I egenskap av gammal säljare av funktionskläder kommer här en snabblektion i hur man håller sig varm i vinterkyla.

När det är kallt så gäller det att vara rätt klädd. Lager på lager, i tre lager, är principen som gäller, och målet är att bli varm och samtidigt transportera bort fukt från kroppen. Bomull är bannlyst! Det är ett material som drar åt sig fukt istället för tvärtom, vilket innebär att en t-shirt över understället förstör hela grejen med alla lager.

Lager 1 = Underst ska man ha underställ (ull, polyester eller polypropylen), som sitter tajt.
Lager 2 = Mellanlager för värme (fleece, ull eller polyester). Själv gillar jag varianterna som är microfleece på insidan och polyester utanpå, för de blir både varma och smidiga, och håller sig snygga längre än vanliga fleece som lätt blir lite noppriga.
Lager 3 = Ytterplagg. Ska andas, och gärna vara vatten- och vindtätt. Jag gillar softshell, som blir lite mjukare och smidigare.

Goretex är ett membran, dvs att det sitter som ett mellantyg i ett klädesplagg. Överlägsen funktion, men ibland kan man lika gärna köpa något annat funktionsmaterial som har samma funktion. Ofta har egna märken sina egna membran som fungerar på samma sätt, som t.ex Helly Hansens HellyTech och Reimas ReimaTec. Goretex är så extremt så det ofta inte behövs, är min uppfattning. Man är helt enkelt inte ute i så extrema förhållanden. Fast samtidigt, köper man en jacka till en vuxen som kan ha den i många år kan det vara värt lite extra.

Sen tycker jag att fötter och händer är extra viktigt att hålla varmt och torrt, så jag kör utan tvekan goretex-vantar åt mig själv.

Stella då? Jodå, nu börjar hennes utrustning bli komplett, så pulkabackarna kan göra sig redo (om några månader).

Igår köpte jag följande på Stadium – lager 1 och 2, underställ och fleeceställ från Everest. Fina! Lite tjejiga för en gångs skull (men ändå lagom). IMG_0277

IMG_0276

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Både hennes Polarn-jacka och hennes overall från Stadium är följer rekommenderad princip för lager 3.

IMG_0243

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stellas vinterfötter får det bli ett par Vikingskor i GoreTex. Inropade på Tradera för ynka 150 kr – perfekt, för då kan hon få ett par något smidigare kängor också som funkar när det inte är fullt lika kallt.

IMG_0204

  IMG_0206

 

 

 

 

 

 

 

 

Och på händerna – där blir det Hestra såklart!