Det här inlägget är ganska gammalt, och när jag skrev det hade jag varit länge i Thailand med mitt första barn – en 1,5 år gammal Stella.
Numera har jag tre barn, och år 2016 nådde 6-åriga Max och 8-åriga Stella sitt 22a land – och minstingen Meja, 1, gjorde sin första sväng till Asien (men inte första utomlands).
Har du hittat hit för tips om att resa med barn har du med andra ord hittat rätt!
Packningslistan nedan gäller, men andra bra inlägg i kategorin är dessa:
Resa med barn – en ultimat packningslista inklusive reseapoteket
Bilresor och att resa med barn
Resevagn till bebis och barn
Podcastavsnitt om att resa med barn
Mina 10 allra bästa tips om att resa med barn
Hoppas du kommer att trivas här. Alla inlägg om resor och att resa med barn hittar du lätt genom menyerna ovan.
Myggnät
Oumbärligt på vagnen, och vi hängde på nätet vid sovning varje kväll. Vanliga vagn-nätet är INTE tillräckligt, utan ett helt som täcker hela vagnen och når ned till backen är mycket bättre. Vi använde det även till spjälsängen, samt hade ett stort till vår säng. Jag skulle verkligen inte åka utan, om man ska bo på något annat än hotell. Bungalows är utsatta för mygg och kryp, oavsett lyxgrad. Passerar man t.ex Bangkok så finns nät som är betydligt billigare än hemma att köpa, t.ex på ställena på Kao San Road. Impregnera själv med myggspray innan användning om det inte redan är behandlat.
Solskydd till sulkyn och solskyddsfilt
Solskyddsskärm till sulkyn var verkligen bra. Sufletten upplevs betydligt kortare än till vanlig vagn, och är inte i solskyddat material. Sen finns en solskyddsfilt som vi tyckte var grym när vi var i Turkiet (när Stella var mindre och inte lika rörlig som nu…).
Bästa solskyddsfilten har vi använt SÅ mycket, bara att spänna upp som solskydd, täcka barnet med när man ammar, eller spänna för vagnen. Det blir lite mörkare i vagnen, och ändå inte sådär tät som massa andra filtar – men ändå utan att släppa igenom sol.
Solskyddskläder
Solskyddskläder är bra, gärna ett par ombyten till bad. Vi hade 3 uppsättningar, och det var vi glada för då vi blev bestulna på en tröja samt glömde en hatt på ett ställe. 🙂
En riktigt ordentlig och badvänlig solskärm med hög SPF till huvudet är också ett måste. Stella har ingen solbränna alls i ansiktet trots att hon låg i vattnet i timmar varje dag. Vanlig solhatt för barn letade jag också efter på plats utan att lyckas hitta, konstigt nog. Ta med hemifrån, med andra ord. Sen hade garanterat en tunn, luftig soldräkt (alltså ej för bad) i spf varit användbart. Vi hade ingen och det saknade jag många gånger när Stella ville leka i sanden och det kändes taskigt att sätta på varma, täta badkläder för att skydda kroppen från sol.
Med hatt, puffar och kläder från Sunblock på Klong Dao, Koh Lanta.
Solskyddsskor/Badskor
Dessa var kanske det allra bästa i packningen. På Name It hittade jag i somras en badsko. De hade en undersida i gummi, vilket dels skyddade fötterna mot skrovlig asfalt vid poolkanten eller från snäckor och annat i sanden och dels fungerade som halkskydd på blöta och plana underlag. Ovansidan var i stretchigt badmaterial med SPF50, som solkläder. Skorna satt hur bra som helst och användes dagarna i ända. Stella klarade fötter och tår helt utan skrubbsår både på ovan- och undansida och mot sol också såklart. Användes konstant i pool såväl som på land, och materialet gjorde att fötterna aldrig blev särskilt varma. Rekommenderas verkligen!
Hörselkåpor
De kan smälla sina fyrverkerier i Thailand… Likaså är longtailbåtar högljudda. Värda sin plats i packningen, trots begränsad användning. När man vill ha dem så vill man VERKLIGEN ha dem, så att säga.
