Drömmen om vårvinter i Åre och andra fjäll

I betalt samarbete med Stugknuten

Det må vara vår här i Nacka med gator som sopas, men i Åre och fjällvärlden är den ett par månader bort. Inget som någon där är ledsen för direkt – för i den lite mer nordliga delen av Sverige är det en helt annan period som just gjort premiär; vårvintern. Det är perioden då det är minusgrader om nätterna som konserverar fin snö, men soligt och varmt dagtid. Tiden då folk ger sig ut på fjällen med turskidor på och slår sig ner i närmaste solgrop. Är det lä gassar solen på som mot städernas husväggar och kombinationen skidor och t-shirt inte är ett dugg konstig. Livsnjut maxad, instagram friendliness garanterad. Glöm inte solskyddsfaktorn och solglasögon – snön reflekterar som sommarens spegelblanka sjöar. Att njuta årets första riktigt varma solstrålar med oändliga fjäll i blicken – en dröm!

Jag drömmer om samma sak jag med, i år som varje år, och vill varje år garantera några vårvinterdagar i Åre. Går du i samma tankar så kan jag tipsa om att hyra stuga i Åre genom Stugknuten. Det är en tjänst som förmedlar stugor, lägenheter och hus mellan hyresgäst och ägare. På Stugknutens hemsida kan du söka fram område du är intresserad av, filtrera på faciliteter mm och sedan utifrån ditt sökresultat inleda en dialog direkt med ägaren. Tips för vårvintern? Håll extra utkik efter altan i söderläge. 🙂

Tips till Åre på vårvintern;

  • Åker du skidor så är det högzon som gäller för att undvika för mycket slush i backarna. Områdena Tväråvalvet och Stendalen är magiska denna årstid!
  • På min egen bucketlist med familjen ligger att åka den enkla offpistleden från toppen av Åreskutan ned till Huså. Därifrån liftar man (mot betalning förstås) med skoter tillbaka till Åre igen.
  • För egen del drömmer jag om att topptura och åka offpist vid någon av bergen runt Storulvån. Är i år året då jag gör premiär med vårvinteråkning på Snasahögarna eller Getryggen? Hoppas!
  • Fastna på en av alla härliga terasser som skidsystemets restauranger erbjuder. 720 kör festligare after ski-variant ofta med DJ, Fjällgården erbjuder en terass helt i lä med utsikt över byn och Åresjön och hyllan på Hummelstugan är vida känd hos alla som älskar att ta ett glas och lapa sol på samma gång.
  • Gå på tur. Har du inte turskidor så finns det att hyra till bra pris runt om i Åre. Enklast är att åka till Ullådalen och ta en tur på fjället tur och retur Lillåstugans våffelbruk. Vill du ha ännu mer fjäll i samma område så rekommenderas 9 kilometer fjällnutning runt Forsaskalet från Duved till Ullådalen, eller att tura vackra Välliste runt som ger mycket bang for the buck.
  • Vita renen på Renfjället är en annan utflyktsfavorit året om men som givet gör sig extra bra på vårvintern. God fika eller enklare mat, takdropp och fjällvyer i 360 grader – jatack!
  • Skoter är ett bra sätt att komma ut på fjällen runt Åre på vårvintern. Det finns flera uthyrare runt om i byn och är man osäker på leder och framförandet finns guider att ansluta till.

Eller så sätter du dig helt enkelt med en kaffe mot närmaste husvägg; i Åre by eller mot husväggen till den stuga du hyrt. Det vackraste i det lilla? Fikat köper du med fördel från Åre bageri eller Grädda. Mandelcroissanterna rekommenderas alldeles extra!

Årets chanser till vårvinternjut för min del blir flera – vårt eget boende har jag bokat av för en vecka i slutet av mars och en lång period runt påsk som i år ligger i mitten av april. Skidsystemet i Åre är i år 2022 öppet till 1 maj – och för de vårvinterupplevelser bortom skidåkning jag tipsar om ovan kan man lätt ha ett par ytterligare veckor på sig om nattemperaturerna håller sig under nollan.

Och för den delen – det finns ju fjäll betydligt längre norrut än Åre. Bilden då jag toppturar just här ovan är från Riksgränsen en bit in i maj då snön var skön och vi även njöt skidåkning i midnattsol – en upplevelse! Sverige är storr, vårvintern i norr lång och fjällvidderna oändliga.