edinburgh-med-barn-tips-weekend (1 av 63)

Att göra i Edinburgh med barn – tips till en familjevänlig weekend

Storstadssemester är egentligen inte det som passar en resa med barn allra bäst, för nog är det intensivt allt – men vi åkte i höstas till Edinburgh med barn i åldrarna 2, 7 och 10 år och kunde konstatera att Edinburgh har massor att erbjuda och är en riktigt barnvänlig weekenddestination. Storleken är med sina 500 000 invånare lagom, det är lätt och nära att ta sig runt till fots, byggnaderna och hela inramningen upplevs oerhört spännande för barn i låg och mellanstadieålder, och det finns massor av roligt att göra. Här kommer lite inspiration till vad du kan göra i Edinburgh med barn, och inte minst med fokus på att göra en familjevänlig weekend i Skottlands huvudstad.

Vill du höra ett podcast-avsnitt fullspäckat med inspiration och information om Edinburgh och hela Skottland så hittar du det här!

Att göra i Edinburgh med barn – sevärdheter

Edinburgh Castle med barn

På en klippa ovanför staden ligger Edinburgh Castle, ett mäktigt slott vars äldsta byggnader går tillbaka så långt som 1100-talet ochmed historia från kungsboningar till krigsplats – och maxad turistattraktion. Det kostar en del att gå in (runt 200:-/vuxen, 150:-/barn över 5 år), men det känns klart värt det för en spännande miljö och massor att se. Hela slottet är som en liten stad, och i varje byggnad finns olika museum. Det är krigsmuseum, fängelsehålor, historia och kronjuveler.

Tips: Det är oerhört mycket folk vid slottet. Minst är det vid öppning och sent på eftermiddagen. Vi kom vid 9.30 då de öppnade och hade inga köer, men mitt på dagen är det enligt utsago hysteriskt. Biljetter kan köpas online för att spara på biljettköer.
Missa inte: Klockan 13 varje dag förutom söndagar avfyras den kända kanonen Megs Monan.
Med yngre barn? Jodå, det funkade även med Meja. Det går att köra vagn överallt, och inne på museerna fanns hiss.

Real Mary Kings Close – ett underjordiskt besök i det gamla Edinburgh

Den attraktion jag såg kanske allra mest fram emot var att gå ner i den underjordiska stadsdelen Real Marys Kings Close och där få en guidning. Just under Edinburghs mest intensiva och kända gata, The Royal Mile, ligger en överbyggd stadsdel som kretsar kring gränden Real Marys kings close. Man får gå ner i underjorden och besöka små hus (läs: rum), gränder och annat och höra berättelser från 1700-talets Edinburgh, från inlevelsefulla guider. Jag gjorde min bästa för att berätta lika spännande som guiden och översatte med inlevelse historierna om pesten och läkarna, om barnen och familjerna, om liv och död och om hur de bodde trångt med många familjer i samma rum och gjorde sina toalettbesök i en hink i rummet och sedan singlade ut genom fönstret och…. En liten bit in i vår guidade tur blev Stella illamående. Akut, blek i ansiktet och så hon fick gå iväg och var millimeter från att kräkas i ett hörn mitt under pågående tur. Jag förstod inte varför, skämdes en aning och vi – jag, Stella och Max, fick till min besvikelse bli hämtade av personal efter kanske en tredjedel av vårt besök i underjorden. I efterhand berättade hon att hon riktigt föreställt sig sjukdomarna och lukterna och ja… ni fattar. Min inlevelse, som ändå inte var i närheten av de engelskspråkande guidernas, var tydligen för stor och informationen för detaljerad – och det säger nog en del om hur spännande denna tur är eller kan vara för barn med stor fantasi. Eller fantasi – förmåga att sätta sig in i det historiska Edinburgh, är mer rätt sagt.

Pris och andra tips: Turen kostar runt 175 kr/vuxen och 125 kr/barn (över 5, yngre är ej tillåtna) och går varje kvart under öppettiderna. Den är populär så förbokning rekommenderas.
Notera att det kan vara svårt att hänga med på språket även om man är bra på engelska och utlåtanden ger varierad feedback till guiderna.

Barnvänliga museum i Edinburgh

World of illusions

Nära slottet ligger World of illusions, som är en 5-våningsbyggnad fylld med optiska illusioner. En klar hit för barn, och kommer jag tillbaka är detta vad jag kommer att prioritera.

National museum of Scotland

Skottlands nationalmuseum är ett enormt museum där flera olika inriktningar samlas på ett och samma ställe – en stor byggnad i många våningar. Det rymmer till exempel flyg, krig, djur, mode och… så mycket så att vi hann med kanske en tiondel om ens det. Tänk dig att samla naturhistoriska museet, tekniska museet – och ett tiotal till i samma byggnad. Då har du Skottlands nationalmuseum. Alla delar har gott om interaktiva inslag och barnen roade sig länge.

Bonus: Detta museum är helt gratis – onekligen fantastiskt och klart värt ett besök.

