nacka strandpromenad svindersviken

Strandpromenad Svindersvik – en promenad längs vattnet i Nacka, och brygghuset

Vid restaurang J vid Nacka strand – eller området Kajen the Quay som jag skrivit om här – börjar en promenadslinga längs vattnet; strandpromenad Svindersvik. Denna led är helt ljuvlig med sitt läge i direkt vattenkant, och ett av mina riktigt bra tips till centrala Nacka. Det som är så speciellt med leden är att den i princip uteslutande går på träbryggor som följer bergssidorna längs vattnet – Saltsjön (Östersjön) som övergår in i en vik med just namn Svindersviken. Svindersviken ligger mellan Kvarnholmen i norr och Nacka/Sickla i söder.

Bryggor längs bergkant – bekvämt, charmigt och fint.

Ungefär halvvägs längs leden ligger Marinstaden – en hel stadsdel med flytande villor. Riktigt mäktiga är de, och vilket läge de har – skiljt från tätort men nära precis allt.

Promenadslingan längs vattnet, strandpromenad Svindersvik, är ungefär 2,5 kilometer lång och passar alla. Som den Nackabo jag är kan jag lite extra uppskatta att det är helt platt – det är inte allt för vanligt i kuperade Nacka. Med andra ord en perfekt slinga att springa. Jag har en bit hemifrån mig (nära Ica Maxi och Långsjön) till starten vid Nacka strand och har med det runt 6 kilometer från hemmet till ledens slut vid Svindersviks brygghus. För någon ute på en längre sightseeingrunda skulle jag rekommendera att från Nacka strand snitsla upp genom Nacka, ned genom de fina husen i Storängen och ner mot Järlasjön. Ta lilla bron över vattnet vid ”Kranglan” och tillbaka mot stan längs Järlasjöns och Sicklasjöns strandkanter i söder. Jag skulle tippa på en runda på 12 kilometer om man börjar i Hammarby Sjöstad – huvudsakligen med vattenkontakt och riktigt fin Nacka-miljö.

Men nu var det ju strandpromenad Svindersvik vi skulle fokusera på i denna serie om guldkorn i Nacka – och den slutar här; vid Svindersviks brygghus.

Svindersviks brygghus i Nacka

Svindersvik är en med dåtida mått mätt exklusiv gård – ett 1700-talets lyx-sommarhus – som numera ägs av Nordiska museet, och vid vattnet ligger gårdens brygghus vilket också är det som numera fungerar som café. Huset vid vattnet anor från år 1740 och idag är charmen vid Svindersviks brygghus total.

Caféet serverar gott, hemlagat fika av alla möjliga slag och enklare lunchrätter. Det är under Covid-tider lite speciellt då huset givetvis är litet och det luftiga är svårt att hitta – så kolla på hemsidan vad som gäller. Under mitt besök en vardagslunch i oktober skedde beställning över lucka utomhus, och så fick jag vänta på maten inomhus i en del av ett intilliggande hus, själv hämta min mat och ta med och slå mig ned inomhus i cafébyggnaden. Man stänger också med anledning av detta i år 2020 lite tidigare för säsongen, sista oktober tyckte jag mig läsa – men kolla hemsidan för att hitta dagsfärsk information. Här hittar du den.

Under varmare årstid sitter man gärna utomhus på gårdsplanen eller bryggorna nere mot vattnet…

…och kyligare årstider inne i denna charm.

Ser ni förresten tipset ovan på skylten i eldstaden? Under höstlovet ordnas teatervandringar. Dagtid för yngre barn, med gräns på 5 år och på kvällarna ännu läskigare med rekommendation från 12 år. Jag blev pepp och har bokat in barnvarianten med Meja en dag på höstlovet.

Från Svindersviks brygghus är man sedan en promenad på 5 minuter ifrån Sickla köpkvarter där det går bussar och tvärbana. Med andra ord är detta ställe – fina Brygghuset och den härliga promenadslingan inte bara mysig utan också väldigt lättillgänglig oavsett var i stan man utgår ifrån.

Buss nära Svindersviks brygghus: Busshållplats Alphyddan
Tvärbana några minuters promenad från brygghuset: station Sickla
Bil Svindersvik: Det finns parkering i anslutning till Svindersviks brygghus
Buss nära Nacka strand: Busshållplats Nacka strand

Nacka och dess ljuvliga smultronställen alltså – hur många pärlor finns det inte? Och detta är en av de mest familjevänliga och charmiga!