Åre öppnar och snart åker vi

På sportlovet 2020, sista veckan i februari, upplevde vi en fullkomligt fantastisk skidvecka i Åre. Solen sken, liftköerna var betydligt mindre än vanligt och vi kunde för första gången åka alla tillsammans utan att ha ett barn i sele. Den var magi, känslan.

Sedan tog säsongen abrupt slut. Vi hade flera helger och givetvis påsklov i Åre planerade, men fick först ställa in planer på grund av rekommendationer och genom solidaritet – kloka och givna val, och sedan ytterligare förstärkt när systemet stängde ner i slutet av april. Från ett soligt sportlov till ett fortsatt 2020 hemma i Nacka.

I år har jag inte vågat ta ut något i förskott. Jag har snarare ärligt talat tänkt att de nog inte skulle kunna öppna systemet alls, eller dra ut på det så länge som möjligt – långt in på 2021 har känts troligt. När så inte Åre öppnade innan lucia och det enda jag kunde hitta om ett tänkt öppningsdatum var lösa rykten så misstänkte jag att mina farhågor skulle besannas. Givet det har vi hemma länge diskuterat hur vi skulle se på en eventuell jul- och nyårsresa givet olika scenarios. Mest har vi lutat åt att åka oavsett om systemet skulle öppna eller inte (dock inte om det helt avråtts från resor). Det finns mycket att göra runt Åre och i fjäll bortom skidbackar. Vi är lite dåliga att ta oss tid till dem bara – det prioriteras aldrig.

Men nu behöver vi inte tänka så för på fredag (18/12) öppnar systemet i Åre och vi kommer (om allt går enligt plan och alla är friska osv, pepparpeppar) anlända med en natt tillgodo till öppningsdagen. Hurra!

Valet att åka upp har ju dock inte varit helt glasklart. Vi tar beslutet baserat på att resor fortsatt är tillåtna, att vi tror att många som tänkt åka bara några dagar och kanske bo på hotell avbokar och att vi ska bo i vår egna lägenhet – det semesterboende vi betalar för året runt, en stor investering för oss – och vara i byn i 2,5 vecka. På plats följa de rekommendationer som ligger där liksom i resten av landet.

Jag är så glad att få ännu en jul (och nyår) i Åre, den fjärde i rad.

Men nog har vi ändrade julplaner egentligen. Vår egentliga plan var Costa Rica.

Åre, eller Skistar ska jag säga, har vidtagit en del åtgärder i systemet för att virussäkra skidåkningen. Hur det de facto kommer att ge sig uttryck i praktiken återstår att se. Jag har rätt låga förväntningar på känsla i backar och påverkan på köer och annat, men har ärligt talat inga problem med att ställa om i tankarna kring vad det kan föra med sig. I positiva termer. Kanske innebär det att vi kommer att göra mer annat än att i princip bara åka skidor utför – annat som jag också tycker mycket om. Åka längdskidor, tänk om jag får med mig barnen? Gå på tur, hyra snöskor kanske? Vara på isen, åka hundspann, hyra skoter? Besöka frusna vattenfall och andra vackra platser i vinterskrud? Eller inomhus för den delen. Holiday club öppnar padelbanor, en nyhet vi lär vilja variera med som aktivitet, och barnen har ännu inte varit på Jumpyard så ett besök där är troligt. Jag har enligt rekommendationer inte varit på gym sedan andra virusvågen tog fart men kommer såklart dregla mot SATS pga längtar så efter äkta styrketräning och yoga. Well. Vi får se.

Det blir kanske annorlunda, men vi får miljöombyte, fjäll och snö. Och vara i vår lägenhet, leva tajt och göra som vi alltid gör i Åre; spela mer spel, bygga pussel (min bästa meditation), kolla på mysiga filmer tillsammans och ha det lugnt, skönt, ledigt.

Snart. En intensiv arbetsvecka kvar men sedan väntar home away from home och jag är så redo för det.