att-göra-i-dalarna-med-barn-sommar-aktiviteter

Att göra i Dalarna med barn – tips om roliga sommaraktiviteter

Jag är uppvuxen i Dalarna och det är också landskapet jag tveklöst njuter allra mest i, liksom det där jag slappnar av allra bäst. Men det finns samtidigt hur mycket som helst att göra i Dalarna med barn, och jag hoppas kunna sprida lite mer information och tips om roliga sommaraktiviteter till dig med det här inlägget. Flera av tipsen nedan innehåller länkar till inlägg där jag skrivit mer utförligt om de olika aktiviteterna.

Att göra i Dalarna med barn – tips

Sahlins Struts, en strutsfarm utanför Borlänge

Lite otippat kanske, men att besöka strutsfarmen Sahlins Struts är en av mina barns absoluta favoriter av alla aktiviteter i Dalarna. Den guidade turen ”lilla strutsskolan” är kul för både barn och vuxna.

2047 Science Center, Borlänge (fd Framtidsmuseet)

På välgjorda museet 2047 Science Center i Borlänge får du experimentera och lära dig mer om naturvetenskap och teknik. De olika temarummen innehåller många roliga och lärorika experiment som passar många åldrar.

Aqua Nova badhus i Borlänge

Är vädret dåligt så kan jag tipsa om badhuset Aqua Nova i Borlänge. Det är riktigt bra och mina barns favorit. Ett besök på äventyrsbadet är ett måste varje Borlängebesök – många gånger per år, med andra ord.

Frostbrunnsdalen, Borlänge

Ett unikt ställe i Dalarna är Frostbrunnsdalen i utkanten av Borlänge. Miljön är som en liten saga! Här finns en kristallklar, lugn flod som rinner sakta fram under en smal hängbro, en källa med iskallt vatten vilket kan drickas direkt, och historien går tillbaka årtusenden. Källorna rinner norrut vilket är ovanligt och förr ansågs vara heligt. Miljön är lika magisk som dess historia.  

Östra silvbergs gruva – nedlagd gruva med turkost vatten

Utanför Säter i södra Dalarna finns en gammal nedlagd och raserad gruva, som idag är fylld av knallturkost vatten och trots den kalla badtemperaturen är mäkta populär för bad. Att ta en sväng hit är ett måste – slå dig ned på någon av klipporna och är du modig så gör du häftiga klipphopp ner i det turkosa vattnet. Kolla in hos Christian /Matochresebloggen för mer inspiration. Bredvid ligger en vacker, 8-kantig kyrka där jag varit på nära vänners bröllop.

Bonustips Säter: För god mat och härlig miljö så kan jag varmt rekommendera Kulinaret i Stora Skedvi. Lika härligt för lunch som för en lyxig fika.
Fint och roligt är det också i Säterdalen – Sveriges kanske vackrast belägna folkpark, där det finns fäbodmiljö med djur och en rolig lekplats för barnen och vacker natur för de vuxna.

Falu koppargruva

Vid ett besök på Falu gruva rekommenderas en guidad tur för att få ut mesta möjliga – som besök i slingriga gångar och stora salar, få information om det stora raset och sägnen om den förstenade gruvdrängen Fet-Mats. Skrock- och sägenturen passar utmärkt för de yngre barnen och gruvan kan besökas från 3-årsåldern – men är intressant i alla åldrar inklusive för föräldrarna. Här är ett inlägg om Falu koppargruva hos 4000 mil.

Leksand sommarland

På Leksand sommarland spenderar du lätt minst en heldag. Här finns ett riktigt stort och roligt vattenland, och aktiviteter med allt från hoppland och lasergame till höghöjdsbana och åkattraktioner. Här har jag skrivit mer om Leksand sommarland och allt som finns att göra där.

Bonustips Leksand: Åk lite längre norrut. Mellan Leksand och Rättvik ligger vackra Tällberg längs turistvägen. Utsikten är lika ljuvlig som byn, och Tällberg är ett givet stopp för en glass!

Rodel i Rättvik

Att åka sommarrodel i Rättvik (som jag skrivit om här) är en fantastiskt rolig och enkel aktivitet som passar alla åldrar. Små barn sitter i knät på en vuxen och de över 125 cm kan köra själva. Klar hit – och även här är utsikten över Siljan en bonus.

Bonustips Rättvik: Ett extra tips i Rättviks-trakten är att kolla in mäktiga kalkbrottet aka utomhusarenan Dalhalla.

Besök en levande fäbod

En levande fäbod är en där djur går fritt på fäbodvallen, och där de tas om på det sätt som de gjort i alla år, och där råvaror tas om hand och mat tillagas enligt gamla traditioner. Som ett levande museum. Det finns många fäbodar att besöka som turist i Dalarna, och här tipsas om några av dem.

Vill man uppleva riktigt vacker fäbodmiljö med utsikt är ett besök till gulliga Fryksås givet – läs mer om Fryksås och Fryksås Hotell & Gestgifveri här.

Orsa Rovdjurspark

Utanför Orsa hittar du fina Orsa rovdjurspark, vilken är Europas största i kategorin. Här får du se mäktiga djur från norra halvklotet i naturlig skogsmiljö och få intressant och viktig fakta om dem och bevarandet av världens rovdjur. Bonus är att parken ligger just bredvid skidbacken, och utsikten är fantastisk.

Tomteland, Mora

Ja, allra bäst kan man tänka att Tomteland i Mora passar på vintern (vilket Resfredag gjorde) men faktum är att det även är häftigt på sommaren. Det är ju inte bara tomten som bor där utan även hans kompisar nissarna, trollen, busmössen, älvorna, renarna, Sagofen, Häxan och många fler. På sommaren kan det modiga barnet vandra genom Skugglandet där de läskiga sagofigurerna Grymvittran och grymvättarna bor. Programmet på Tomteland är gediget även sommartid, och musikalteatern ’Trollkungens återkomst’ visas dagligen.

Bonustips Mora: Besök dalahästtillverkningen i Nusnäs. Det är kul både att se hur hästarna görs och att själv få testa att måla en.

Experium, cykling och vandring i Sälen (eller Idre)

Själv är jag svag för Sälen med barn på sommaren. Här finns vacker natur lättillgängligt att njuta av under enkla vandringar eller korta cyklingar, och stora äventyrsbadet Experium och bowling i samma byggnad är uppskattade inslag på en aktiv fjällsemester i Dalarna med barn.

Även Idre bjuder på massor av aktiviteter för barn sommartid. Här har jag skrivit om Idre med barn, och det mesta är öppet året runt.

Sommaraktiviteter och semester i Dalarna med barn

Ja – Dalarna har onekligen massor att bjuda på vad gäller aktiviteter för barn sommartid, utöver sin vackra miljö och alla härliga insjöar. Jag älskar Dalarna och hoppas att du här fått lite tips till sommaraktiviteter och annat, som du kan ta med dig om du funderar på en semester i Dalarna. Har du frågor eller kanske fler tips? Kommentera gärna! Jag hoppas att detta kan bli ett levande inlägg, som jag kan komplettera regelbundet.

All läsning från Dalarna hittar du under den här taggen / Dalarna här i bloggen.