Fyrverkerierna smällde så högt på nyår så att det till och med hördes genom hörselkåporna. Stella fick vara med och titta på skådespeleriet.
Flytväst
Skönt att alltid ha det, vid longtail och speedboat-turer. Jag såg dock uppblåsbara flytvästar att köpa på flera ställen, säkert inte ordentligt bra men kanske tillräckligt om man inte är ute på så många/långa/snabba turer – flytväst tar ju ändå stor plats i packningen.
Sover gott i sin flytväst i Speedboat och i Longtail boat.
Resa – Flyg
Att sitta längst fram mot vägg var ovärdeligt när man reser med ett barn som ej har eget säte, och kostade inte mycket extra. Boka i så god tid som bara går, värt varenda krona – såväl extra utrymmet som att slippa ha någon framför. Nezeril (avsvällande näsdroppar) är bra att ge en timme innan start och landning, för att förhindra öronvärk. Att dricka/amma vid upp- och nedstigning är också bra mot öronvärk. Glöm inte ordentligt med mat till flyget, man får inget till de små och ofta går mer åt än man tror.
Resa – Bil
Bilbarnsstol såg vi inte många gånger överhuvudtaget. Det känns ju inte helt hundra…
Under denna länk har jag skrivit mer om bilresor och att resa med barn och om några olika alternativ av bilstolar som är smidiga att ta med på resor. I just Thailand har fler företag som hyr ut bilstolar etablerat sig de senaste åren – googla.
Transport – Sulky
Givetvis behöver man en vagn. Sulky tar liten plats ihopfälld, väger lätt, och har många fördelar. Aldrig att jag skulle åka med en vanlig stor vagn, vilket man ser ganska ofta. Åker man till ett land med mycket sand så hade jag dock föredragit någon form av hybrid, typ sittvagn med större hjul, trehjuling. Som vi släpade sulkyn i sanden osv. Jobbigt… fast man klarar sig såklart inte utan vagn och sulky är smidigt.
Här finns en uppdaterad guide om hur du väljer resevagn.
Transport – Bärstol
Visst klarar man sig säkert utan bärstol, men vi var enormt nöjda att vi tog med vår. Många gånger gav vi oss ut på promenader där vi inte kunnat ta oss fram med vagn. Att släpa vagnen i sand är verkligen inte heller någon höjdare. Att man får plats med packning i den är suveränt, vi lämnade ibland vagnen helt och hade bara bärstolen och lät Stella sova på en solstol någonstans – det löste sig alltid förr eller senare.
En bärsele kan vara ett smidigare alternativ – fast Stella hade nog inte uppskattat att sitta fast så nära kroppen. När vi reste spände vi fast bärstolen på en av våra ryggsäckar, så den tog inte särskilt mycket plats då heller.
Stella på min rygg på Bamboo Island och på Henkes på vackra Bangtao.
Mat
Stella blev ju tyvärr sjuk, och därav lärde vi oss att det kan vara bra att ha lite mat med hemifrån som backup. När Stella blev bra igen var det sån mat som gick i, utan undantag. Vi hade såklart med massor med välling som är bra på alla sätt och vis och att ha ett paket majsvälling (och inte bara fullkorns-) som är snällare mot magen under/efter magsjukor vore suveränt. Det lägger jag på minnet till nästa gång.
Annars så åt Stella mycket på restaurangerna – bananpannkaka, fried rice, fried noodles, thai omelette (omelette och ris), pasta bolognese/carbonara mm. Rice soup/Boiled rice ges ofta till barn i Thailand, och är en kokad rissoppa med god smak utan att vara stark.
Vi undviker kalla salladader, skalar all frukt och undviker att borsta tänderna i vanligt vatten. Mer känsligt för Stella förstås, själva är vi mindre försiktiga.
Majskolv dagtid på Bangtao och i solnedgången vattenmelon.
