Mina tips inför resa med barn – packning åt barn (Thailand)

Det här inlägget är ganska gammalt, och när jag skrev det hade jag varit länge i Thailand med mitt första barn – en 1,5 år gammal Stella.
Numera har jag tre barn, och år 2016 nådde 6-åriga Max och 8-åriga Stella sitt 22a land – och minstingen Meja, 1, gjorde sin första sväng till Asien (men inte första utomlands).
Har du hittat hit för tips om att resa med barn har du med andra ord hittat rätt!

Packningslistan nedan gäller, men andra bra inlägg i kategorin är dessa:

Resa med barn – en ultimat packningslista inklusive reseapoteket
Bilresor och att resa med barn
Resevagn till bebis och barn
Podcastavsnitt om att resa med barn
Mina 10 allra bästa tips om att resa med barn

Hoppas du kommer att trivas här. Alla inlägg om resor och att resa med barn hittar du lätt genom menyerna ovan. 

Myggnät

Oumbärligt på vagnen, och vi hängde på nätet vid sovning varje kväll. Vanliga vagn-nätet är INTE tillräckligt, utan ett helt som täcker hela vagnen och når ned till backen är mycket bättre. Vi använde det även till spjälsängen, samt hade ett stort till vår säng. Jag skulle verkligen inte åka utan, om man ska bo på något annat än hotell. Bungalows är utsatta för mygg och kryp, oavsett lyxgrad. Passerar man t.ex Bangkok så finns nät som är betydligt billigare än hemma att köpa, t.ex på ställena på Kao San Road. Impregnera själv med myggspray innan användning om det inte redan är behandlat.

Solskydd till sulkyn och solskyddsfilt

Solskyddsskärm till sulkyn var verkligen bra. Sufletten upplevs betydligt kortare än till vanlig vagn, och är inte i solskyddat material. Sen finns en solskyddsfilt som vi tyckte var grym när vi var i Turkiet (när Stella var mindre och inte lika rörlig som nu…).
Bästa solskyddsfilten har vi använt SÅ mycket, bara att spänna upp som solskydd, täcka barnet med när man ammar, eller spänna för vagnen. Det blir lite mörkare i vagnen, och ändå inte sådär tät som massa andra filtar – men ändå utan att släppa igenom sol.

Solskyddskläder

Solskyddskläder är bra, gärna ett par ombyten till bad. Vi hade 3 uppsättningar, och det var vi glada för då vi blev bestulna på en tröja samt glömde en hatt på ett ställe. 🙂
En riktigt ordentlig och badvänlig solskärm med hög SPF till huvudet är också ett måste. Stella har ingen solbränna alls i ansiktet trots att hon låg i vattnet i timmar varje dag. Vanlig solhatt för barn letade jag också efter på plats utan att lyckas hitta, konstigt nog. Ta med hemifrån, med andra ord. Sen hade garanterat en tunn, luftig soldräkt (alltså ej för bad) i spf varit användbart. Vi hade ingen och det saknade jag många gånger när Stella ville leka i sanden och det kändes taskigt att sätta på varma, täta badkläder för att skydda kroppen från sol.

packning thailand barnMed hatt, puffar och kläder från Sunblock på Klong Dao, Koh Lanta.

Solskyddsskor/Badskor

Dessa var kanske det allra bästa i packningen. På Name It hittade jag i somras en badsko. De hade en undersida i gummi, vilket dels skyddade fötterna mot skrovlig asfalt vid poolkanten eller från snäckor och annat i sanden och dels fungerade som halkskydd på blöta och plana underlag. Ovansidan var i stretchigt badmaterial med SPF50, som solkläder. Skorna satt hur bra som helst och användes dagarna i ända. Stella klarade fötter och tår helt utan skrubbsår både på ovan- och undansida och mot sol också såklart. Användes konstant i pool såväl som på land, och materialet gjorde att fötterna aldrig blev särskilt varma. Rekommenderas verkligen!

Hörselkåpor

De kan smälla sina fyrverkerier i Thailand… Likaså är longtailbåtar högljudda. Värda sin plats i packningen, trots begränsad användning. När man vill ha dem så vill man VERKLIGEN ha dem, så att säga.

packning thailand barnFyrverkerierna smällde så högt på nyår så att det till och med hördes genom hörselkåporna. Stella fick vara med och titta på skådespeleriet.

