tåg från soller till palma apelsintåget ferrocarril-21

Tåg mellan Palma och Soller; apelsintåget / Ferrocarrir de Soller

Tren de Soller, apelsintåget, Ferrocarrir de Soller, Sollertåget – kärt barn har många namn brukar man ju säga och det kända turisttåget i trä som går de 27 kilometrarna mellan Palma och Soller är helt klart omtyckt. Vissa pratar visserligen om att tåget är en turistfälla och visst kan man ta sig betydligt billigare mellan Palma och Soller men att åka trätåget är mäkta charmigt och bjuder på oerhört vackra vyer så vad gäller det så ställer jag mig utan tvekan i turistledet och betalar lite extra för att åka Sollertåget. För mig har det varit på nivån att jag haft tågresan högt på en önskelista, och således var det helt givet att vi när vi i somras anlände Palma och dagen därpå skulle flytta till Port de Soller skulle göra det med tåget som transportmedel. Jag blev inte besviken! Turiststämpeln är ett starkt faktum men ärligt talat – det kan man ju se bortom, tycker jag, och istället fokusera på det som är så fint med resan.

Läs gärna mer om Palma här.

Sollertåget Ferroarril de Soller mellan Palma och Soller

Tåget mellan Palma och Soller öppnade år 1913 och turisttåget som idag trafikerar sträckan känns som taget från den tiden till stilen. Det har en utsida av teak, är klätt med mässingdetaljer inuti och har säten gjorda av läder. Anledningen till att den från början byggdes var för att transportera apelsiner – därav namnet apelsintåget – men jag har hört att det redan från dag ett var en populär tur för turister.

Tågresan, utsikten och vidderna

Tågresan mellan Palma och Soller tar lite drygt en timme, och utanför fönstren passerar ett mäkta vackert Mallorcalandskap. Vidsträckta vidder, charmig landsbygd, intensiv grönska, fält med citron- och apelsinträd, och så det hela inramat av öns mäktiga bergskedja Sierra de Tranumtana. Tåget klättrar sig upp på höjder med en stigning på runt 200 meter under en sträcka av 7 kilometer och för att komma igenom till andra sidan passeras gamla valvbroar och hela 13 tunnlar varav den längsta är runt 3 kilometer.

Just som Soller tornar upp sig ned mot havet stannar tåget till vid en utsiktsplats; Mirador des Pujol d’En Banya. Utsikten mot dalgången, Soller och havet är grym!

Genom Soller och från Soller till Port de Soller

I Soller tar apelsintågets resa slut, men det går att förlänga med ytterligare en bits resa (mot extra kostnad) genom byte till en något modernare spårvagn. Vid ett ställe plöjer tåget rakt genom uteserveringarna på torget – en lika märklig som häftig företeelse. Just biten mellan Soller och Port de Soller som tar en halvtimme med spårvagnen är jag annars inte så imponerad av. Mitt tips blir istället att stanna i charmiga Soller ett tag, och sedan ta en betydligt billigare taxi (eller nästan gratis lokalbuss) de tre kilometrarna från Soller till Port de Soller.

Hur hitta till Sollertåget i Palma?

Tåget hittar du i Palma vid stationen Estació Intermedal – mitt bland husen just sydväst om gatan Carrer d’Eusebi Estada – sök på Tren Soller i Google maps.

Fakta om tåget mellan Palma och Soller

Pris: En enkel resa från Palma till Soller kostar cirka 25 Euro per person. Från Soller till Port de Soller kostar det ungefär 7 Euro ytterligare, som kan betalas antingen direkt på spårvagnen (kontant) eller genom en kombinerad biljett direkt vid köp av tågbiljett. Tur och retur är billigare än två enkelbiljetter.
Avgångar: Sommartid går tåget cirka 6 gånger per dag. Kolla tidtabell på trendesoller.com
Förbokning/ biljettköp: Det går endast att köpa biljetter samma dag som tåget avgår, och då direkt från stationen i Palma.
Väskor: Det går bra att ha med packning på tåget. Tågpersonalen hjälper till att placera dem ute, i utrymmet mellan vagnarna.

Tillbaka till Palma åker du mest prisvärt med buss. Buss 211 går snabbaste vägen medan 210 tar en längre väg längs kusten – längre tid men vackrare utsikt.

Mer läsning om Port de soller hittar du till exempel här: