Nääs fabriker hotell nära Göteborg-154

Nääs fabriker hotell – ett snyggt hotell med spa och sjöläge nära Göteborg

Inlägget är reklamsamarbete med Nääs Fabriker Hotell & Restaurang och innehåller adlinks/reklamlänkar.

Jag formulerade några sommarönskemål för mig själv och er här i bloggen i början av semestern, och ett av dem var att bo på något riktigt snyggt hotell – ett där hotellet är en upplevelse i sig. I det här fallet var ett annat önskemål att det skulle ligga nära Göteborg, då vi skulle utgå ifrån Västkusten och inte ville ha allt för långt att åka. Många av mina Instagram-följare tipsade om Nääs fabriker hotell & restaurang som ett riktigt grymt ställe som borde passa oss, och vi tyckte att det med sin stil, sitt fina spa och sitt härliga sjöläge lät helt i vår smak och stannade för ett dygn med hela familjen på väg från västkusten.

Och nej – vi blev inte besvikna. Nääs fabriker hotell & restaurang var så otroligt härligt, och vi trivdes lika bra alla fem – jag, Henke, Meja (4), Max (9) och Stella – som fyllde 12 under dagen för vårt besök, vilket var hela anledningen till besöket från början. Hon älskar snygga hotell och spa – så vad kunde passa bättre för att fira en så speciell födelsedag!?

Jag ska berätta lite mer om hotellet och vad vi gillade så mycket med det.

Hotellet; känsla och inredning

Hotellet ligger i ett gammalt bomullsspinneri, och det betyder ruffa väggar, oerhört högt i tak och ja – en stil jag fullkomligen älskar. Den industriella känslan är uppblandad med mycket textilier, fina lampor och blommor så ännu mer bestående är känslan av att det är riktigt mysigt. Historisk bruksmiljö i modern, lyxig tappning – klockrent!

Industrikänslan går igen i hela området, för själva hotellet är bara en del av det som ursprungligen var textilindustri. Men mer om det längre ned i detta inlägg.

Nääs fabrikers tidiga historia är nära knuten till familjen Berg. Med en förmögenhet som skapats under Napoleonkriget startade Peter Wilhelm Berg den första textilfabriken vid Nääs. Familjen utvecklade och drev området i mer än 130 år. Detta under en tid av världskrig och en industriell revolution som kom att förvandla samhället för alltid.

Nääs fabriker

Rummen på Nääs fabriker

Vi hade för vår familj två dubbelrum med dörr mellan som kunde öppnas, och i det ena fanns även en fullstor extrasäng. Vi bodde med andra ord väldigt rymligt och härligt för en familj. Inredningen är lika snygg som resten av hotellet, och sen älskar man ju extra den enorma takhöjden och djupa fönstersmygarna… Känslan är ombonad, industriell med lyxiga detaljer.

Det finns ett 80-tal rum av olika typ på Nääs fabriker. Här hittar du (adlink) tillgänglighet och deals på Nääs.

Restaurangen på Nääs fabriker

Restaurangen på Nääs fabriker är stor men väl avdelad så att det överallt känns mysigt för det enskilda sällskapet. Det finns både platser inomhus och i ett uterum med orangerikänsla.

Som vanligt passade jag på att fota lite innan kvällens matgäster anlänt – under kvällen var det skön stämning; brus och rörelse (med bra corona-distans).

Kvällen då vi var där serverades den på sommaren så populära bbq-buffén, vilken vi åt. Jag såg den förberedas redan under dagen då den stora grillen på uteplatsen gick varm, och på kvällen serverades vid bordet härliga tillbehör som ugnsrostade grönsaker, bakade tomater, grillad zucchini, pommes och potatisgratäng och flera olika såser. Örter och sallad odlas i Nääs fabrikers egna örtträdgård och växthus. Kockarna skivade upp och erbjöd lax, olika korvar, halloumi och kyckling, fläsksida och nötkött från närliggande gårdar. Det mesta köttet hade grillats och rökts under lång tid.

