Vedervärdigt hanterande av Erik Olsson fastighetsförmedling

Det här är en länk till en artikel i dagens Dagens Nyheter, som handlar om min kusins familjs lägenhetsköp som gick fel. Hur familjen Muda blev snuvade på en handpenning på 515 000 kronor, av en bedrägare till säljare, i princip skyddad av Erik Olsson Fastighetsförmedling. 

Jag ber er att läsa artikeln, och lägga på minnet hur mäklarfirman Erik Olsson hanterat detta. Hur en för branschen företagsjätte när något går fel möjligen inte gör mer än de enligt avtal och lagar måste, men hur de samtidigt totalt brister i etik och ansvarstagande. Hur de kan lura en barnfamilj på 515 000 kronor, och samtidigt håva in 104 440 kronor i provision för samma ”lyckade” försäljning.

Möjligen är det inte mäklaren som har fulla ansvaret, utan säljaren är den som är den kriminella i sammanhanget. Men att mäklaren inte ens informerar om att säljaren sitter anhållen, det är enormt oseriöst. Att mäklaren dessutom betalade ut handpenning till en säljare som denne uttryckligen varnats för av styrelsen, och som mäklaren visste att köpt sin lägenhet med förfalskade inkomsthandlingar, det borde inte vara möjligt och framför allt aldrig göras. Jag blir mörkrädd. En skam för hela mäklarkåren, vars existens man kan ifrågasätta när man hör något sådant här.

Aldrig någonsin kommer jag att anlita Erik Olsson Fastighetsförmedling när vi ska sälja vår lägenhet, och inte en chans i hela världen att jag kommer köpa något genom dem heller.
Jag hoppas att fler som läser artikeln känner samma sak och agerar på samma sätt.

Öppet brev till Erik Olsson Fastighetsförmedling (som jag också mailat dem)  –
Jag har läst om hur ni hanterat familjen Muda. Inom de närmaste åren har jag och min familj flera boendeförsäljningar och köp framför för oss. Men efter att ha läst detta kommer vi aldrig så mycket som överväga att anlita er vid en försäljning, och vi kommer också noga undvika alla de objekt ni har till försäljning. Givetvis berättar jag också gärna om ert sätt att hantera familjen Mudas förtroende för alla som orkar lyssna, inkluderat personer jag träffar på visningar.
Att så totalt frånsäga sig ansvar och råda brist på vilja att handla rätt och riktigt, gentemot de som gett er sitt förtroende, är så oerhört illa. Ni borde verkligen skämmas! Och tilldelas näringsförbud.
Eftersom jag aldrig kommer att göra affärer där ni är inblandade, kräver jag att ni på en gång avregistrerar mig från ert Bostadstorg, och alla era övriga register.

Mina ytterligare funderingar, för den som orkar läsa:

  • Hur orimligt känns det inte att en mäklare ska företräda bägge parter, där säljaren betalar för uppdraget?
  • Hur bra fungerar regelverket för mäkleri av bostadsrätter egentligen, när detta överhuvudtaget kan hända?
  • Uppenbarligen tar mäklare ut en hög avgift men tar inget ansvar? Så som köpare betalar man alltså för mäklarens inblandning, men har allt ansvar… Rimmar illa.
  • Och anser man köparen ha ansvar för att ha koll på säljaren (hur den denne ska hinna undersöka säljaren med pressade kontraktsskrivningar osv… det är väl det man har mäklaren till) så skulle man ju ha världens smartaste sätt att tjäna extra pengar. Säg att du ska sälja din lägenhet, håva in handpenning och dra tillbaks köpet. Sjukt! Och vad är då EO’s roll i det hela. Typ medhjälp till stöld?
  • Är det inte mäklaren som har ansvar för att kontrollera hur pantsättningen ser ut – ”mäklarbild”? Den kan ju inte ens köparen få, och måste således förlita sig på mäklaren i denna del. Täcker inte köpeskillingen lägenhetens lån så vet mäklaren det och borde inte alls betala ut handpenningen.
  • Och givetvis kan inte köparen ta något ansvar för att säljaren säljer till ett lägre pris än de har lån för. Det händer väl varje dag i Sverige! Och vänta bara tills räntorna stiger…
  • Att betala handpenning via mäklaren måste ju vara för att få viss trygghet. Så vägrar säljaren nu sälja så borde mäklaren betala tillbaka handpenningen och sedan lösa det hela med sin klient – vilket ju säljaren är, då denne betalt mäklaren för att utföra försäljningen.
  • Vad jag läst tar mäklaren sin provision från handpenningen. Det minsta de kunde göra till en början är att betala tillbaka dessa pengar, som de faktiskt då har i sin ägo. Pengalystna pack!