stränder-på-grande-terre-guadeloupe-12-plage-de-bois-jolan

Resorna som var (och de som uteblev)

Jag är ännu inte i ett läge då jag konstant drömmer om resor (som just nu inte kan hända) eller tänker tillbaka på de som varit (och nu på sitt sätt känns overkliga), för jag är mycket här och nu just nu. Men så händer något som gör att jag gläntar på dörren till minnen och det blir ju rätt naturligt att samtidigt fundera över när nästa gång kommer att bli. Som jag kommer att uppskatta det!

Planen som var; Costa Rica

Vi var, som många kanske snappat upp, inne på att åka på en längre resa nu till vintern och hade snappat upp Costa Rica som resmålet för oss denna gång. Känns inte särskilt sannolikt, men vi får komma till världen när världen är redo för det helt enkelt. Och, tills dess hinner en del tankar säkerligen passera förbi under den tiden så vad som faktiskt kommer att bli när det är dags igen får vi se.

En del av mig längtar mest till Asien. Det är något med Asien och mig helt enkelt, så tänker jag på att få njuta på riktigt av en resa med kropp och inte minst själ så är det dit mina tankar går. USA står också högt upp på listan för några av familjemedlemmarna. Och – det är också under några av våra senaste resor till just USA och Asien vi haft de jobbigaste resorna, vilket jag nyligen fick en fråga om till ett inlägg här på bloggen. De där som inte riktigt gick som de ska. När jag tänker tillbaka så är det inte de tillfällena jag minns direkt, för jobbiga resor är över i samma sekund som man kommer fram ungefär. Men nu när jag har lite extra tid över och resorna består av drömmar bakåt och framåt snarare än något verkligt i nuet så borde jag kanske ta tag i någon av dem? För sanningen är att jag när vi väl kommit fram till resmålet glömt av det jobbiga, och inte ens sett till att få den ersättning jag hade haft rätt till. En ekonomisk ersättning jag skulle kunna lägga i budget för de där resorna jag drömmer om och planerar för när världen är öppen igen…

Ersättning för resor för flera år sedan…

Det vill säga; När man får flyg inställda så finns ersättning att få. Rätt stor sådan. Det regleras av en EU-lag.
Och, vad många kanske inte vet är att det faktiskt går att få ersättning även om det passerat ett par, tre år sedan ens plan var försenat eller inställt. För att göra det ännu enklare så kan man för att kräva ersättning ta hjälp av ett företag som är experter på konsumentens rättigheter. Flightright hjälper dig kräva ersättning vid inställt flyg  eller försenat flyg. Det enda man själv behöver göra hos Flightright är att ge underlag om den specifika resan och ange sina personliga uppgifter och så är processen igång. Enormt smidigt!

Det är värt att kolla upp om du kan få ersättning för flyg som blivit inställda under Covid -19, då många inställda avgångar ger dig som resenär berättigad kompensation. Fyll i informationen på Flightright’s hemsida så får du direkt information om huruvida du är berättigad ersättning eller inte.

Jobbiga resor jag (nästan) minns

Men mina jobbigaste reseminnen var det, ja.

I december 2016 kom vi till Arlandas incheckningsdisk med tre barn på snart 1, 5 och 7 år för att… inse att vår bokning helt tagits bort från Singapore till Bali. Va, ska ni vidare till Bali? Vi fanns inte på någon bokning trots våra utskriva bokningar i handen, och fick efter många om och men (läs: timmar på Arlanda i en situation som blev mer och mer stressig) komma med ett flyg till Singapore, vänta ett dygn och sedan åka vidare till Bali på nya biljetter. Jag skrev om det flygstrulet här. Den upplevelsen… i kombination med barnens åldrar osv. Mardröm. Men till Bali kom vi och sen… har jag inte gjort mer åt det. För Bali var ju direkt stunder som såhär.

I oktober 2017 packade vi med samma gäng – men ett år äldre då (vilket i den åldern inte har någon större effekt på rese-tålamodet) för en resa till Miami och vidare ut med båt i Karibien. Och så kom inställda flyg, och vi hamnade utspritt på diverse flyg åtskilda från vårt resesällskap och fick slussas vidare via andra delar av Europa och anlända USA många, många timmar senare än tänkt efter en dygnslång resa.
Men det glömdes ju snabbt. För Miami var direkt stunder som såhär.

Och vårens resor som inte blev…

Apropå jobbiga resor som är över i samma sekund som man kommer fram som jag skrev ovan, så hade jag några resor den här våren där jag inte kom fram eller ja – ens iväg. Som så många andra. För tur- och returbiljetten till Amsterdam har jag en voucher från flygbolaget i min hand och hoppas komma iväg till hösten. Men, kanske hade det varit bättre att kräva mina rättigheter mer korrekt än så. Jag vet ju att hjälpen går att få, för de mest aktuella resorna såväl som de som ligger flera år tillbaka i tiden. Note to self.

Jaja. Tills vidare drömmer jag på. Costa Rica. Asien. USA och Beyond. En dag kommer vi!

Följ mig!

Mer läsning...
vattenfall i Åre
Vattenfall i Åre