så ger koden CSH_ATTRESAPODDEN 15% rabatt på ett Countryside Break på alla Countryside hotels (minus tre, läs villkor här), vilket innebär en övernattning med dubbelrum, frukost och tre rätters middag i restaurangen.

Aktiviteter och Event på Körunda hotell 

Det är aktiviteterna på Körunda hotell som i mångt och mycket är dess signum. I mitt medvetande landade Körunda hotell för några år sedan när min eviga träningsguru Lofsan körde träningsevent på anläggningen, och fler kör i samma anda. Mama, Topphälsa, prisade PT-n Pischa och ja – såklart att Paolo är med på ett hörn både här och där. Förutsättningarna är grymma. 

Yogaplatta vid sjön Muskan

Hur härlig är inte yogaplattan som byggts i ett skogsbryn nere vid sjön Muskans vatten? När jag var på stället inbäddad i vitsippshav, med utsikt mot kluckande men lugnt insjövatten. 

High core och low core, från utomhusgym till boulebanor

Framför hotellet finns en trävariant av crossfitbox, och vid vattnet ser jag traktordäck ligga över en stor äng, redo att vältas.

Men man behöver inte gå loss på varken boxar eller stora däck. För den som vill kan aktiviteten vara snäppet mer low core än high – med exempelvis pingisbord och boulebanor utanför huvudingången.

Eller ja. Inte ens low core. En trappa ner finns relaxavdelningen med bastu, jacuzzi och kallbad. Det är inte stort av typen spa – men tillräckligt för den som vill ha en avkopplande stund, vare sig det är after valfri aktivitet eller som en skön aktivitet i sig.

Motionsspår och mountainbikeled 

Körunda hotell ligger i Ösmo strax norr om Nynäshamn, en nätt halvtimme ifrån Stockholm, men in mot landet ett par kilometer så det är inte havsläge som bjuds – utan direkt läge vid sjön Muskan. Runt insjön går en motionsled på knappa milen, och det finns mountainbikespår. Cykel lånar du som är gäst på hotellet gratis.

Okej, jag vill först springa och sedan cykla, men sen tveklöst ta en tur med bastuflotten!

Omgivningarna är, aktiviteterna till trots, en av Körundas främsta tillgångar. Eller som Lotta uttrycker det; Stockholms svar på Skåne.

”Stockholms svar på Skåne” 

Lotta Wahlstedt, ägare Körunda hotell

Maten på Körunda hotell 

Maten får stort fokus på Körunda hotell – här vill man inte bara servera bra mat utan grym sådan. Och man lyckas! Hela personalen känns engagerad i det som serveras och att upplevelsen ska vara lika bra som smakerna. Det känns så personligt. Kanske känner man extra för den när man själv varit med på ett hörn. Till exempel så var personalen på en inspirationsresa till Toscaa och träffade Paolos fastrar – ni vet de där från kokboken, och gjorde egen olivolja som sedan togs med hem till Körunda hotells restaurang. Jag serveras också genomtänkta och riktigt bra viner – från Italien förstås – till vår middag.

I övrigt är det inte Italien som dominerar i köket utan lokala råvaror och moderna varianter av klassiker. Vi käkar laxchevice, hjort och potatisfondant följt av en galet god dessert med karamelliserad ananas med rostad kokosglass och mango/passionspannacotta. Hotellets konditor Andrea Olsson är ett toppnamn i tävlingen om Årets Konditor, tydligen. Vi förstår det.

Privatägt och inspirerande 

Att Körunda hotell är privatägt gillar jag lite extra. Lotta, som vi får träffa, visar oss runt och vi sitter länge och pratar. Hon bubblar av energi och idéer, och att hon älskar sitt Körunda hotell är uppenbart. Jag förstår varför, och Körunda är ett sånt där ställe som har själ. 

De tror att det inte kommer bli bra, men jag vet att det kommer bli perfekt. 

Lotta Wahlstedt, ägare Körunda hotell, om ett av sina senaste små projekt. ”Det får aldrig stå still, det är tråkigt”, verkar vara hennes devis. 

Lotta planerar en trädgård, berså med fruktträd och buskar. Jag tror som hon – det kommer bli supertrevligt som avslutning på gården innan parkeringen före golfbanans träningsområde tar vid. 

Sammantaget – Körunda hotell

Jag tänkte lite att jag som avslutning skulle skriva några ord om vilka jag skulle vilja rekommendera Körunda hotell till. Visst kan det vara golfspelarna, kanske mina föräldrar som älskar god mat, golf och blandningen med natur och mycket annat – den där guldkanten, liksom. Kan hända är det också den kategorin som mest kommer till Körunda hotell på helt eget bevåg – utan arrangerade träningshelger, konferenser eller liknande. Så till dem och liknande sällskap är stället en given rekommendation, men samtidigt så finns så mycket mer och jag är säker att de allra flesta skulle trivas på mysiga Körunda hotell. Det är stället för de som vill ha en naturnära hotellupplevelse nära (inte minst från Stockholm), vara ”på sitt ställe” och inte behöva bry sig i en massa störningsmoment. På Körunda är man… på Körunda. Med massor av aktiviteter samlat, naturen utanför dörren, riktigt god mat och hängvänlig miljö och alla förutsättningar för en skön och avkopplande minisemester. Med full aktivitet, vill säga. Jag kommer gärna tillbaka!

Här kan ni läsa mer om Körunda hotell hos Annika/Resfredag.

Inlägget om Körunda hotell är del av ett längre samarbete med Countryside hotels. Upplevelser, tankar, ord och bilder är mina egna.