Thailand Khao Lak hotell La Flora

Hotell La Flora Khao Lak; en recension

Att skriva en hotellrecension för ett ställe som Khao Lak, är inte helt enkelt. Det finns en sådan uppsjö av bra resorts i Khao Lak, och det är ett helt gäng faktorer som påverkar val av boende. Prislapp, förstås, men också vilken strand man vill bo på (läs här om olika stränder i Khao Lak och mina favoriter), vad man vill ha närhet till i övrigt och kanske hur mycket resort det ska andas – vill man ha större eller mer personligt? Vilken service behöver man och vilken kan man kompromissa med? Jag föredrar alltid mindre hotell, och hade det inte varit för barnen hade jag valt boutiquehotell med känsla och utan problem om det behövs utan pool före större hotell alla dagar i veckan. Det är dock inte barnens val, och något jag lärt mig längs resa med barn-vägen är att det som i slutänden landar bäst för varje person individuellt – gör var och en mest happy – är det som är sammantaget bäst för alla. Alltså; den variant som skapar minst skav i hela gruppen (läs: familjen) ger bäst betyg på helheten och toppar i upplevelse.
Denna bakgrund känns viktig att börja med – för vårt val av (adlink, till bokningsida och mer recensioner på Booking) La Flora Khao Lak berodde till viss del på detta, och min slutliga recension bygger också på det.

Detta sökte vi med La Flora Khao Lak, givet våra erfarenheter och den grupp vi var med två vuxna vänner och varsitt lågstadiebarn;

  • En bekväm resort med riktigt härlig pool, men utan att vara en enorm resort med all inclusive-känsla
  • Närhet till Bang Niang med marknad, många restauranger och ”saker att se” – så nära så det aldrig skulle vara jobbigt att ta sig. Vi kände oss mer mobila dagtid än kvällstid med barnen, och ville undvika songthiew längs de stora gatorna i Khao Lak sent på kvällen.
    Detta är också en av mina mesta insikter med barn i den ålder mina är nu, 7-15 år – att bo ”ett par kilometer ifrån” något är ingenting för vuxna, men kan vara stort för barn. En enorm tröskel att ta sig över för att komma iväg, eller svårighet att bege sig hem i olika tid om man vill olika innan kvällen är över. Förflyttningen till eller från sker aldrig utan att minst en blivit riktigt sur innan man landat.
  • Ett bra familjerum där vi kunde bo lika bra i två rum med vårt respektive barn, och då alla med varsin ordentlig säng
  • Välutrustat och bra gym
  • Bra för barn och med område där de skulle kunna roa sig lite, så vi skulle få mer ledigkänsla (eller kunna jobba lite) trots ”ensam förälder”-läget

La Flora Khao Lak – recensionen

Så nu när ni vet både vad jag söker efter i allmänhet och denna gång i Khao lak i synnerhet, så kan vi gå in på recensionen – såhär upplevde vi La Flora Khao Lak.

Resorten i stort

Resorten är stor, jag skulle säga större än jag trodde på förhand. Familjerum av den typ vi bodde i ligger längst bak i området och det tar en stund att gå för små ben. Inte så att vi upplevde det som ett problem i sig, men resorten är större än vad jag förväntade mig och vad som framgår på bilder. Genom hela hotellområdet slingrar sig pooler, till vilka många rum har direktaccess. Det ser otroligt härligt ut, och ska jag ge någon rekommendation på förhand är det absolut att söka ett rum med utgång till pool. Runt om i pooler finns barer, solstolar och andra möbelgrupper är utplacerade på hela området och känslan är allmänt härlig.

Det finns 254 rum på La Flora Khao Lak. Som jämförelse har X10 284 rum och JW Marriot 293 och Khao Lak Merlin beach 236 – så dessa är hyfsat likvärdiga storleksmässigt.

Poolområdet, solstolar och stranden

Vi tilltalades absolut av poolområdet, och att en resorts pool ligger med direkt läge på stranden är en stor win i min bok. Att vara vid en pool men samtidigt vara vid havet är både skönt för känslan och för att kunna variera hav och pool. Här levererar La Flora verkligen. Poolen är stor och härlig, det är bra ruljangs bland stolar (och paxande av stolar är inte tillåten) och trots i princip fullbokat hotell upplevde jag det generellt lugnt i den fina poolen. Vi hängde runt, simmade fram till den sköna baren och beställde en drink, och hade det fullt ut njutningsfullt.

