pizzapicknic svärjarehålan halmstad

Semesterönskelistan 2020

Det känns nästan lite märkligt att skriva det här inlägget. Jag har några veckor utan uppdrag bakom mig vilket betyder att det varit väldigt lugnt och skönt om än inte ”riktig” semester, och juni var i princip en full uppvisning i enligt mitt tycke optimalt sommarväder. Någon grad över 30 och hela jag slappnar av och njuter, helt enkelt. Och som jag njutit Stockholm den inledande delen av sommaren!

Nu har juli just kommit, och den riktiga semestern har påbörjats – och vädret har inlett som det omvända. Och, i 16 grader och regn är det svårare att tänka på sommaren, svemestern och planerna för den. Skriva om semesterplaner och önskningar, i ett läge då hela sommaren och dess lata dagar ligger framför oss. Känslan är helt enkelt snarare som att det är hösten som kommit, och som att vi krampaktigt försöker hålla tag i en sommarkänsla och fokus på drömmiga dagar.

Kanske just därför det här inlägget är bra för mig att skriva? Juli är här, det är sommar och semester – och många lediga dagar ligger framför oss. Regnet smattrar på fönstret utanför, men sommaren är lång. Visst?

Här var vi idag – den 5 juli – för exakt ett år sedan. Port de Soller, Mallorca (läs mer om de ljuvliga dagarna här).

Vi var både där, och i otroligt mysiga Paleochora på Kreta förra sommaren. Den här sommarens planer skiljer sig med andra ord enormt från förra årets.

Det här ser jag fram emot att göra denna semester – en blandning mellan planer och drömmar. Allt i Sverige, såklart!

Några grymma hotellupplevelser

Det började med att vår planering gör att vi behöver lämna västkusten exakt på Stellas födelsedag. Att sitta i en bil stora delar av en födelsedag lockar förstås inte någon och allra minst någon som fyller 12, så jag frågade på Insta Stories kring förslag på något riktigt schysst ställe inte för långt från Göteborg, inom 3 timmar från Göteborg upp mot Stockholm. Jag fick många svar, och ett svar stod ut; Nääs fabriker, som många svarade och tipsade om.

Och ja! Nääs fabriker har jag haft span på länge, och extra mycket sedan mitt och Annikas samarbete med Countryside Hotels under förra året. Hon var sedan där och upplevde charmen i julas (läs här) och jag har sedan dess hotellet på min önskelista. Nääs Fabriker Hotell & Restaurang ligger i ett gammalt bomullsspinneri från 1800-talet vilket betyder häftig industrikänsla och mycket fokus på design – men också på upplevelser. Hotellet ligger precis vid en liten sjö, så hotellyxen och den gamla bruksmiljön kan varvas med vattenaktiveter utomhus, och dessutom finns ett fint spa. Det passar min spa-älskande snart 12-åring perfekt, och vi ser hela familjen fram emot att fira hennes födelsedag på ett så snyggt och omtalat hotell.

Vi fick också en känsla av att i detta väder vilja få hotellnjutning även på vägen ner mot Västkusten. Jag har gjort grundläggande research och redan imorgon åker vi till Norrköping och tar in på The Lamp Hotel i Norrköping. Min reseskribent-kompis Lina som kommer därifrån har bistått med massor av tips både om hotell och stad, och Norrköping blir något nytt.

Två fina hotellupplevelser att se fram emot med andra ord – det blir en bra omväxling mot vårt övriga fokus på sommarstugor.

En vecka på Västkusten

Vi inleder semestern i Halmstad, och Henkes föräldrars stuga på Östra stranden. Vädret tycks inte bli på topp, så vi får i vanlig ordning spana in lite utflykter som kan göras. Bra tips finns i min lista om 25 sommartips i Halmstad och på Bjärehalvön. För första gången någonsin så har vi också kapitulerat och satt på takboxen på bilen även sommartid – men anledningen är bra. För första gången sedan vi började åka omkring med barnvagn i bagagen så är golfbagarna med i semesterpackningen. Och, även om vi inte har barnvagn med längre så finns inte plats där bak. Har numera en hamsterbur med på Sverigeturnén. Oh well…
En starttid är bokad och det är väl inte troligt men en dröm finns om fler.

Kompishäng i Stenungsund

Och så åker vi norrut iallafall delar av familjen för att hänga med ett helt gäng Borlänge-kompisfamiljer hos min vän i Stora Höga.

Ingen sommar utan Åre

Av allt vi gör på sommaren – och allt som är så bra och uppskattat av oss för att få den Sverigesommar vi vill – så är ändå turen till Åre en av de absolut bästa och viktigaste. Ingenstans hänger vi så bra som familj som där. I Åre blir vi nära varandra, och aktiva samtidigt som lugnet alltid är nära. Likaså är vi som mest familjära på något sätt, och får samtidigt mycket tid med det vi själva vill. Det finns frihet. Barnen kan hänga runt en del själva, och vi vuxna kan gå ut för middag på tu man hand när alla fem tycker att det är ett bra alternativ. Att det i Åre inte finns något som helst fokus på väder utan kläder och aktiviteter utifrån förutsättningar är också något som är otroligt befriande. De flesta andra ställen gör sig överlägset bäst när sommarvädret inte är under 20 grader (som nu). Åre funkar oavsett, och våra planer där kan så lätt anpassas och alltid bli bra.

Ser fram emot att blanda våra mesta favoriter med att testa lite nytt, och kunna uppdatera min långa lista med tips om saker att göra i Åre med barn ytterligare.

Längtar verkligen redan till Åre. Så här lång tid har det aldrig gått mellan gångerna – vi har inte varit där sedan sportlovet. Det har ju sina naturliga skäl dock.

Mer Dalarna

Är förstås inte mätt på detta, och kommer få en dos till av Dalarna.

En del hemmatid

Och så kommer vi hinna mellanlanda hemma både lite kortare och längre. Har ju tänkt att det ska bli ett sånt år. Kanske blir det någon spontan utflykt utav denna tid? Staycation-ish? Vi får se. Men jag vill iallafall ha minst en härlig poolhängsdag som efterföljs av en riktigt sen kväll på altanen med vänner, med musik in på småtimmarna. Får man önska det?

Tänk ändå att allt det här ligger framför oss. En lång sommar och semester. Juli och lata dagar, var välkommen!