Spela spel på resan – 4 tips

Jobbar ni mobilfritt under resan? Well – det gör varken jag eller min familj kan jag säga, på gott och ont. Jag tycker i allmänhet att mobilen underlättar enormt, och har all viktig information och bokningar digitalt. Likaså står mobilen för underhållningen – jag laddar ner filmer och tv-serier offline för att kunna titta även på flyg och andra transporter, och barnen både socialiserar och spelar spel. De påpekar själva gärna att forskare hävdar att dator- och mobilspel kan ha flera fördelar, både vad gäller att utveckla sitt språk och sina sociala egenskaper. ”Tänk vad mycket mer social jag är än du var när du var lika gammal som jag!” kan den nyblivna tonåringen övertygat hävda, inte minst när skärmtid kommer på tal. Helt överens kring just den punkten är vi inte… Max däremot, som främst spelar bygg- och strategispel med sina kompisar, har tydligare argument kring att hans spel är bra för hjärnans problemlösningsförmåga. Hur kreativt argument? Men visst är både Minecraft och Roblox sådana, samt bra för att förstå regler och sätta upp strategier – det ger jag honom. 

Här kommer några tips för att göra spelandet ännu smidigare – oavsett om du spelar på mobilen, surfplattan eller datorn.

1. Återupptäck en klassiker

Även om det kommit många nya, bra spel så behöver inte klassikerna överges. Jag gillar både kort- och brädspel, och försöker lära barnen mina favoriter. Det är härligt när de blir äldre och kan spela mer spel som jag gillar. Har spelat UNO till förbannelse och tröttnat, om man säger så.
Jag fick en nytändning (och ny respekt…) för schack efter att ha sett The Queen’s Gambit på Netflix – älskade den serien, tips! – och det går ju nu också att spela digitalt vilket är snäppet smidigare än brädspelet. Perfekt på resan! 
Jag gillar ord, och har under många år spelat Wordfeud. Det är perfekt att när jag har lite tid över ta fram mobilen och försöka lägga det perfekta ordet. 
Av de klassiska kortspelen är en favorit som alltid går hem poker. Jag läste någonstans att poker är 200 år gammalt och tillhör väl således allmänbildningen att behärska? Vissa spelar ju poker online och på nätet finns det massor med tips och tricks tillgängliga om hur man blir en bättre spelare. Jag skulle aldrig komma på tanken att läsa mig till den typen av färdigheter, men det är kanske ett måste för att kunna konkurrera på riktigt och inte bara förlita mig till tur.

2. Testa ett gratisspel 

Många av de mest populära spelen idag finns att ladda ner gratis för både Android och iOS, och att de flesta även går att spela tillsammans med andra är en bonus. Jag fick ett Nintendo när jag var ungefär så gammal som Max är nu, och det är väl således ingen skräll att jag blir aningen nostalgisk av Dr Mario World. Super Mario har i det närmaste kultstatus sedan det skapades på 80-talet och den här nya versionen av det klassiska spelet är perfekt för resan eftersom det passar bra att spela under kortare pauser. 
För mig är fortfarande Pokémon Go en hit, även om det går i vågor för barnen. Inte minst på nya ställen hoppas jag att ett plötsligt sug ska uppstå, så de blir mer benägna att hänga med mig på promenader utan att tröttna. Så genialt spel, ändå. Synd att barnens intressecykler är så enormt mycket kortare än vi vuxnas…

3. Mobil, surfplatta eller dator?

Mobilen hänger självklart med på resan, men vi kompletterar med både surfplatta och dator. Mobilen för sin smidighet, men allmänt blir både spel- och serieupplevelser bättre med lite större skärm. Likaså räcker batteriet längre… Uppskattas.
Datorn tar jag mest med för jobbsyfte, och det lär inte bli aktuellt att släpa fler datorer för barnen – för att kunna spela Max mest krävande spel är det stationär dator som gäller.

Numera har barnen alltid ansvar för sitt eget handbagage, men en iPad glömdes så sent som i julas på ett tåg så jag är inte ett stort fan av att de ska ha dyra gadgets med sig. Och hur många ställen deras telefoner glömts på? Pust. Mitt bästa tips under denna rubrik, är att ha Hitta iPhone aktiverat. Det är guld när olyckan är ett faktum, och jag är så tacksam att funktionen ”markera som förlorad” finns. Den har hjälpt oss flera gånger. 

4. Använd hörlurar

Bra hörlurar är ett måste för alla i familjen – både för oss alla familjemedlemmar som medresenärernas skull. De två yngsta kör over-ear-lurar, mest för att andra inte sitter så bra på dem och för att de inte skulle hålla reda på något annat lika bra. För tonåringen duger bara airpods, och jag håller med – och kör själv med brusreducerande hörlurar vilket är helt underbart inte minst just på tåg och flyg. Jag har haft både Bose och Beats over-ear men sedan Airpods Pro kom har jag inte tagit fram mina stora lurar överhuvudtaget. Är så imponerad av och nöjd med dem!