Kroatiskt vin och en kväll med reseinspiration

Jag är så enormt sugen på allt som går att göra nu när jag och de allra flesta runt mig är fullvaccinerade, och när restriktioner är mindre hårda än de varit så länge. Träffa folk, vara ute, resa, leva. Är så full av livsnjutslust så jag vet inte vad jag ska göra med all energi?

Således var det en ren dröm att få en inbjudan av Kroatiens turistbyrå till att åka skärgårdsbåt en sensommarkväll, matas med maxad reseinspiration till ett Europas vackraste länder och testa viner från regioner i landet – något jag inte har särskilt stor erfarenhet av alls sedan tidigare.

Lite stökigt sensommarväder var väldigt sekundärt – inne i båten drömmigt mysigt.

Det var stort fokus på vinerna denna kväll, och vi lotsades genom Kroatiens för mig överraskande långa vinhistoria – vinodlingen Start Grad går tillbaka 2500 år i tiden vilket gör den till världens äldsta, och är listad som UNESCO världsarv. Det imponerar ungefär lika mycket som att det i landet finns 40 000 vinproducenter på en total av 20 000 hektar. Den som kan sin vintillverkning kan snabbt räkna ut att det är en väldigt liten yta per producent och det berättar mycket om hantverket. Kan Kroatien kanske kallas världens boutiquevinland? Det känns lite så. De flesta vinerna når inte oss i Sverige, men de som gör det har en trend spikrakt uppåt. 36 olika kroatiska viner finns i beställningssortimentet på Systembolaget och två i det fasta utbudet.

Testament Winery är en svensk vingård i Kroatien, och en av landet största och med en hög ambition; att skapa Kroatiens bästa vin. De har en ambition att kombinera landets långa tradition med modernt vinkande, och jobbar mycket med de lokala druvorna. Resultatet är viner som belönats i vintävlingar världen över och absolut; The Dalmatian Dog och Testament Babic var båda väldigt trevliga röda bekantskaper.

Man kan ju annars tänka sig att Kroatiens något bergiga landskap, med i inlandet inslag av friska briser, talar för vita viner och jodå – absolut. Kutjevo Grasevina var torr, frisk, fruktig med hög syra. Väldigt fräscht – jag dricker dem gärna igen.

Med mina nya insikter om kroatiskt vin blev jag ju givetvis att tänka på Kroatien som en destination under hösten… De har jobbat hårt med sin trygghet under pandemin och kunnat ta emot många gäster under säsongen 2021. Samtidigt är ju luftiga off season-destinationer något ännu härligare och jag ser framför mig en hösthelg i Dubrovnik. Det är visserligen i Zagreb man hittar flera av de restauranger i landet som har Michelinstjärnor (7 med stjärnor, 10 bib gourmand och 51 med Michelin Plate, se mer här) men jag drömmer tillbaka till vackra Dubrovnik som faktiskt som destination är ett av mina allra första utlandsminnen. 11 år gammal med familjen, och jag minns än idag hur jag stod på en avsats ovanför staden med ringmuren och fotade med min knallrosa kompaktkamera. Det var där det började… och som jag längtar tillbaka!

Kan tipsa om härlig Kroatien-lyssning i det här avsnittet av Att resa-podden.