vandra Gålö havtornuddsslingan barn höst

Vandra Gålö – Havtornsuddsslingan

Denna sommar – jag behöver väl inte skriva något om att det varit en hemmasommar för de flesta och varför? – så har folk i mängder besökt naturreservat runt om i landet, och social media har fullkomligt svämmat över av inspiration. Jag har så många nya ställen nedpräntade i mobilen eller som jaga helt enkelt bara gjort en mental anteckning över och ett sådant som jag haft lite extra span på är Gålö. Naturreservatet Gålö ligger mellan Stockholm och Nynäshamn ute vid Östersjökusten, en dryg halvtimme från Stockholm med bil.

Det jag egentligen hade siktet inställt på var den 11,7 kilometer långa Stora Gålöslingan för en lugn naturnjutig vandring, men jag fick sällskap av både man och barn som ville komma ut i naturen denna vackra höstdag så jag styrde om till den kortare Havtornsuddsslingan. Den är 4,5 kilometer men utgör en del av Stora Gålölingan – och det den allra vackraste delen av den längre vandringen. Havtornuddsslingan går längs den sydöstra udden, med konstant direktkontakt med havet.

Precis som det står på kartan ovan – fotad från informationsskylten vid starten – så går leden längs en vacker, kuperad stig vid havet. Möjligtvis allra vackrast just på den södra sidan som det står på kartan, men synd att jämföra när hela leden är åh så fin!

Havtornuddsslingan bedöms vara relativt svår, då den är väldigt kuperad. Inte så farligt, tyckte vi, och Meja som är snart 5 hade inga problem att gå runt, och dessutom tyckte hon delarna med rep och trappor eller berg att klättra upp på var allra roligast. Men, såklart fick hon sitta på ryggen ibland för att orka hela turen utan sura miner. Hon är glad och stark, men inte så van att med oss gå längre och fullt anpassad till alla knappt 5-åringar kan denna vandringsled inte påstås vara.

Fikapaus med utsikt över havet – fjärden Mysingen – är förstås ett måste! Varm choklad åt små barn på vandring en småkylig men vacker höstdag i oktober – 100%!

Meja roade sig också med att leta klätterträd. Det är det bästa hon vet… och hon behövde inte bli besviken. Upp i topp med utsikt mot Gålö fyr.

Vill man ha ännu mer barnvänligt på Gålö så finns en kortare vandring med tema stenåldern; 3,8 km långa Gålö Fornstig. Närmare parkeringen vid Gålö havsbad finns också en Utbildningsplats, som består av en naturstig med olika aktiviteter – riktad mot skolklasser, förstod vi och gjorde bara en kort sväng in på den.

Apropå havsbad så är Gålö havsbad en av Stockholms skärgårds längsta sandstränder, och det är vid havsbadet vi parkerar på en stor parkering, som är allra närmast starten på Havtornsuddsslingan. Och, just bad där vid sandstranden – liksom vid någon av de många stenstränderna som passeras längs slingan är mäkta populärt på sommaren.
Det får vi testa en annan gång!

Mer läsning? Annika har skrivit om Stora Gålöslingan här.