På de bilder som vi innan besöket sett såg det trots att resorten är stor ut som att det inte var så många solstolar. Bra! kände vi. Men, väl på plats så insåg vi att det som på bilder ovanifrån ser ut som en öppen gräsplan i verkligheten inte var det, utan en yta med solstolar i rader. Långt ifrån boutique eller vad jag egentligen anser en lagom resort. För mycket. Vi föredrog således oftast att ha vår bas på puffar på stranden. Är fascinerad att det alltid fanns plats där – är vår inställning till solstolsrader unik? Och allra helst hängde vi vid andra stränder om dagarna.

Stranden nedanför La Flora – Bang Niang – är härlig och upplevs lugn. Den är inte lika långgrund som andra stränder i Khao Lak.

Barnklubb och barnområde

Barnområdet är mysigt, och barnklubben hade en ambitiös och varierad agenda – men i slutänden var våra barn noll intresserade av det (och hade läxor att lägga tiden på när de råkade ha sådan över). Eftersom vi gjorde mycket utflykter och hängde på andra stränder snarare än att ha mycket tid på resorten, så vi ansträngde oss inte heller för att få dem att förstå att de nog skulle tilltalas av en del pysselstunder och annat.

Rummen

Vi bodde i ett familjerum, ”Familjerum med 2 sovrum” enligt Booking.com. Detta rum var hela 76 kvadratmeter stort och båda rummen hade stort badrum, rejäl garderob, lång arbetsbänk och möbler för häng, kylskåp och säkerhetsboxar och allt man vill ha i ett rum. Båda rummen hade dessutom varsin väl tilltagen balkong med utsikt mot områdets inre pool. Perfekt för familj även med äldre barn således. Rummet var både snyggt och fräscht, och sängarna bekväma. Full pott!

Vi bodde under lågsäsong – i mitten av januari – och betalade strax över 2000 per natt. Det kändes minst sagt som ett kap!

Restaurang, gym och spa

Gymmet låg på vår måste-lista på förhand och var absolut bra, med bra fria vikter, några löpband, ”rätt” maskiner och lugnt tryck. Spa däremot – som är betydande på La Flora som till och med heter ”La Flora Resort & Spa” – har jag inte mycket att säga om. På gatan utanför La Flora ligger massageställen på rad, så jag kände inte behovet att betala mer för att gå på fin-spa på resorten.

Hotellets restaurang är relativt stor med en frukost som har allt man kan önska. Det är väldigt bra frukost resort style, men inte direkt känsla av boutique. Om nu någon börjat tro det (knappast). Restaurangen har under dag och kväll en vanlig meny där rätterna levereras vackrare än genomsnittet men mindre smashing smaker än detsamma. I restaurangen går att sitta under tak, vid pool och på strand, men inte av riktigt äkta thaistyle känsla. Möblerna är för fräscha, eller nåt? Så som kanske vissa vill ha det. Vid stranden finns en poolbar med happy hour och riktigt bra drinkar.

Läget

La Flora Khao Lak ligger utmärkt till, mitt på stranden och med en kort promenad till Bang Niangs stora utbud – toppad av marknaden som är öppen fyra dagar i veckan. Det passade oss perfekt denna resa! Sen att jag hade önskat mer thaikänsla på stranden och fler sand-mellan-tårna restauranger och inte bara restauranger längs Bang Niangs gator är en annan sak, vars utlåtande mer hör hemma i strandrecensionen – vilken du kan läsa här.

Summerat

Summerat ger jag absolut La Flora Khao Lak högt betyg – det är en härlig resort med fina miljöer, fräscha rum, bra service och allt man kan önska av en resort av denna typ, och för oss till ett pris som kändes otroligt prisvärt. Men – nästa gång söker jag efter det där liiiiite mindre.

Här kan du leta bästa pris för att bo på La Flora Khao Lak och här hittar du deras egen webbsida.

Andra bra hotell i Khao Lak