Jimmy Nelson på Fotografiska, Homage to Humanity

Jimmy Nelson på Fotografiska – en utställning du måste se och uppleva

Idag var jag inbjuden till Fotografiska på lunch för att se deras nyaste utställning; Homage to Humanity av fotografen Jimmy Nelson. Utställningen med Jimmy Nelson på Fotografiska går från 20 september till 1 december – så du har alltså bara drygt 2 månader på dig att se denna oerhört mäktiga utställning. Passa på! Jag kan inte med ord beskriva upplevelsen av denna utställning som är speciell på så många sätt. Utställningen – och Jimmy Nelsons beskrivningar av den, sina resor, sina möten och om resor i stort – rörde mig till tårar stundtals. Mäktigheten!

Jimmy Nelson har i mer än 20 år rest över hela världen för att besöka och porträttera unika kulturer.

Vi måste ta vara på dessa ursprungsbefolkningars kunskaper och se till att deras kulturer överlever – de som bor på jordens mest isolerade och vackra platser. De som är allas våra rötter.

Jimmy Nelson (fritt omskrivet)

Nyckeln till att få dem att öppna upp så – ställa upp på foton på ett å ena sidan regisserat men å andra sidan ett äkta och oerhört kraftfullt sätt – har varit att leva länge med människorna i deras så unika miljöer. Visa att han i princip avgudar dem, tillber dem – ja, ”worship” vara faktiskt ordet Jimmy använde – och skapa relationer. Förtroende, respekt, tillgivenhet.

Vi måste både fotografera dem innan de försvinner – och kämpa för att så inte ska ske. Varje stam besitter en unik historia med sin förmåga att i symbios leva tillsammans med djurlivet och naturen, en kompetens som ibland tagit årtusenden att växa fram.

Jimmy Nelson

Jimmy Nelson var på plats för att berätta om sina verks historia, liksom sin egen. Om hur han vuxit upp i de miljöer han skildrar, innan han under tonåren istället flyttade hem till England och sattes på internat. Det var inte direkt en miljö som funkade för honom och han konstaterade snabbt att det inte alls var ”hem”. Vid första tillfälle – när han blivit vuxen ungefär – rymde han till Tibet för två år som nomad. Och ungefär så har det fortsatt. Han reste bort men sökte inte just hem – men in.

För mig personligen handlar alla dessa resor och fotograferingar även mycket om att jag efter efter en plats som jag skulle kunna känna att jag tillhör.

Jimmy Nelson

Fotografierna i sig är mäktiga. Jag tror jag aldrig tidigare känt så mycket av bilder som jag kände av Jimmy Nelsons. Och hans stories – i alla dimensioner – likaså. För att ge åskådarna en chans att uppleva ännu mer, och något som gör hela utställningen ännu coolare, har han till varje bild filmer som man kan se på i sin egen app. Man får alltså följa med bakom kulisserna och ännu mer med in i varje bild. Sök efter Jimmy Nelson på App store! Så jobbar Jimmy Nelson med både fotona på utställningen och de i sin bok med samma namn; Homage to Humanity – ett mästerverk tung som ett helt gäng tegelstenar. 1300 kronor för den är välinvesterat.

Filmerna ger en otroligt häftig dimension, och det går inte att föreställa sig hur mycket jobb som ligger bakom alla skildringar och varje foto.

Jag kan inte nog rekommendera utställningen med Jimmy Nelson på Fotografiska, och måste själv utan tvekan gå tillbaka och lägga mer tid än jag hade under denna lunch. För lite mer inspiration till er passade jag också på att spela in några av Jimmy Nelsons fantastiska beskrivningar av att resa som vi kommer klippa in i ett kommande avsnitt av podden.

Obs: De riktiga bilderna av Jimmy Nelson och som ingår på utställningen är pressmaterial med begränsade rättigheter (därav nu borttagna)