Cork vinbar gamla stan stockholm

Cork vinbar i Gamla stan

Häromveckan var jag på vinbaren Dryck på söder som jag skrivit om här i bloggen (hitta inlägget om mysiga vinbaren Dryck här) och lade några stories på Instagram om kvällen – med den mysiga känslan, goda maten och de fina vinerna och fick då tips om ett annat ställe; Cork vinbar i Gamla stan. Stockholms bästa vinbar, mysigaste stället och missa inte! lät ett urplock av kommentarerna jag fick i DM på Instagram. Kombinationen av flera som kommenterade varav några som jag känner till och vars omdöme jag litar lite extra på gjorde att jag snabbt skrev ner vinbaren på min list över ställen att gå till i Stockholm. Jag har en lång sådan, som sträcker sig från finedining michelinare till sköna hak och små smultronställen. Jag sätter Cork vinbar till det sistnämnda och ett ställe att gå till i ett mindre sällskap för att i lugn men samtidigt levande och charmig miljö kunna prata med den man är där med och känna lite medelhavs-stads hål-i-väggen-känsla. För, åh så mysigt!

Cork vinbar öppnade så sent som i början av 2020, av krögaren Alexandre Carreira som med sin vinbar vill få stockholmarna att upptäcka portugisiska viner. Det finns ett hundratal viner på menyn, som vi visserligen inte såg till alls – för den kunnige och genomtrevlige servitören skötte det hela så bra så för oss baserat på våra önskemål. Mustigt och pangigt men runt. Han lyckades till 100%.

Utöver vin finns en meny med ett gäng smårätter med medelhavskänsla – ni vet, basilika, mozzarella, chark, ostar, zucchini, bläckfisk och så. Inte allt i samma rätt, men med fördel samtidigt för att hugga in family style. Och, såklart varmrätter som risotto, långbakat lamm och pastarätter. Väldigt gott, rimligt pris.

Vinbaren heter Cork syftandes till att vin och kork hör ihop, och Portugal står för hälften av världens korkindustri – och det syns i inredningen. Som alltid när jag är på sköna ställen som dessa tänker jag att ”bra idé, jag borde ha mer kork (och trälådor) hemma!”… tills jag kommer hem och inser att jag bor i ett svenskt funkishus. Men ändå. Så mysigt! Jag kände mig på så många sätt som i mitt rätta element på Cork vinbar.

Vi bokade bord och det rekommenderas – det finns bara ett tiotal platser att boka och lika många platser för drop-in och stället var fullt. Med det blev vi placerade på hyllan en trappa upp och mysfaktorn var lika hög som värmen. Det är väl det enda jag kan påpeka – att se till att kunna ta av varmare kläder för att inte flyta bort. Men, vem kan klaga när det är oktober, värmet kommer från stämning och en massa tända ljus och regnet piskar utanför..?

Så, så var den – kvällen, eller ja den var ju mycket mer förstås. Den var en catching upp med en vän jag inte träffat på 5 år och med det sagt kan jag inte föreställa mig något bättre ställe för just en sådan händelse.

Och sedan gick jag ut i det där regnet, med värmen kvar i kroppen på alla sätt och kvällar som dessa älskar jag Stockholm alldeles extra. För de mysiga ställena som finns, för människor jag fått chansen att träffa genom åren och allt annat. Och, Cork vinbar lägger ni på minnet nu och jag – jag kommer absolut tillbaka.