Spännande på Greyfiars kirkyard och Greyfriars Bobby

Greyfriars kirkyard är en mytomspunnen kyrkogård, förknippad med berättelser om gravskändare, spöken, en lojal hund och Harry Potter-karaktärer. Vad som är sant och inte är ytterst oklart, men barnen fascinerades lika mycket av historier och känsla – och inte minst berättelsen om den lojala hunden Greyfriars Bobby – som jag gjorde av själva miljön. Kyrkogården är mäktig och vacker, och drar till sig många turister för inramningen liksom sina rykten.

Harry Potter i Edinburgh

Edinburgh med barn i skolåldern; låg, mellan och högstadiet, utan Harry Potter? Knappast! Fokuset på Harry Potter är stort i Edinburgh, och för den som vill ha mer dos av böckerna och karaktärerna än stadens miljöer ger vart man än går och vänder huvudet så finns mycket att välja på. Vi hade två Harry Potter-upplevelser värda att nämna lite extra för dig som reser till Edinburgh med barn.

Harry Potter Trail / The Potter trail

The Potter trail är en gratis tour som hålls av entusiastiska guider, och som berättar sanna och säkerligen också osanna historier om Harry Potter och bokens karaktärer, visar viktiga platser från bok och verklighet och som – måste jag säga även om jag inte är det allra största fan-et – känns rätt magisk i största allmänhet. Miljöerna är så coola, guiderna så inlevelserika och de som är med på touren fascinerande i sin Harry Potter-övertygelse, så detta kan jag absolut rekommendera för alla som har minsta intresse i Harry Potter och en timme över. Räkna med inslag som besök på Lord Voldemorts grav, att se caféet där JK Rowling skrev den första boken (inte Elephant house som i princip är ett rent marknadsföringstrick utan på caféet Spoon), promenad på gatan som inspirerade till Diagon Alley och att få se skolan som inspirerade till Hogwarts och mycket mer. En stor del av touren är just på Greyfriars Kirkyard.

Notera: Touren är gratis och ges på givna intervall (dagligen klockan 2 pm när vi var där), men du förväntas donera vad du anser vara lämpligt efteråt. Guidernas entusiasm gör att det är mycket information som rasslar ut på rätt svår engelsk accent, och jag hann knappt översätta alls till barnen på grund av de många orden och informationen som konstant östes ut från vår guide. Ju mer du kan om Potter, desto enklare att hänga med och roligare tour. Barnen uppskattade ändå, men det är ganska långa stunders lyssnande.

Museum & butik

Jag älskade att gå på övervackra Victoria street som sägs vara den verkliga inspirationen till Diagon Alley, men mest magiska Harry Potter-ställe tyckte vi alla annars att var den kombinerade lilla butiken och snudd-på-museumet Museum Context var, som finns både på Victoria Street (nr 40) och på 42-44 Cocburn street, som var den butik vi besökte. Belamrad med prylar fanns där inte bara allt ett Harry Potter-fan vill ha utan också en aura av magi. Missa verkligen inte detta om du vill få en riktig känsla av Harry Potter i Edinburgh!

Barn på restauranger och pubar i Edinburgh

Innan vår resa till Edinburgh hade jag sett fram emot att kunna pausa på härliga klassiska pubar för en eftermiddagsöl eller så. Detta är inget våra barn har något emot, de tar gärna en paus från långa promenader och intensiva museumbesök och annat med en cola och lite kortspel eller en stund med telefonen. De behöver det under storstadssemestrar. Det är dock värt att nämna att de flesta klassiska pubar inte tillåter barn, varken på uteservering eller inne, utan bara på restaurangdelen som ofta är en våning upp och har en viss annan känsla. Att man måste beställa mat eller snacks åt barnen, vilket är en regel, såg vi inte som något problem men vi hade velat sitta där känslan är bäst. Kvällstid är barn tillåtna i restaurangdelen till 20.00.

Vi märkte dock att andra typer av restauranger inte var lika restriktiva, så för mer vanliga restauranger och inte klassiska pubmiljöer så funkar det bättre.

Bonus: Pokemonjakt i Edinburgh

Jag är så glad att våra barn några månader innan resan till Edinburgh – på sommaren innan – fick upp ögonen för Pokemon Go igen. Dels hade Max då kommit upp i rätt ålder för att kunna spela, dels hade de stor frihet att gå runt själva i Åre och gata upp och gata ner hitta nya figurer och lägga kilometer bakom sig. Det är något med nya städer och Pokemon Go – och Edinburgh var ett mecka för våra små semester-Pokemon-spelare. Våra tre dagar i Edinburgh lade barnen 32 kilometer bakom sig, och det hade aldrig gått utan konstant jakt på Pokemons. Så det får vara ett avslutande bonustips för en resa till Edinburgh med barn – eller för att göra i princip vilken annan storstad som helst till en familjevänlig weekenddestination.

Men, givetvis är sightseeing annars ett väldigt bra sätt att få lite koll på en ny stad.

Mer läsning om Edinburgh

Här kan ni läsa lite stories från Edinburgh som jag skrev medan vi var där, och här kan ni läsa om den tyvärr rätt struliga resan dit. Innan resan hade jag span på ännu fler aktiviteter och intressanta ställen för en weekend i Edinburgh, som du kan läsa om här.

Klimatrapport Edinburgh

En flygresa tur och retur Edinburgh motsvarar 0,72 ton co2-utsläpp och kostar från 162 kronor att klimatkompensera. Läs mer om min klimatpolicy 2019 här