Flytväst

Skönt att alltid ha det, vid longtail och speedboat-turer. Jag såg dock uppblåsbara flytvästar att köpa på flera ställen, säkert inte ordentligt bra men kanske tillräckligt om man inte är ute på så många/långa/snabba turer – flytväst tar ju ändå stor plats i packningen.

thailand resa med barn (1 av 1)-8

img_3552.jpg

Sover gott i sin flytväst i Speedboat och i Longtail boat.

Resa – Flyg

Att sitta längst fram mot vägg var ovärdeligt när man reser med ett barn som ej har eget säte, och kostade inte mycket extra. Boka i så god tid som bara går, värt varenda krona – såväl extra utrymmet som att slippa ha någon framför. Nezeril (avsvällande näsdroppar) är bra att ge en timme innan start och landning, för att förhindra öronvärk. Att dricka/amma vid upp- och nedstigning är också bra mot öronvärk. Glöm inte ordentligt med mat till flyget, man får inget till de små och ofta går mer åt än man tror.

Resa – Bil

Bilbarnsstol såg vi inte många gånger överhuvudtaget. Det känns ju inte helt hundra…
Under denna länk har jag skrivit mer om bilresor och att resa med barn och om några olika alternativ av bilstolar som är smidiga att ta med på resor. I just Thailand har fler företag som hyr ut bilstolar etablerat sig de senaste åren – googla.

Transport – Sulky

Givetvis behöver man en vagn. Sulky tar liten plats ihopfälld, väger lätt, och har många fördelar. Aldrig att jag skulle åka med en vanlig stor vagn, vilket man ser ganska ofta. Åker man till ett land med mycket sand så hade jag dock föredragit någon form av hybrid, typ sittvagn med större hjul, trehjuling. Som vi släpade sulkyn i sanden osv. Jobbigt… fast man klarar sig såklart inte utan vagn och sulky är smidigt.
Här finns en uppdaterad guide om hur du väljer resevagn.

thailand resa med barn (1 av 1)-5

Transport – Bärstol

Visst klarar man sig säkert utan bärstol, men vi var enormt nöjda att vi tog med vår. Många gånger gav vi oss ut på promenader där vi inte kunnat ta oss fram med vagn. Att släpa vagnen i sand är verkligen inte heller någon höjdare. Att man får plats med packning i den är suveränt, vi lämnade ibland vagnen helt och hade bara bärstolen och lät Stella sova på en solstol någonstans – det löste sig alltid förr eller senare.
En bärsele kan vara ett smidigare alternativ – fast Stella hade nog inte uppskattat att sitta fast så nära kroppen. När vi reste spände vi fast bärstolen på en av våra ryggsäckar, så den tog inte särskilt mycket plats då heller.

thailand resa med barn (1 av 1)-11

thailand resa med barn (1 av 1)-10

Stella på min rygg på Bamboo Island och på Henkes på vackra Bangtao.

Mat

Stella blev ju tyvärr sjuk, och därav lärde vi oss att det kan vara bra att ha lite mat med hemifrån som backup. När Stella blev bra igen var det sån mat som gick i, utan undantag. Vi hade såklart med massor med välling som är bra på alla sätt och vis och att ha ett paket majsvälling (och inte bara fullkorns-) som är snällare mot magen under/efter magsjukor vore suveränt. Det lägger jag på minnet till nästa gång.
Annars så åt Stella mycket på restaurangerna – bananpannkaka, fried rice, fried noodles, thai omelette (omelette och ris), pasta bolognese/carbonara mm. Rice soup/Boiled rice ges ofta till barn i Thailand, och är en kokad rissoppa med god smak utan att vara stark.
Vi undviker kalla salladader, skalar all frukt och undviker att borsta tänderna i vanligt vatten. Mer känsligt för Stella förstås, själva är vi mindre försiktiga.

img_3551.jpg

Majskolv dagtid på Bangtao och i solnedgången vattenmelon.

