Att resa till Priorat vin vinturism Porrera Lisa

Sverige och… Spanien igen, minsann?

Sommarveckorna kom och gick, men värmen gjorde det inte. Den kom aldrig. Men vem orkar egentligen prata om vädret? Vi bor i Sverige, vårt allra mest kända ordspråk sedan forever är ”det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder” så, det är väl som det alltid varit?

Eller inte. Kanske har det faktiskt i år varit värre än på många år. På de högsommarveckor, svenskmajoritetens semesterveckor 27 till 32 har ingen värmebölja skådats, knappt ens någon dag, och regnet aldrig släppt greppet. Några veckor ah så ljuvlig svensk sommar brukar alltid bjudas, och med det ge tålamod att veckor med lägre grader och färre soltimmar bara hantera det genom att inte ha dåliga kläder. Njuta land och natur utifrån de förutsättningar vi har, i vårt fina lilla, långa land i norr. Herregud, liksom. Vi har fostrats i detta. Från barndomens dagar i galon till de vuxna i de bästa funktioner som finns att finna. Det är förstås inte heller någon tillfällighet att så många fantastiska märken grundats i Sverige. Fjällräven, Peak Performance, Houdini, Lundhags, Haglöfs. Klättermusen, Tretorn, ska jag fortsätta? Nej men ni förstår. Varierande väder och kläder efter väder ligger i vårt dna.

I kombination med det finns onekligen en trend att njuta av Sverige inte bara när vädret är sitt allra vänligaste. Att alltid och gärna off season se det stora i det lilla – den lilla småstaden med sin gulliga stadskärna, den charmiga gårdsbutiken och vår fina natur som är så tillgänglig genom våra många naturreservat och nationalparker – och inte minst vår allemansrätt.

Alingsås, Uppsala, Bråviken. Allt fint, absolut 100%

Well. Grattis alla som kan och lyckas, och som på allra fullaste allvar tycker att allt det där är lika härligt som alternativet.
Och, jag ber om ursäkt att jag inte är den. Jag älskar Sverige, jag gör verkligen det – och jag njuter så av hemma och vardag, av natur i väder och jag håller Sverige högt i njutningsfulla hotell och en restaurangkultur av otroligt hög klass. Men, små gårdsbutiker och klassiska stadskärnor i trä får det inte att kittla i mig, och inte heller vanliga miljöer i tråkiga väder. Det går inte, jag kan inte. Inte just nu.

Vi var i Göteborg och dess havsnära kringkommuner i två gånger en vecka den här sommaren, och jag såg inte havet. Det var inte läge för besök, i regn och kyliga stormbyar. Dresscode t-shirt, stickad tröja, jeansjacka, vindtät regnjacka. Frös ändå. På kvällarna väl hemma från cuperna som lockat oss till staden, denna gång, stannade vi inne.

Vi var hemma i Nacka i rimligt väder och badade i en sedan junis fina dagar betydligt mer nedkyld insjö, det kändes på gränsen till krystat att vara där? Ljusa nätter utomhus byttes mot kvällar i soffan med serier. Mysigt för all del, men inte det jag vill ha under sommaren. Inte det jag behöver. 12 grader på morgonen skulle kunna vara julafton?

Men absolut att närvaro på barnens cuper är (en av flera) absoluta peakar på föräldraskapet. Älskar absolut varje sekund.

Stressen i mig växte, missnöjet. Känslan av att inte få ut alls det av semestern som jag och många med mig väntar från en sommar till en annan på. Den tid då det ska finnas tid med familj och vänner, dagar i sträck av sköna stunder och fina upplevelser.

Så, resesökandet påbörjades. Kombinationen prisvärd flygresa, tilltalande destination enligt alla våra viljor och behov och rimligt men bra boende för en familj på 5 med kort varsel från ett Sverige med en befolkning i vädermissnöje är svårt på gränsen till omöjligt. Det tog så många timmar. Men, de togs från bilresor och serier i soffan och inte från kvalitativa sommardagar, så det var okej.

Biljetterna blev till Barcelona, och jag sökte mig fram till att vår något spretiga kravbild kunde mötas genom en kombination av strandsamhället Sitges och vindistriktet Priorat.

