vattenfall i Åre

Vattenfall i Åre

Åker du norrut i sommar? En utflykt som uppskattas av våra barn – och oss – är att besöka vattenfall. Det finns flera sevärda vattenfall i Åre och här nedan hittar du en summering och länkar till mer läsning.

Tännforsen – etta på listan över vattenfall i Åre

Givetvis kommer Tännforsen etta på en lista över vattenfall i Åre – Sveriges största vattenfall enligt vissa sätt att bedöma. 38 meters fallhöjd varav lodrät fallhöjd på 32 meter ihop med bredden på 60 meter betyder en total fallyta på 1920 kvadratmeter och enligt Wikipedia blir det Sveriges största. Och nog är fallet mäktigt! Vi besöker gärna Tännforsen varje årstid; på sommaren som en perfekt utflykt dagarna med mindre roligt väder, på våren för intensiv vårflod som ger extra mäktigt forsande vattenmassor, på hösten för färgerna och på vintern för sagolandskapet som uppstår när vattenfallet är i total is.

Ska du besöka ett vattenfall så är det Tännforsen som gäller, trots att det är mest välbesökt. Du lär aldrig vara själv på den lilla slingan om en kilometer som leder till och från vattenfallet, men besöket är alltid värt det – ryktet är välförtjänt.

Ett eget inlägg om Tännforsen

Ristafallet

Förra sommaren var vi för första gången till Ristafallet, som ligger vid Ristafallets camping dryga milen söder om Åre – mellan Undersåker och Järpen. Parkering sker vid caféet, som bland annat serverar goda våfflor, och för att nå fallet så går man genom campingen.

Ristafallet är mindre än Tännforsen, 50 meter brett och 14 meter högt. Däremot går det att komma riktigt nära och att gå längs med forsen en bit och få olika vinklar mot det.

Handölsforsen

En egen favorit är Handölsforsen, som ligger 5 mil från Åre mot Storulvån till. Själva vattenfallet i sig är egentligen både längre och högre än de både mer kända och välbesökta Tännforsen och Ristafallet, men faller på platåer och upplevs således betydligt vänligare och vattnet flödar ner i platåer snarare än fria fall. Det jag tycker om med Handölsforsen är att man kommer nära, att det är så stort och brett och bara… vackert. Att få gå över roliga hängbron är en bonus.

Läs mer här om att besöka Handölsforsen. Kombinera förstås med en historielektion i Handöl.

Åker ni till Handölsforsen så är förstås ett besök på Storulvåns fjällstation bra att passa på med. Inget vattenfall där, men en ringlande å.

Tegeforsen

Betydligt mindre, men väldigt vacker och lättillgänglig är Tegeforsen. Locals gör gärna sina vinterbad här, verkar det som i mina sociala flöden, och sommartid svalkar visserligen vattnet fortfarande men inte lika isande. Ta med fika och slå dig ner på någon av alla stenhällar längs med forsen.

Brudslöjan

Brudslöjan ligger inte i Åre eller knappt nära, eller ens i Sverige. Det hamnar nämligen på andra sidan den norska gränsen vid Storlien. Smalt och högt, och som jag har förstått så kan man komma riktigt nära det vilket ska förstärka den mäktiga känslan även om bredden är begränsad. Kvar på min Åre-bucketlist!

Desto lugnare, men lätt brusande och smått forsande Ullån vid Ullådalen får pryda denna del av inlägget i väntan på bilder från ett faktiskt besök vid Brudslöjan.

Så, det var lite om vattenfall i Åre – en väldigt bra utflykt inte minst sommartid som en fullt väderoberoende aktivitet.
Är det bättre väder så rekommenderar jag istället inlägget om att Bada i Åre – Åres bästa stränder och badplatser.