nacka nyckelviken

En corona-hemester i Nacka

Det hände som på en minut, att min smak gick från som vanligt till att vara helt icke-existerande. Noll, zip, nada lukt och smak. Något helt annat än jag upplevt tidigare, under förkylningar eller ens bihåleinflammationer. Visst har en del av känslan varit att känna som någon form av nästäppa eller allmän spänning i bihålorna, men helt utan snuva. Och huvudet, det gjorde lite ont emellanåt men kändes ändå mest som att jag hade den i en burk. Instängd, lite yr. Huden brände lite, och jag hade ont i lederna framför allt i höfterna nattetid, och hugg runt om i bäckenet som vore det en långgången graviditet. 

Det var så. Men framför allt var det lukten och smaken, och den där övervägande känslan av att något var rätt ovanligt märkligt, och inte helt hundra. Olikt något annat jag upplevt i sjukdomsväg men samtidigt så lindrigt med tanke på vad detta elaka, elaka pandemi-virus kan betyda. 

Så, vi fick dra rakspåret från Nääs där jag började känna symptom till Nacka, och den planerade mellanlandningen på ett dygn eller max två blev fler – i karantän såklart. 

Jag är tacksam för att jag var i princip på väg hem när jag fick symptom, och att Nacka under våra dagar hemma bjudit på så ljuvligt väder. Att vi har ett så bra hem att leva sommar i. Att jag kunnat hålla mig på min kant utomhus och att barnen ändå kunnat leva som vanligt. Allt kunde varit värre. 

Tillräckligt frisk och pigg hela tiden för att kunna gå promenader. Och kunna plocka blåbär med Meja hemma i Nyckelviken. Vilket blåbärsår det är! Och äta hallon från mina hallonbuskar, och tro att de egentligen smakar väldigt gott. 

Så nu med corona (typ) bakom mig är jag redo – get those antikroppar hitåt, tack så mycket! 

Vi missade det planerade stoppet i Dalarna och får vänta in +48 symptomfria timmar innan läget kan gå från karantän till den numera sedvanliga sociala distansen i Åre. Men jag är frisk nu, helt symptomfri, och vi kommer kunna åka. Men, den där lukten och smaken kommer jag nog få vänta på ett tag till. Det kan ta tid, har jag förstått. Och apropå det har jag alltid vetat att jag älskar mat och smaker, men nu vet jag det ännu mer. Så otroligt jobbigt och tråkigt att vara utan den kryddan i livet!
Men i förhållande till hur allt kan bli kan jag såklart ta det. 

Det var hemestern i Nacka det. Några dagar i coronans tecken. 

I Stockholm får man (via 1177) test gratis direkt vid misstänkt corona (om inte behöver söka vård). Antingen får man kitet hemskickat och chauffören väntar medan man gör det och tar sedan med provet därifrån, eller så kör man drive in men även då får man göra topsandet själv. Jag väntar på mitt svar.
(Det finns säkert fler sätt, men just nu via 1177 som är Stockholms officiella väg så är det så)