”…som vi rubbar med vår egen mix med allt från kaffe till cayenne till chiliflakes till socker och sen röker på grillen i 6 timmar”

…presenterade kocken en av köttsorterna (där citatet fångats direkt från min instagram story som någon kanske såg)

Det var så gott och buffé älskas verkligen av våra barn, så kombinationen vällagat med bra råvaror och att för barnen kunna välja själva uppskattas extra.
Rent allmänt så känns verkligen Nääs fabriker så barnvänligt, och vi såg några sällskap med flera generationer. Perfekt för att fira något lite extra! Samtidigt så är känslan lugn och det går att röra sig mer avskiljt, så kommer man som par behöver man inte störas av familjer med barn. Vi pratade om det när vi var där – att vi lika gärna skulle kunna åka tillbaka bara vi föräldrar för en mysig helg. på tu man hand. Jag är säker på att det blir fler gånger på Nääs fabriker för oss.

Och, apropå att komma tillbaka så nämnde Henke i förbifarten att ”undrar hur det är att äta julbord här – det måste vara otroligt mysigt”. Det var lämpligt då att jag kunde hålla med och bekräfta, och berätta att det är just vad Annika/Resfredag med familj gjorde. Så vill du läsa mer om jul och julbord på Nääs fabriker, och se miljön vintertid, så kan du göra det här.

På morgonen serverades en stor frukostbuffé i samma resturang.

Nääs fabriker spa / badhuset – vuxentrevligt och barnvänligt chill

Nääs fabriker spa som går under benämningen Badhuset består av ett par olika bastur med panoramafönster ut mot sjön och badhusen med dessa samt omklädningsrum och lounger samlas kring en stor brygga.

Den härliga interiören inomhus till trots så är det på bryggan det verkligen händer under vår sommarkväll. Vår kväll på Nääs fabriker bjöd inte på någon direkt sommarvärme ute, så vi älskade alla 5 att glida ned i de stora varma jacuzzis som står på den inramade bryggan på första bästa parkett mot vattnet, och att varva med chill i sofforna och dopp i det kalla sjövattnet. Repeat.

Nääs fabriker spa – eller ja, badhus som de säger då – är inte enormt men otroligt smakfullt och framför allt fullt tillräckligt för att ge den lilla extra känslan. Få saker är så skönt som att oavsett väder sjunka ner i en varm jacuzzi och titta ut över vatten. Och såklart, varva med dopp!

Att besöka badhuset kostar extra för hotellgästen, fullt rimliga 150 kronor för vuxen och 75 kronor för barn upp till 16 år. Tid för besöket bokas på förhand genom hotellet, och jag uppskattade verkligen det konceptet som gjorde att det kändes lugnt och skönt trots att vi besökte under en tid då barn var välkomna. Spa på Nääs fabriker är barnvänligt, men barnen är välkomna under vissa specifika dagar och tider.

Sjöläge vid Sävelången i Tollered

Nääs fabriker ligger en knapp halvtimme nordöst om Göteborg längs E20, i samhället Tollered – mellan vägen och sjön Sävelångens strand. Det ligger så nära vägen så att man ser fabriksbyggnaderna från den, men direkt man kommer ner till hotellområdet är det istället känsla av bruksmiljö och sjö som tar över.

Jag älskar också att man utanför hotellområdet, nere vid sjökanten, hade utplacerade högtalare och spelade skön musik i en lagom volym för att ge en extra känsla men utan att störa. Runt om området utanför hotellet och ned mot vattnet finns soffgrupper, solstolar och hängmattor utplacerade i små grupper, konstant inbjudande för enkelt och skönt häng.

