Höstmat – musslor och lchf-blåbärspaj

Igår blev det lite halvspontan middag hemma med ett par kompisar. Det är inga problem att få till en riktigt bra fredagsmiddag (till vilken man handlar en stund efter 17…) om man gör det lite enkelt för sig. Godaste charkuterierna inkl oliver, kronärtskockor, peccorino-ost mm till förrätt. Jag bara älskar charken på Ica Kvantum i Liljeholmen. Galna köer men så värt ändå. Tryffelsalamin är allra bäst.

Sen lägga barnen som hade lite mys innan. Max käkade en hel burk med oliver som kvällssnacks. Helt besattå är han, och blev arg när det inte fanns mer.

20121020-203455.jpg

Till varmrätt gjorde vi moules frites – en riktig höstfavorit här hemma. Jag gillar verkligen Pluras recept, som finns i ”Pluras kokbok”. Man fräser tärnad selleri (två stjälkar), fänkål (1/4), vitlök (2 klyftor) och 1 gul lök lätt i olivolja. Sen i med musslorna. Häller över vitt vin. Låter musslorna öppna sig i bara vinkoket. Sen har man ur dem och har i grädde och låter såsen koka upp på nytt, smakar av med salt och peppar. I med musslorna igen. På med lite kryddor, färska, timjan, persilja och dill. Nomnom!
Vi gjorde hemmagjorda pommes till (men ingen frityr, bara in i ugnen med olja och havssalt) och så färdig aioli och surdegsbröd från Gateau.

20121020-203506.jpg

Till efterrätt testade jag en LCHF-pajdel och gjorde en blåbärspaj. Den blev faktiskt riktigt god! Rörde ihop 40 gram smör, 1,5 dl riven kokos, 1 dl mandelmjöl, 1 ägg och en näve grovt hackade nötter. Hade i lite stevia strö också. Blåbär i botten, rätt mycket, och täckt med pajdegen. 200 grader ca 15 min. Grymt gott! Äter man LCHF serverar man grädde med vaniljpulver till, i detta hem serverades helt normal vaniljvisp. Hela formen gick åt så jag tror bestämt vi gav den högsta betyg i hyfsat-nyttigt-ändå-gengren.

20121020-203518.jpg