skeviks grotta Värmdö nacka utflykt

Skeviks grotta och Skeviks gård; utflyktstips i Nacka / Värmdö

För ett par veckor sedan drog jag med mig de två yngsta av barnen till ett ställe i Nacka – eller förlåt, precis över gränsen till Värmdö – jag läst om och lagt på minnet men som inte hör till de mer omtalade ställena runt om i kommunen; Skeviks grotta (se på Naturkartan här). På Värmdö alltså – just förbi Velamsunds naturreservat och Nacka golfklubb på Ormingelandet.

Vi parkerade vid Skeviks gård och gick därifrån över Lagnövägen, förbi en hästhage och under Skeviksvägen för att komma in mot naturområdet med Klosterberget och stigen mot Skeviks grotta. Avståndet är litet – en dryg kilometer att gå enkel väg längs en del av vandringsleden Värmdöleden, men möjligen går det att komma ännu närmare från Björnkärret-hållet. Varför man nu skulle vilja det.

Namnet Skeviks grotta är rätt missvisande, för grottan är egentligen ingen grotta. Stället består utav klippblock som av inlandsisen slitits loss från Klosterberget, och genom det bildat vad som känns som ett avgränsat rum med väggar av branta klippsidor och tak av övervuxen grönska.

Det finns lite intressant historia vid Skeviks grotta. På 1700-talet användes utrymmet av en religiös sekt och på 50-talet spelades scener i Ingmar Bergman-filmen Det sjunde inseglet in på platsen. Detta är inget som jag eller mina barn direkt intresseras av – för oss vinner naturen över kulturen och historian. Och, för många andra besökare är det de lodräta klipporna som drar – Skeviks grotta är mäkta populärt bland bergsklättrare. Ni kanske ser dem redan på bilden ovan?

Jag ska inte påstå att Skeviks grotta är en så häftig plats så att ett besök där tveklöst rekommenderas, men som en enkel liten utflykt i nära natur på Värmdö nära Nacka – absolut. Barnen tyckte det hela var kul och uppskattade att se klättrare och själva klättra på stenblock och stubbar, och själv fick jag en dos natur och rörelse med barnen vilket är välkommet hos mig. Bra så!

Vi avslutade där vi började; vid Skeviks gård. Det är en hotell- och konferensanläggning jag helt missat men som tog emot oss på gränsen till fika-stängningstid med en otroligt serviceminded och trevlig känsla, hembakt bulle, vackra omgivningar och gulliga små grisar. Kika förbi om ni har vägarna förbi – själv skulle jag gärna kolla in Skeviks gård ännu lite närmare.

Vill du läsa mer om guldkorn i Nacka / Värmdö? Kolla då in här.