Reseapotek
En riktig örontermometer är värd varenda krona. Blir barnet sjukt vill man ha än mer koll på febern än hemma kände jag, och med örontermometer kan man snabbt och lätt ha konstant koll. ”Mygga” gjorde vi slut på flera. Jag gillar den bättre än andra sprayer som man måste täcka helt med. Dock så är de flesta myggmedel inte att rekommendera för barn, så därför är det bra att köpa hemma så man får rätt, eller bara spraya utanpå kläder eller så.
Glöm inte handsprit, och använd ofta – framför allt före minsta lilla matintag. Alvedon (suppar), vätskeersättning (resorb junior och vanliga motsvarande brustabletter åt vuxna), hydrokortison (mot bett och klåda, eksem mm). Vit tigerbalsam köper du där och har på elaka myggbett. Solkräm köps med fördel hemma, är dyrare på plats. Inotyol är alltid användbart, liksom sårtvätt och plåster. Mot värmeutslag är thailändarnas egna ”Prickly heat powder” bättre än svenska babypudret, vilket dock också är användbart i varma ljumskar osv. Sempers magdroppar är också bra i packningen – strular barnets mage är det perfekt att säkra upp med lite goda bakterier.
Update: Resorb Junior drogs tillbaka något senare, och nu finns ett alternativ med goda bakterier i. Läs mer här.
Blöjor
Finns bra att köpa på plats i Thailand. Dock så är de dyra, även om man är på stora stormarknader. 3-5 kr per blöja var inte ovanligt. Så det är helt klart värt att ta med en del om man har plats i packningen.
Vaccin
Se till att ha alla vaccin som behövs innan resan, och ta de obligatoriska ”ålders”-vaccinen som MRP mm i god tid innan avresa. Gör en plan ihop med din BVC-sköterska långt innan avfärd!
Kläder
Jag tyckte inte att det fanns jättemycket bra grejer att köpa på plats, men å andra sidan letade vi inte heller. Se till att ha några uppsättningar så man inte behöver handla i början, men ha utrymme för nya inköp. Det är billigt och smidigt att tvätta kläder på plats. Stella bodde för övrigt i sina crocs och sina badskor, så vanliga springskor var helt onödigt. Glöm inte strumpor dock. Ta också med långa byxor och tunna långärmade tröjor till barnet, det blir inte för varmt för detta på kvällen och då är det skönt mot myggor och även att sova i när man bor i AC-bungalows.
Barnstol
Barnstolarna som bara fanns ibland var som vanliga stolar men bara något högre. Inget man gärna sätter ett barn under året eller så i. Hade jag haft ett mindre barn med hade en Sack’n’Seat varit mycket värt.
Armpuffar
Jag säger bara – KÖP ett par ordentliga armpuffar och ta med dessa. Små, uppblåsbara, trekantiga varianter är ingenting jämfört med ett par ordentliga Cherek’s åt de yngre barnen. Urblåsta tar de ingen plats, och SOM Stella har badat med sina och simmat helt själv med hundraprocentig rörelsefrihet. Många var de vi träffade som var imponerade av dessa. Helt klart värda varenda öre och de små kvadratcentimeter som går åt i packningen.
I poolen på vårt helt fantastiska ställe på Koh Kho Khao, och Buddha-pussar på Koh Lanta.
Leksaker
Stella har inte några direkta favoriter, så det var ingen idé att plocka med hemifrån vilket annars rekommenderas. Surfplatta med spel och filmer uppskattar hon alltid så förr oss var det väldigt användbart för underhållning då och då, och Pixiböcker som tar liten plats men ger lång underhållning är också toppen. En magnet-rittavla köpte vi på plats, den underhöll väldigt många och långa stunder.
Stella och Elea njuter en Teletubbies-film så vi kan njuta en liten drink i solnedgången, Klong Dao, Koh Lanta.
Babywatcher
Skönt att kunna ha barnet sovandes inne i aircon på dagen men ändå själv inta poolläge.
Sen vad gäller packningen – detta kan låta mycket, men är vad jag uppskattade (eller saknade). Och så mycket blir det inte – vår packning bestod av en varsin ryggsäck på 55 respektive 65 liter, samt en mindre handbagage-rygga.