Reseapotek

En riktig örontermometer är värd varenda krona. Blir barnet sjukt vill man ha än mer koll på febern än hemma kände jag, och med örontermometer kan man snabbt och lätt ha konstant koll. ”Mygga” gjorde vi slut på flera. Jag gillar den bättre än andra sprayer som man måste täcka helt med. Dock så är de flesta myggmedel inte att rekommendera för barn, så därför är det bra att köpa hemma så man får rätt, eller bara spraya utanpå kläder eller så.
Glöm inte handsprit, och använd ofta – framför allt före minsta lilla matintag. Alvedon (suppar), vätskeersättning (resorb junior och vanliga motsvarande brustabletter åt vuxna), hydrokortison (mot bett och klåda, eksem mm). Vit tigerbalsam köper du där och har på elaka myggbett. Solkräm köps med fördel hemma, är dyrare på plats. Inotyol är alltid användbart, liksom sårtvätt och plåster. Mot värmeutslag är thailändarnas egna ”Prickly heat powder” bättre än svenska babypudret, vilket dock också är användbart i varma ljumskar osv. Sempers magdroppar är också bra i packningen – strular barnets mage är det perfekt att säkra upp med lite goda bakterier.
Update: Resorb Junior drogs tillbaka något senare, och nu finns ett alternativ med goda bakterier i. Läs mer här.

Blöjor

Finns bra att köpa på plats i Thailand. Dock så är de dyra, även om man är på stora stormarknader. 3-5 kr per blöja var inte ovanligt. Så det är helt klart värt att ta med en del om man har plats i packningen.

Vaccin

Se till att ha alla vaccin som behövs innan resan, och ta de obligatoriska ”ålders”-vaccinen som MRP mm i god tid innan avresa. Gör en plan ihop med din BVC-sköterska långt innan avfärd!

Kläder

Jag tyckte inte att det fanns jättemycket bra grejer att köpa på plats, men å andra sidan letade vi inte heller. Se till att ha några uppsättningar så man inte behöver handla i början, men ha utrymme för nya inköp. Det är billigt och smidigt att tvätta kläder på plats. Stella bodde för övrigt i sina crocs och sina badskor, så vanliga springskor var helt onödigt. Glöm inte strumpor dock. Ta också med långa byxor och tunna långärmade tröjor till barnet, det blir inte för varmt för detta på kvällen och då är det skönt mot myggor och även att sova i när man bor i AC-bungalows.

Barnstol

Barnstolarna som bara fanns ibland var som vanliga stolar men bara något högre. Inget man gärna sätter ett barn under året eller så i. Hade jag haft ett mindre barn med hade en Sack’n’Seat varit mycket värt.

Armpuffar

Jag säger bara – KÖP ett par ordentliga armpuffar och ta med dessa. Små, uppblåsbara, trekantiga varianter är ingenting jämfört med ett par ordentliga Cherek’s åt de yngre barnen. Urblåsta tar de ingen plats, och SOM Stella har badat med sina och simmat helt själv med hundraprocentig rörelsefrihet. Många var de vi träffade som var imponerade av dessa. Helt klart värda varenda öre och de små kvadratcentimeter som går åt i packningen.

thailand resa med barn (1 av 1)-3

img_3553.jpgI poolen på vårt helt fantastiska ställe på Koh Kho Khao, och Buddha-pussar på Koh Lanta.

Leksaker

Stella har inte några direkta favoriter, så det var ingen idé att plocka med hemifrån vilket annars rekommenderas. Surfplatta med spel och filmer uppskattar hon alltid så förr oss var det väldigt användbart för underhållning då och då, och Pixiböcker som tar liten plats men ger lång underhållning är också toppen. En magnet-rittavla köpte vi på plats, den underhöll väldigt många och långa stunder.

thailand resa med barnStella och Elea njuter en Teletubbies-film så vi kan njuta en liten drink i solnedgången, Klong Dao, Koh Lanta.

Babywatcher

Skönt att kunna ha barnet sovandes inne i aircon på dagen men ändå själv inta poolläge.

