Vandring från Soller till Deia

Vandring från Soller till Deia

Många åker till Mallorca för att vandra – möjligheterna är enorma med leder av alla möjliga slag – och en populär hike som jag själv sett till att göra vid varje besök jag gjort i Port de Soller är vandring från Port de Soller till Deia. 

Från fyren i Port de Soller, den högst belägna på vänster sida från stranden sett, börjar vandringsleden mellan Port de Soller och Deia. Leden är 12 kilometer lång och riktlinje för tid är 2,45 från starten vid fyren. Startar man i Port de Soller har man således drygt 20 minuter upp till fyren för starten. Börjar man i Soller får man lägga på dryga 3 kilometer på denna sträcka. 

Vandringen har många olika karaktärer. Från fyren i Deia är det klättring upp längs berget som gäller – det är rejält kuperat och underlaget är utmanande med stora stenar. Leden slingrar sig längs platåer med betesmark och det är högst troligt att du ser getter eller åsnor vid sidan av leden – eller mitt på den för den delen.


På första toppen tornar en stor olivlund ut sig. Jag har läst mig till att olivträd kan bli över 1000 år gamla, och jag skulle tro att olivträden här har den typen av år på nacken – de är galet mäktiga! 

Imponerande är också de många stenmurarna som kantar odlingar och avgränsar längs bergskammarna. 

Det är inte slut på toppar efter att den första passerats, det kommer flera. På en, nästan halvvägs in i vandringen från Soller sett, kommer ett stort hus. Har du tur är det öppet och du kan köpa en juice färskpressad från Sollerapelsiner. En klart välkommen törstsläckare! Men, glöm för den delen inte att ta med dig vatten när du ger dig ut på vandringen… leder, stigningar och hettande sol frestar på rejält. 

Efter drygt halva vandringen kommer partier med bästa havsutsikt, och du passerar små mallorcanska hus med intensiv blomprakt. 

Vandringen avslutas åter med stigning – det är kuperat på Mallorca – så räkna med en svettig avslutning innan Deia nås. 

Den gulliga byn Deia

Deia är en liten by i bergen. Att det bott konstnärer i Deia sedan en lång tid tillbaka har satt en stämpel på byn som konstnärsby, och det finns ett flertal gallerier och ateljeer. Byn har också varit populär bland kändisar och hotellkronan på verket är lyxiga La Recidencia som kostar runt 3000 Euro per natt – så med vandrare och cyklister blandar riktigt posh turister upp. Du kan med andra ord välja mellan enkel fika eller lunch eller en betydligt lyxigare måltid.
Själv har jag njutit av en riktigt bra pizza på pizzerian Café es Punt som kanske inte ser mycket ut för världen men för mig varit helt rätt efter mina vandringar. Tomatpizza med burrata, ja tack! Tips, i all sin enkelhet. 

En utmaning när man vandrar från Soller till Deia är att ta sig tillbaka igen. Visst kan man gå tillbaka också, men annars är det enklast med buss. Den går inte så ofta så ett tips är att kolla upp vilken tid den går redan innan och försöka ha en plan för att tajma. Taxi är svårt då det är regler kring vilka som får köra till Dela och det kan ta enorm tid och att boka är inte fullt pålitligt. Nästa gång tror jag vi åker buss till Deia och går tillbaka istället… vilket ju skulle ta bort viss osäkerhet i tid och transport. 

Om man väljer att gå även tillbaka – vilket vi behövt en av gångerna vi vandrat – landar klockan ungefär såhär…

Bussens tidtabell finns att hitta online, det går att blippa betalkortet i bussen för att lösa biljett (och glöm inte att blippa även när du går av).

Cala Deia 

Ett bonustips nära Caia är stranden Cala Deia. Just nedanför Caia ligger den lilla klapperstensstranden Cala Dei. Den är inte stor – runt 70 meter lång och 10 meter bred – men vacker och bjuder på möjlighet till klipphopp ner i turkost vatten och fin snorkling. Här finns också två restauranger som sägs servera riktigt bra mat. Det tar drygt 20 minuter att gå mellan Deia och Cala Deia, och det går också att svänga av från vandringsleden en bit innan Caia för att nå stranden så den kan tas mer mindre på vägen.