Aktiviteter vid Nääs fabriker och på sjön

Att Nääs fabriker ligger direkt vid en mysig sjö har utnyttjas extra, och det erbjuds sommartid flera olika aktiviteter vid och på sjön. Det finns SUP-brädor, roddbåtar, trampbåtar, kanoter, kajaker och till och med wakeboard.

Vill man hellre hålla sig på land finns bland annat föreslagna motionsslingor av olika längd, cyklar att låna för att utforska omgivningarna och ett fint utegym.

Jag och Meja hängde en del på den fina naturlekplatsen. Hinderbanan just i anslutning till sjön och utegymet är riktigt rolig för de yngre barnen.

Även inomhus finns ett gym. Hotellgymmet på Nääs fabriker var stort och välutrustat, men ingen direkt upplevelse i sig på en våning ned. Jag hann inte med det – denna gång med familjen hade vi fokus på umgänge tillsammans och spenderade istället mer tid vid pingisbordet (i båthuset), flipperspelet och shuffleboardplanen. Så kul!

Området; Nääs fabriker, Bomullsfabriken och industrikänslan

Ja, och så fikade vi och åt och så. Om och om igen – vi missade så att säga inte ett tillfälle. Runt om på området finns flera caféer och handelsbodar som är väl värda besök och gör att en vistelse på Nääs fabriker gärna får vara lite längre än ett dygn som vårat var. Varje litet hus har sin charm och historia – sin del av bomullsindustrin – och det är njutning bara att gå omkring i området.

För att inte tala om butikerna, som är så fina och har allt det bästa av det bästa och lite till. Jag älskar sådana ställen, och där shopping i timtal numera gjort sitt hos mig så är det just den här typen av ställen jag hellre lägger tid på och botaniserar bland. Stora, med handplockade val med det bästa. Nu hann jag visserligen inte shoppa så mycket, för mitt minsta barn hade andra önskemål. Däremot shoppade vi istället åt henne inne på mysiga barnbutiken Ljuvliga stunder, som var lika långt från storkedjornas ocharmiga mängder som utbudet på de övriga butikerna på Bomullsfabriken. Premium med känsla – som allt vid Nääs fabriker.

Den övergripande visionen för Nääs Fabriker är att det ska utvecklas till ett av Sveriges mest uppskattade utflyktsmål. Grunden för våra idéer är att vi på olika sätt vill skapa ännu mera liv och rörelse på Nääs Fabriker, locka hit fler människor genom mer service, aktiviteter och upplevelser.

Nääs Fabriker

Annat att göra vid Nääs fabriker

Jag har ju redan berättat massor av vad det finns att göra vid Nääs fabriker, men vill man se ännu mer lite bortom hotellområdet så har jag själv span på en del till den där nästa gången. Den som tveklöst kommer att komma.

  • Den fina golfbanan Öijared. Denna har jag faktiskt spelat en gång i tiden, och det är en riktigt bra bana på en väldigt stor och välskött anläggning.
  • Vandringsleden Gotaleden. Den 7 mil långa Gotaleden sägs vara väldigt naturskön, och går mellan Göteborg och Alingsås. Nääs fabriker är ett av stoppen, och hotellet erbjuder vandringspaket.
  • Hela Tollered, där Nääs fabriker ligger, är ett gulligt brukssamhälle med välbevarad industrimiljö. Ortens historia berättas genom skyltar på byggnader och fasader, och här finns också en väldigt liten biograf med kakelugn inne i salongen.
  • Vackra Nääs slott. Här finns fina slottsmiljöer utomhus och inomhus är miljön exakt densamma som den var år 1898 då slottets sista privata ägare avled. Vissa miljöer här utgör inspelningsplats för TV-serien Vår tid är nu.

Så summerat. Nääs fabriker är en grym hotellupplevelse, enkel att komma till med sitt läge nära Göteborg – men väl värd en omväg som en destination i sig.


Vistelsen på Nääs fabriker gjordes i samarbete, men alla upplevelser, åsikter, känslor och bilder är mina egna.