guide till palma

En guide till Palma – en välförtjänt populär weekendstad

Palma de Mallorca är staden som är liten som en småort jämfört med de största och mest populära weekendstäderna i Europa, men som har precis allt det som de bästa weekenddestinationerna bjuder på; ett stort restaurangutbud, massor av shopping, ett levande nattliv och en vacker stadskärna och hamn – samtidigt som sandstränderna aldrig är långt borta. Det är helt enkelt en stad som förtjänar sin position på besöks-topplistan i tuff konkurrens med andra större och till totala antalet mer välbesökta europeiska storstäderna med havsläge. Palma är en destination klart värd att tipsa vidare om. Hoppas att denna guide till Palma kan komma till nytta för dig som längtar efter Spanien och Mallorca, och vill ha en härlig kombination av stad, strand, natur och utflykter.

Mer läsning om Soller / Port de Soller och Sollerdalen, som ligger bara en dryg halvtimme från Palma hittar du här;

Guide till Palma i resepodd

Vi har ägnat ett helt avsnitt av Att resa-podden åt Palma, och där pratar vi förstås mer ingående om det staden (med omnejd) har att erbjuda, så är du nyfiken på mer är det klart bra inspiration.

Avsnittet presenteras i samarbete med Sveriges nya butik för resväskor online – resväskor.se – som har en massa fina resväskor i sortimentet.

Här är några sätt att lyssna på vårt podcastavsnitt med guide till Palma:

Var ligger Palma?

Palma ligger på den spanska ön Mallorca, i Medelhavet öster om Spanien och norr om Algeriet. Ön är inte mycket större än Gotland, och Palma stad har 360 000 invånare och ligger på Mallorcas västra sida i en liten bukt. Som många andra har jag varit i Magaluf och festat för nu rätt många år sedan – och det ligger nära men skiljer sig förstås enormt mot Palma som är något helt annat; en riktigt cool stad och en välförtjänt populär weekendstad.

I vilket sällskap passar Palma?

Palma är givetvis en stad som passar alla möjliga konstellationer, med tanke på att det finns så mycket att göra och är så små avstånd. Och, samtidigt finns gott om möjligheter att bara slappa och helt släppa tankarna på att man är nära en liten storstad. Jag har varit i Palma i mitten av september med mitt tjejgäng om 15, och vi uppskattade de korta avstånden, att vi kunde välja lite olika aktiviteter om dagarna och ändå alltid vara nära varandra – och att restaurang- och nattlivet var grymt. Senare har jag varit tillbaka på generationsresa, men då mest på ett kortare stopp för att sedan åka vidare till Port de Soller.

Hur åker man till Palma?

När vi väljer destination med mitt tjejgäng så är det viktigt att det inte är allt för dyrt, och att det går tillräckligt många avgångar för att vi ska kunna resa från olika ställen – Göteborg och Stockholm är ett måste. Vi hittade inte så billiga biljetter som vi vanligtvis gör, och flygtiden är inte den kortaste. Flygresan tar runt 3,30 från Stockholm enkel väg, och hittar man biljetter för 2500 ToR har man kommit billigt undan. Det går förstås att hitta billigare, men det är snarare vanligare med mer. SAS och Norwegian är två bolag som flyger reguljärt – och sedan finns förstås många charterresor till Mallorca och Palma.
Kan man tänka sig en mellanlandning kan det bli billigare men tar snarare runt 8 timmar. Alternativ är till exempel Vueling via Barcelona, Air Berlin via Berlin, Iberia via Madrid mm.

Man kan också nå Palma med båt från andra öar som Ibiza och Menorca, eller från fastlandet med städer som Valencia och Barcelona. 

Bäst period att åka till Palma

Som alla ställen är Palma mer packat under högsäsong, och min favorit är alltid att försöka undvika den lite. Hösten är fin för att det fortfarande går att sola och bada, och är väldigt lugnt. Under vår resa i mitten av september började vissa barer ha mer begränsade öppettider och nattklubbarna körde sista racet, men dagtid hade vi varmt och skönt och inga problem att bada i havet – men några kvällar hade vi tunna jackor på. Oktober ska vara en härlig månad då värmen oftast hänger kvar.

För en mix av sol och aktiva aktiviteter som vandring eller golf så är istället våren perfekt. Mallorca har en lång säsong – och Palma kan lätt varieras med härliga närliggande utflykter som att ta det kända tåget mellan Palma och charmiga Soller och Port de Soller, att vara aktiv med cykling, golf eller vandring – eller bara hyra en bil och utforska Mallorca som inte är större än att de allra flesta utflykterna kan göras under en dag.

Rekommendation bra hotell i Palma, Mallorca.

Att rekommendera bra hotell i Palma är svårt, då det förändras så snabbt. Det finns dock allt från större hotell med direkt strandläge och stora poolområden till väldigt många fina boutiquehotell.

Bra hotell i Palma kan du hitta genom att jämföra utlåtanden på bra hotell i Palma TripAdvisor – se här (annonslänk).

Tänk igenom hur du tänkt spendera dina dagar och kvällar.
– Många olika aktiviteter stadsnära? Bo i stan.
– Ute efter bästa sol och bad? Välj ett resorthotell utanför.

Några tips inkluderar (annonslänkar):

  • Purohotel Palma – svenskägt, trendigt och sedan ett flertal år haussat hotell med bra läge mitt i Palma
  • HM Balanguera – prisvärt val för oss för kompisresa – som fortfarande får riktigt bra betyg på TripAdvisor. Det hade riktigt bra läge, snygga rum och allmänt fin design och en härlig terass på taket (dock med en pool snarare med storlek av ett badkar).
  • Andra boutiquehotell i Palma jag läst rekommendationer om är Posada Terra Santa, Bo Hotel och Art hotel Palma.

Missa inte heller att söka efter vad som finns i lägenhetsväg eller hus en bit utanför Palma. Som exempel så är mitt absoluta favorithotell i Port de Soller Bikini Island & Mountain och även Esplendido är väldigt trevligt.

Gator, kvarter och kultur i Palma

Palma är en stad att promenera i, då gatorna är charmiga och avstånden korta. Det märks att staden influerats av många olika folkslag, som greker, kartager, romare, araber och fenicier, och till exempel är trädgården utanför arabiska baden oerhört vacker och som en liten oas med kryddor och blommor.

Mest kända landmärke i Palma är den vackra katedralen, som är ett mäktigt och vackert gotiskt byggnadsverk. Jag har bara sett det utifrån, men har förstått att insidan är ännu coolare med riktigt högt i tak och massor av konstverk – väl värt de ca 50 kr inträdet kostar.

Runt Palmas medeltida stadskärna fanns tidigare en stadsmur, vars mesta delar revs för att ge plats åt en växande stad tidigt 1900-tal och nu ses bäst på den del som går mot havet.

Några gator och kvarter att lägga på minnet är;

Castell de bellver

…som är en fästning från 1300-talet på en  kulle någon kilometer väster om centrum, bjuder på riktigt fin utsökt över staden. 

Casç Antic, Cascao Antigua

…som är den äldsta delen av Palma, och mysig att gå omkring i – men som har lite mer folk i omlopp olika tider på dygnet.

Avinguda Jaume III

 …som är den huvudgata genom hela stan som kantas av kedjor såväl som exklusiva butiker inklusive stora varuhuset Corte Inglés. Om andra affärer är stängda kan det vara mer öppet här.

Passeig d’es Born

… som är en av Palmas främsta promeanadstråk och riktigt charmigt med sina trädkantade sidor. Det känns som Barcelonas La Ramla i miniatyr – med mer blomsterförsäljare men allmänt mindre kommers och betydligt mindre folk. Gatan mynnar ut i fina torget Placa de la Reima.

Sa Llotja

… är området fyllt med trånga gränder som ligger väster om Passeig d’es Born, och som är det mesta nöjeskvarteret fyllt med restauranger och barer. 

Placa Cort

 …som är det torg som rådhuset ligger på är mest känt för det enorma olivträd som står mitt på torget. Med sina närmare 800 år på nacken och 7 meters omkrets är det klart imponerande, trots att det inte stått där från början utan hämtades till Palma 1999 som en symbol för fred och samhörighet. 

Barer och nattliv i Palma

Under tjejresan testade vi på utelivet alla kvällar, och vill man inte bara ha en vacker stad och charmig känsla utan ett intensivt nattliv så är Palma helt rätt. Det var mycket folk, bra musik, sena timmar och enorma uteställen (som exempelvis Pacha och BCM) med delar både inom- och utomhus. Allt kryddat med en känsla av extra allt och surrealistisk underhållning emellanåt. Det var klart coolt, och finns ställen för de flesta åldrar. 

Själv gillar jag dock egentligen barer mest efter en god middag, och en av de mest kända är den ”hemliga” baren Abaco i La Lonja. Särskilt hemlig kan den knappast sägas vara, då det är en riktig turistmagnet som döljer sig bakom en massiv trädörr. Insidan – som är mer som ett helt kvarter – känns som ett överdådigt 1800-tal med dignande frukt, blommor överallt, fågelburar och fontäner – och enligt vissa rykten ett riktigt måste att se både för inramningen och för bra drinkar. Vi upplevde det exakt tvärtom, och tyckte det kändes turistigt och enormt överprisat – och att drinkarna inte ens smakade bra.

Beach clubs i Palma

Däremot tycker jag man ska ta sig till en bra beach club när man är i Palma, som Nikki beach eller Purobeach. Vi var på den sistnämnda och var mer än nöjda – det var fräscht, härligt och en dag som kändes allmänt lyxig och värd. Det blev inte ett stort party när vi var där (vilket vi mest var glada för), men det kan var lite olika med den saken så det är värt att kolla upp sin dag innan.

Här kan du läsa mer om  Purobeach i Palma.

Stränder i Palma

Givetvis finns många härliga stränder i Palma, och den mest centrala är den milslånga Playa de Palma som är en lång och bred sandstrand kantad med charterhotell. Men, man kan också lätt nå betydligt lugnare stränder i små vikar – allt från en löptur till en kort taxiresa bort från de mest centrala delarna av staden. Väster om staden hittar du Playa Major, och ännu längre ifrån finns fina Playa Illetas (nedan) som är lyxigare och andas jetset.

Mat och restauranger i Palma

Matscenen i Palma bygger på ett gäng traditionella rätter – missa förstås inte tapas som finns från oerhört bra till mindre speciella, goda pimientos de padron (små paprikor i olivolja och salt), bocadillos (baguette fylld med t.ex spansk omelett), paella av olika slag och grillad bläckfisk – men spetsat med spanska såväl som internationella restauranger av allra högsta klass.
Dessa restauranger testade vi i Palma – kanske lite inaktuellt nu?

Gott kaffe hittar du lite överallt, men kaffekedjan Cappuccino kanske inte är den mest charmiga – förutom Grand Café Cappuccino som ligger i en vacker gammal byggnad och har en underbar innergård.

Bor du i lägenhet och vill handla mat själv så är ett tips att besöka den charmiga saluhallen El Mercat de Santa Catalina. Marknaden rymmer alla möjliga delikatesser, och det går även att hitta bra lunchställen här.

Summerat – Palma är en oerhört bra weekenddestination som jag verkligen skulle vilja åka tillbaka till.

Har du varit där? Vad tyckte du? Addera gärna tips i kommentarerna nedan.