Sen vad gäller packningen – detta kan låta mycket, men är vad jag uppskattade (eller saknade). Och så mycket blir det inte – vår packning bestod av en varsin ryggsäck på 55 respektive 65 liter, samt en mindre handbagage-rygga.

 1. Hamnade på din blogg i höstas när jag sökte på info om att resa om barn, har sen dess läst in mig då och då!
  Ser att ni hade en underbar semester, önskar att jag hade läst på mig om just myggnät lite mer innan vi åkte på vår resa (vi har ännu inte kommit hem).

  Jag ser fram emot att få göra en resa till när vår lilla tjej har blivit en sån stor, härlig busunge som Stella verkar vara!

  1. Hej, kul att du hittat hit!
   Håller med, tänker också ”när kan vi åka nästa gång..”. 🙂

   Ser att ni kommit hem – välkomna hem får jag säga! Och att ni varit i KL, min absoluta favoritstad!
   Måste in och läsa lite mer på din blogg, helt klart! 🙂

 2. Gud vad bra sammanfattat! Vi saknade hörselkåpor, babywatch och simpuffarna som Stella hade (även lilla Elea kunde ju simma själv i poolen med dem). Någon bärstol kände vi aldrig behov av, men det beror nog mycket pa var man är. Kram

  1. …och hur mycket barnet väger kanske… 🙂 Elea är ju fortfarande rätt lätt att bära på.
   Snart kommer ni hem! Hoppas det känns okej för er. Vi längtar efter er iaf! kramakram

 3. Jag kom på ytterligare ett tips som ni kom med till oss. Ta med saronger, eller köp på plats, istället för stora handdukar. De tar ingen plats och torkar snabbt i solen. Dessutom kan man använda dem för att göra det lite mysigt i vagnen (sulkyn kan vara lite svettig eller kännas lite hård när bebisen ska sova), täcka över vagnen för att få det lite mörkt när de sover middag osv. Grymt att ha med…

  1. Sant – saronger är överlägset!
   Sen bodde man ju dessutom nu på ställen där man fick handduk – det har vi aldrig varit med om innan 🙂 – så nu var det ju till och med lugnt att torka sig efter duschen, haha.

 4. Hej! Vi förbereder oss inför vår första resa med vår son Viggo, 1,5 år. Reser till Thailand, Koh Lanta 1 december. Stannar 3 veckor och det känns så klart alldeles underbart och också lite pirrigt. Googlade och hittade din lista – stort tack för den. Såna goda råd och tips är precis vad vi behöver. Bästa hälsningar, Maria

 5. Stort tack för bra tips! Vi åker till Koh Lanta i mitten av november men det är ju suveränt att redan nu börja förbereda vissa inköp och framför allt ställa in sig mentalt på vilket äventyr vi ska ut på. Vår lilla Leja är sju månader i november så den största utmaningen blir nog att skydda henne från sol, bett och den läskiga trafiken. Det tar emot att ha henne i knät i bilen eller tuktuken, men jag kommer inte på något bättre alternativ. Tips på det? Än en gång tack för en bra sammanfattning, der var flera detaljer som var nya för mig. / Maria

  1. Det är ju ändå en bra ålder just vad gäller solen eftersom de (oftast) inte är så flyttbara än.
   Nä, bilresorna är största problemet, helt klart.. Vi har ngn gång lyckats få tag i bilstol, men ytterst sällan 🙁 (försöker hålla oss mer till båtresor därav, och tåg om den möjligheten finns)
   Hört att det finns företag som hyr ut stolar/taxibilar m stolar, kan vara alternativ om man bara har några längre resor.
   Vi har ofta fått ta seden dit vi kommer, hur jobbigt det än känts. I sulkyn i tuktuken mååånga gånger.
   Hojta till om ni kommer på nåt bra – vi åker iväg i november igen (se juli 2011 i min blogg för vår thailandsplan den här gången.

   Lycka till, tack för titten 🙂

 6. TACK!! Har googlat sönder mig om Thailand och resa med barn!! Men detta var bästa sidan hittills!!
  Bra enkla tips och förklaringar till vad man behöver och varför! Ska spara denna sidan!!