Det är intressant att resa med barn, numera – när det mesta barnstadiet är passerat. Vi bygger inte längre på ”det vi vill göra och barnen hänger på”, utan alla har behov på en annan nivå som vi behöver ta in för att få en för familjen lyckad resa. Det är så stor skillnad.

Vår familjs kravbild anno 2023, för att få en lyckad semesterresa tillsammans – i ett sällskap med två vuxna och tre barn i åldrarna 7-15 är;

  • Ett mysigt ställe med liv och rörelse – inte för lugnt men inte heller för stort
  • Ett trevligt hotell, tillräckligt bra för att vilja hänga på för chill mellan varven
  • Pool och bra gym på hotellet. Hellre två rum varav ett med extrasäng än större boende.
    Airbnb, egen lägenhet eller hus? Njäe, vi upplever inte att det lyfter för oss.
  • Nära avstånd och trygghet på destinationen, för att (äldre) barn ska kunna gå hem själva för sitt gymbesök, sin kvällschill osv, och runt i byn med viss frihet. ”Där det händer”, om det så är strand eller restaurangerna, behöver ligga nära. Två kilometer är ingenting för ett par rörliga och easy-going vuxna, men en rejäl tröskel att ta sig över för en familj. Att behöva ta bil eller taxi för att komma dit är ett klart utrymme för skav.

Sitges tickade alla våra boxar. Vi flög till Barcelona, tog en smidig taxiresa på drygt 20 minuter till Sitges och checkade in på (adlink) Hotel MiM Sitges. Mer slitet än bilder visar och inte i skick eller boutiqekänsla enligt sitt rätt dyra pris och därmed tyvärr inte prisvärt, men det funkade. Härlig pool och bar på taket var härligt plus!
Byn i sig är väldigt mysig, med många bra restauranger och riktigt härliga stränder. Klientelet blandat med familjer, par och stark gaycommunity – generellt mer turister än lokal känsla i besökarna. Strandpromenaden ljuvlig och semesterkänslan garanterad.
Njutning absolut 100%.

För mer läsning om Sitges så kika här hos Ladies Abroad.

Efter 5 dygn i Sitges hämtade vi upp en hyrbil och åkte inåt landet, med destination vindistriktet Priorat. I Spanien finns två distrikt av högsta vinklass, vilket benämns ”DOC” och ett av dessa är Priorat. Det andra är Rioja. Det finns också gott om välrenommerade cavatillverkare i Katalonien, men vi tog sikte på mysiga byar och bergssluttningar med klättrande vinodlingar i Priorat. Dagarna i mysiga byn Falset levererade fantastisk kvalitet i mat, vin och naturupplevelser. Är så galet nöjd med dagarna i Priorat!

Priorat kommer absolut att få ett eget inlägg här på bloggen.

De två sista dygnen spenderades i Barcelona. Det är en fantastisk och skönt livlig stad med en lyckad kombination av mysiga områden och bra strand, men jag är lite klar med Barcelona och mitt i juli är det så intensivt. Barn fick önskad shopping och besök på ett camp Nou (som dock renoveras och byggs om helt just nu), jag härliga stunder av springturism och kvällarna i mysiga El Born var en fin avslutning på en så lyckad spontansemester.

Takpool tycks för övrigt vara någon form av tema för sommaren 2023? Kan tyvärr inte alls rekommendera vårt hotell i Barcelona (adlink; Leonardo Barcelona), dock.

Jag (och hela familjen) kom hem betydligt mer utvilad och nöjd än jag hade varit utan alternativet. Sverige kan leverera – absolut – men ärligt. Jag har svårt att se att jag kommer att välja att chansa på en sommar helt i Sverige någonsin igen. Och, att chansa på spontan resa kort inpå vet jag inte om jag kommer att vilja våga göra igen. Det drar iväg i utbud och känslan att kunna välja, och att få en prisvärd säkrad semester. Men… vi får väl se.

Med det tackar jag inte sommaren 2023 – för nog finns mer kvar? Men semestern är över för denna gång. Den var lång och lugn, och framför allt tack vare semesterdagarna i Spanien med familjen är jag redo att ta mig an en ny period av arbete, vardagslunk och allt som kommer med det.

Hur har du haft det?