Den här sommaren – fönster från corona, Georgioupoli Kreta och mer

Den är ingenting som förra sommaren var, och jag är så glad för det. Förra sommaren skavde redan när den pågick, och i efterhand har jag inte haft många drömmiga minnen från den.

Den här sommaren är varm, ljuvlig, underbar. Sådär så att alla vart de än är i Sverige njuter. Det är såhär det ska vara! När Sverige är såhär behövs ingenting annat. Vi skapar vårt där vi är. Gör det vi tycker om, är med de vi vill vara med.
Det är nog också största skillnaden från förra året. Nej, inte vädret trots att det är totala motsatsen till förra sommarens tråkigt kyliga och blåsiga sådant utan umgänget. Tänk att vi förra sommaren inte fick ses! Att umgänge med far- och morföräldrar var i det närmaste otänkbart, av rädsla för smittor. Jag är så glad att vi är förbi det.

Vi har just mellanlandat några dagar hemma i Nacka. Jag fick min andra dos vaccin samtidigt, och är med det fullvaccinerad. 22 juli, tack Sverige, EU, världen, tack forskningen!

Fina Nacka, sköna Nacka strand med häng på kajen och restaurang J.

Men det är väl kanske inte över. Eller alltså – det är den inte, pandemin, på så många sätt. Såklart. Men just nu, den här sommaren, känns den här mindre påtaglig. Och, det jag menar är snarare att kanske har vi bara just nu ett litet fönster, då vi kan andas lite mer. Njuta sommar, ihop med andra människor.

Och kanske bara ett fönster till världen?

Den här sommaren har jag rest utomlands. Vi hade inga planer för början av semestern men vi hade en längtan att vara någon annanstans ihop familjen och kunna släppa allt annat. Det var två år sedan vi senast reste så ihop, och tack vare finvädret i kombination med att resorna inte fullt kommit igång ännu så hittade vi tokigt billiga alternativ och tog ett spontant beslut. Bekanta Grekland, Kreta. Paketresa. Enklast möjliga sätt att i nuläget komma iväg och känna ett lager av trygghet runt; i tester inför, i beteenden på plats, i avbokningar och andra möjliga oförutsedda händelser. Screenade väl för att hitta något med mindre charterkänsla och hamnade på ett litet familjeägt hotell, enkelt men med härlig pool och en bra plats som bas för en resa med fokus på att bara vara, och bara vara vi. I egenskap av det hade det alla rätt och jag är så glad att ha fått en dos Grekland med familjen denna sommar.

Det finns åsikter kring att resa, men jag har min ståndpunkt så tydlig. Det är enkelt. Vi följer restriktioner och rekommendationer.
Förutom det träffade vi långt färre än vad vi hade gjort samma tid hemma. Det var enkelt att göra rätt i Grekland, leva med distans. Vi åkte vaccinerade med ett nytaget antigen-test och livet borta är som det hemma, men bättre och enklare.
Om det är ett kort fönster vi har så njuter jag det. Grekland med familjen var njutning.

Georgioupolis, Kreta. Så gullig by.

Den här sommaren är underbar även i Sverige. Hemmavid, och med vänner under västkustdagar. Förra sommaren försökte vi njuta några doser av vårt lands mesta pärlor, men det lyfte inte för mig för fem öre. Överprisad lunch i ett för överbesökt fint Trosa, ännu värre känsla i gulliga Gränna, repeat. I år gör vi det vi gör bäst; våra ställen. Jag tänker inte köa till parkeringar på ställen som dessa nämnda, eller Fulufjällets eller något annat. Ja, jag älskar Sverige men nej, jag tänker inte omfamna den hypen. Mitt Sverige älskar jag. Inte rubrikernas. Om jag ska ta dom så gör jag det utanför högsäsong.

Den här sommaren känner jag alla smaker. Det har gått exakt ett år, på dagen typ, sedan jag friskförklarades från Corona efter min förhållandevis lätta infektion, men det har varit ett år av mer eller mindre smaklöshet. Min smak har smugit sig på successivt, men jag tror att det är först nu jag kan dofta på ett komplext vin och identifiera förnimmelser, små nyanser. På avstånd känna en tydlig doft av något, smaka alla delar av en rätt. Äntligen!

Denna sallad med grillad nektarin och burrata. Så god!

Jag njuter så av den här sommaren. Av att de fyra veckor som är ta 100% ledigt och leva semester på allra bästa sätt. Vi styr mot Dalarna, mot Åre, har tid kvar hemma. Vi har halvtid i semester och sommar, jag älskar dagarna och alstrar energi inför hösten. Bokar nästa resa, ja – det har blivit en ”boka nästa resa under en pågående”. Den är dock svensk, och populär men blir off season. Men mer om det någon annan gång – nu kallar en ljummen insjö på mig.

Hoppas du har fina dagar!