  1. Vad kul att du tyckte det! Hojta till om du har några frågor, efter långresa i vintras med numera två barn är vi ännu mer rutinerade. 🙂

 7. Hej, vi ska åka med två barn (15 månader och 4 år) i januari-mars till Thailand och det ska bli så roligt! Jag har en liten undran, och det är det där med att boka platserna längst fram – vi valde faktiskt bort det, då man inte kan fälla armstöden där. Var det dumt kanske? På golvet får barnen ju ändå inte sova?

  1. Hej! Åh vad kul, ni kommer ha det grymt!
   Hm, det har jag inte tänkt på, men det är såklart sämre om man ska ha ett barn som ligger rakt över en och sover. Och nej, man får inte ha det (längre? åkt många gånger med barn på golvet men också blivit tillsagd några gånger). Däremot är det ju grymt för dem att sitta och leka på… Åker ni på natten och hoppas på sömn så är det säkert lika bra med vanligt säte.
   Ha en grym resa!

 8. Kort fråga, såg att du nämnde innan att du köpt ryggan Visent Galaxy 70+25, var den något att ha? Extremt prisvärd i alla fall 🙂

   1. Ah, såg nu att du skrev att du bara hade tittat på den på nätet, men då slog ni till på en annan 🙂 Tusen tack i vilket fall!

 9. VIKTIGT OM BILRESOR MED BARN! Denna sida har ju några år på nacken men vill ändå inflika en viktig sak för de som är här och läser och får tips.

  Det står om bilresor att barnet ofta får sitta i knät eftersom det saknas bilbarnstolar. Om ett litet barn sitter i knät på en vuxen som är bältat så går det INTE bra för barnet om det sker en bilolycka. Barnet kan av den vuxnes tyngd i princip gå av på mitten. Res absolut ALDRIG så, inte ens i några minuters bilfärd. Rent livsfarligt!!

  Det finns uppblåsbara bilkuddar att ha med på resan för 4 år och uppåt och för de mindre barnen, gör research innan och boka med bolag som garanterat har bilbarnstolar för rätt ålder. Vi reser nu 3v till Thailand med tvillingar på 3 år och har lyckats boka all transport med bakåtvända bilbarnstolar. Ofta går det att lösa, om inte välj flyg eller annat transportmedel!

  1. Hej, jag har ingenstans skrivit att ett barn sitter bältat ihop med en vuxen.
   Läser du mer här finns många tips om bilresor och även recension om uppblåsbara bilkuddar mm.
   Jätteviktigt förstås att det inte står fel info och jag förstår att du säkert skriver av omtanke, men jag känner lite att du lägger ord i min mun som aldrig sagts och det känns inte särskilt bra om jag ska vara ärlig.

   1. Då misstolkade jag tyvärr det du skriver i listan om bilfärder. Du skriver ju faktiskt inte att bältet är på, och du syftar kanske på tuk-tuk resor i lägre hastighet. Men jag har på andras sidor läst om folk som utomlands åker bil med barn i famnen och bältet på, och att de verkar tro att det är en hyfsat säker lösning. Jag ville bara varna för detta.

    Jag tycker för övrigt att din sida har gett mig många bra tips, tack så mycket för det!

    1. Ja, vi åkte inte alls mycket bil – men de gånger då vi gjorde det så var det helt omöjligt så vi fick bita i det sura…
     Men, vi visste inte heller på förhand vilka rutter vi skulle åka och hur och sånt påverkar ju. Vet man innan har man mer möjligheter att leta rejält för att hitta ett alternativ som är bra på riktigt. Sen tror jag också att det hänt mycket sedan dess (detta var ju typ 2009), många företag har etablerat sig som erbjuder tjänster som turister efterfrågar – så då är det också betydligt lättare. Och, sen är ju också möjligheter såväl som utmaningar olika beroende på barnens ålder.
     Ang. att ha bältet på så kan man förstås inte vara tydlig nog. Jag bör kanske uppdatera inlägget lite så det inte ger utrymme för feltolkning, inte minst med några länkar till senare inlägg om bilåkande på resan – min erfarenhet kring att resa med barn är ju numera enormt mycket större den också.

     Det låter väldigt härligt med tre veckor i Thailand med familjen. Ha en riktigt härlig resa!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *