guldkorn i tyskland

12 guldkorn i Tyskland – som världens bästa men på närmare håll

Reklamsamarbete med Tysklands turistbyrå

I vårt poddavsnitt Att resa på paus pratar vi mycket om vilka destinationer vi tror på som de vi först kommer att resa till när vi kan röra oss utanför Sveriges gränser igen. Vår slutsats är enkel; vi kommer att resa till länder som känns bekanta och trygga. Vi kommer att snarare resa tillbaka till ställen vi tycker om än sträva efter nytt och okänt, och vi kommer att vilja veta att sjukvården fungerar och är öppen för oss som svenska turister. Inte heller kommer det att vara destinationerna allra längst bort som lockar, utan upplevelser närmare. Dessutom har den här pausen fått oss svenskar att extra mycket leta oss ut i naturen, och det kommer vi att fortsätta med – hemma såväl som på resan.

Är det något resmål som ligger nära och känns tryggt, och som bjuder på oändligt med härliga naturupplevelser så är det Tyskland. Det är ett perfekt alternativ, och det är ett stort land som bjuder på enorm variation. Jag har nosat upp ett gäng guldkorn i Tyskland, sådana som håller världsklass och kan jämföras med några av världens bästa pärlor inom några olika kategorier. Inspiration till resor med känsla av världen, utomlands men ändå på betydligt närmare avstånd än sina liknelser runt om i världen. Eller, vad säger ni om detta? Tyska guldkorn av världsklass!

#1 Karga berg som i Yosemite; Sächsische Schweiz

När jag och Annika för ett par år sedan reste till härliga Dresden så kombinerade vi med vandring i Sächsische Schweiz. Nationalparken är fullspäckad av karga, spetsiga kalkstensberg – lika vackra att vandra bland som de är populära att klättra uppför. Lederna längs bergkanterna kryddas med partier genom murrigt intensiv skog och mörkgröna vatten.

Läs mer om att vandra i Sächsische Schweiz hos Annika.

#2 Lyxig stranddestination som Cannes; Sylt

Ön Sylt i nordvästra Tyskland – just på gränsen till Danmark – jämförs ibland med Mallorca men förknippas oftare med jetset-turism och kanske borde jämförelsen här göras snarare med en lyxort som Cannes. Designerbutikerna ligger på rad i orten Kampen och de nedcabbade bilarna är av dyraste slag – och stränderna är långa, sanden vitkornig, strandkorgarna charmiga och solnedgångarna njutningsfulla. Sara Rönne / Träningsglädje hängde på Sylt för att kitesurfa.

#3 Barnvänlig, aktivitetsmaxad strand som Alcudia; Weissenhäuser Strand

Tysklands norra gräns, inte minst den på Östersjösidan, är kantad av sandstränder så att välja en för att göra en jämförelse med en ort i Medelhavet med högt fokus på aktiviteter för barnfamiljer är svårt, men Weissenhauser Strand sticker ut i kategorin – inte minst då det blandas äkta strand med enormt inomhusbad. ”Östersjön ute, Medelhavet inne” lyder områdets slogan, och nog tilltalas de som vill ha sin underhållning och sitt badande säkrat.

#4 Vacker drömstrand som ett vykort från Karibien: Fischland-Darß-Zings

Ingen jämförelselista utan att den allra vackraste stranden, den som kan jämföras med en karibisk paradisstrand finns med – och i Tyskland heter halvön som bjuder på landets vackraste strand Fischland-Darß-Zings och är en nationalpark med långa sandstränder och till och med en lagun.

#5 Surf som i Biarritz; Schleswig-Holstein

Inte bara i Sylt som jag nämner under #2 utan i hela området Schleswig-Holstein ligger strandorter med surfspot på rad – närmare 20 till antalet. Många lämpar sig för våg- respektive vindsurfing och passar alldeles utmärkt även för nybörjaren. För mer läsning om att resa till Schleswigh-Holstein så kolla in hos Annika/Resfredag som skrivit en hel artikel om det.

Vill du annars ha en mer unik upplevelse (och är en erfaren surfare) så kolla in att surfa på flod (!) på Eisbach River utanför München. Hur coolt?

#6 Alpina berg för vandring som i Österrike; Allgäu

Allgäu är ett område i Tysklands sydligaste delar, där delstaterna Bayern och Baden-Württemberg gränsar till Österrike. Och nog är bergskänslan i kedjan som går under namnet Allgäu alps bekant – och aktiviteterna desamma med vandring som den absolut populäraste sommartid.

#7 Kända sjöar som Como och Garda; Lake District Mecklenburg-Vorpommern

Jag skriver ofta om min läggning för insjöar – hur jag faktiskt föredrar sjöar framför hav. För mig är sjöar det härligaste i vattenväg, som ofta är spegelblankt vackra, gränsar mot skog, känns klart fräscha och trygga och bjuder på vattensport. Tyskland har sitt eget Lake District med landets största sjö och ett par tusen (!) därtill i Mecklenburg-Vorpommern, och utbudet av roliga aktiviteter på sjöarna är stort.

#8 Vacker miljö och ånglokscharm som Harrypotter-tåget; Harz ångtåg (HSB)

Det smalspåriga järnvägsnätet om cirka 14 mil i östra Tysklands Wernigerode drivs av HSB, och tuffar fram genom vackert berglandskap. Det äldsta av de drygt 20 ångtågen är från slutet av 1800-talet, och populärast sträcka är den som går upp på berget Brocken.

#9 Spännande flod med djurliv och vegetation som Amazonas; Peene

Floden Peene slingrar sig genom Mecklenburg-Vorpommern och går tack vare sitt rika djurliv och sin vilda natur under smeknamnet Europas Amazonas. Floden är 85 kilometer lång och här finns många djurarter som inte går att hitta någon annanstans i Tyskland – eller som finns i allra störst utsträckning här. Bäst upplevs floden från vattnet med elbåt eller kanot, eller från fastlandet till cykel. Det är stort fokus på hållbart resande vid floden Peene.

#10 Trädtoppsled likt Singapores tree top walk; Saarschleife

Singapore lockar med tree top walk i mustig regnskog, och i Tyskand är Saarschleife en höjdare med fokus på det som Tyskland gör kanske allra bäst; vacker natur, med skogen i blickfånget. Leden går runt 25 meter upp i luften, är 1,25 km lång och bjuder på utsiktstorn på 42 meters höjd, en hög rutschkana och hängbroar.

#11 Inbjudande vindistrikt som Sydafrikas Franschoek; Trier, Moseldalen

I Moseldalen ligger vingårdarna tätt, och lite extra värt känns det att nämna Trier – staden som är Tysklands äldsta. Generellt bjuder Mosel på välkända viner med fräscha Riesling i topp, vackert landskap och historiska byggnader i en ytterst lyckad kombination. De flesta byar kör egna vinfestivaler, vilket är extra kul att pricka in, inte minst i en post-Corona-värld.

#12 Turkos bergssjö som Turquoise Lake i Colorado; Obersee (Königsee, Berchtesgaden)

Är du sugen på en kombination av snöklädda bergstoppar, kristallklara glaciärsjöar, blomsterängar och gulliga kyrkor så är Berchtesgaden området att sikta mot, och kronorna på verket är tveklöst sjöarna Obersee och Königsee.

Guldkorn i Tyskland – karta

Ja, det finns onekligen alternativ till långväga resande på betydligt närmare håll. Undrar ni var i Tyskland ni hittar dessa guldkorn så ser ni det på kartan här nedan.

Har jag missat någon given jämförelse mellan guldkorn i Tyskland och världens bästa och extra eftertraktade destinationer?

Vill du läsa mer om Tyskland så hittar du mer under taggen Tyskland här.