lisa letsgoexplore

1,5 år som egenföretagare och Covid-jobbsituationen

Jag startade upp mitt företag, mitt egna aktiebolag, i slutet av november 2018. I slutet av maj var det således exakt 1,5 år sedan jag startade min verksamhet som konsult. Sedan dess har jag utan uppehåll varit utsåld, som man brukar kalla det på konsultspråk.

Jag kom in på ett företag där jag direkt kom att trivas utmärkt – det var på många sätt en kontrast mot det jag själv kände mig manad att lämna för att hålla hälsan, och det var i en för mig helt ny bransch. Projekt övergick i linjeroll och efter ett år erbjöds jag en ny roll inom ett helt annat ben av verksamheten. Konstant lärorikt, med andra ord – med många delar inom bekvämlighetszon men också många där jag fått anstränga mig för att greppa nya sammanhang, system och processer. Så spännande! Jag började just bli varm i kläderna och få upp tempo och kunskap om det nya området, och börja känna mig hemma och leveranskraftig i rollen när coronan kom.

För det gjorde den ju, och vi började förstå omfånget av det någon gång där i början av mars. Liksom många andra företag blev permitteringar nödvändiga hos min uppdragsgivare för att säkra framtid, och med det sades såklart även konsulter upp. I statens paket ingår det som en förutsättning; Konsulter och visstidsanställda måste sägas upp (med några få undantag för direkt verksamhetskritiska roller).

Jag har nu gjort mina sista månader enligt avtal, och hade det inte varit för att jag är egenföretagare med flera ben i verksamheten hade jag nu varit ledig. Nu är det ju dock inte riktigt så, utan istället har jag en hel del med sådant som under tider på heltidsuppdrag är eftersatt. Jag ligger lågt med riktigt uppdrag tills efter sommaren – för nu händer av givna anledningar ändå inte så mycket – men säljet pågår förstås men på lite annat sätt. Nätverkande och kontakter, uppdatering av material och annat. Utöver det jobb med ekonomin, fokus på kurser och kompetensutveckling för att ytterligare vässa CV inför en höst med en konsultmarknad som kommer att vara tuff och såklart också mer skrivande i bloggen och jobb med att ta in uppdrag till den och övriga kanaler. Friare men inte ledigt – men en rätt skön omväxling till lunken som konsult på heltidsuppdrag, vilket inte skiljer sig i princip alls mot att vara anställd någonstans.

Att jag har 1,5 utsålda år bakom mig betyder också att jag har god ekonomi i företaget, och jag kämpar rätt hårt med mitt mentala nu för att tänka att det är okej att leva på det ett tag utan stress över mindre intäkter än utgifter. Kan också konstatera att det går lättare att tänka så när månaden är juni, solen värmer och min hemmavärld är vacker.