H har velat byta till stor säng åt Stella ett tag. Själv har jag inte alls känt mig sugen på det. Hon trivs så himla bra i sin säng, och hon ligger hyfsat still – med huvudet på kudden, lagom ihopkrypen. Den känns verkligen inte för liten. Hon somnar fint och bra, och allt är bra liksom. Och natt-kisseriet som hon behöver ibland skulle hon ju ändå inte fixa själv – hon behöver vår hjälp upp på toaletten – så det skulle inte bli någon skillnad om hon sov i en vanlig säng. Så varför stressa?
Men det ska komma en bebis – som visserligen knappast kommer ligga i spjälsäng förrän efter ca 3 månader (först vagn och vagga) så det blir ju i mars/april någongång. Då kommer det vara en massa andra funderingar och känslor som flyger omkring i hennes huvud. Dessutom är vi nu inne i en riktigt bra sovperiod (peppar peppar) med enkla läggningar och hela nätter i egen säng. Och många saker gör hon så gärna så, med uttalandet ”jag är en stor tjej”. Hon vill liksom kunna saker som ”stora” barn gör. Så kanske är det läge nu ändå.
Det är väl Anna Wahlgren-förespråkaren i mig som tvekar kanske. Där tänker man också att det inte finns någon anledning att stressa fram ett sängbyte utan bra anledning. Och Stella varken klättrar ur den eller har för dåligt med plats. Hon är verkligen trygg i den. Näe. Jag är inte sugen att byta än. Fast kluven.

Sängen känns ju inte trång – om hon inte kör den allra mest ut-stretchade varianten iallafall. 🙂

 

Att jag inte sett någon säng jag gillar kanske bidrar lite också. 🙂 Jag vill att den ska vara i ”modern” barnrumsstil (typ vit, enkel) snarare än gammeldags, och gärna en utdragsvariant. Har kollat runt men inte hittat någon jag gillar.
Vad har ert barn för säng? När bytte ni och hur gick det?
  1. Vi bytte när Sigge var 19 mån. Först en gammal utdragssäng (med typ samma mått som spjälsäng så för den skullen var det ingen skillnad, vi ville mest bara slippa köpa en till spjälsäng) och sen i somras i en Gulliver juniorsäng (tror jag den heter, den med spjälor) från Ikea. Det har gått superbra, läggningarna är samma som förut och det är kanske två gånger sen dess han har kommit över till oss själv.

    1. Jag tycker att den är jättefin – bara synd att den inte är ställbar i storleken. Men det kanske inte är något måste egentligen…

      Skönt att höra att det gått så bra, även för barn som inte är såna där supertalanger på att sova från början. 🙂

  2. Elis har en vit Brio Sleep, det är typ en stor spjälsäng. Vi har monterat bort spjälorna på långsidan så han kan kliva i och ur själv (fast det gör han inte, hehe).

    http://www.brio.se/To_Be_Furniture/Beds/Cots/Sleep.aspx

    Jag var också tveksam till att byta men den förra spjälsängen vi hade gick inte att ta bort sidan på och just då tyckte vi att det behövdes eftersom han ville ha en godnattkram när han låg ner. Det är aningens svårt att göra i en vanlig spjälsäng 🙂 Han fick den i 2-års present och det var inga problem alls att byta.

    Med Stella hade jag nog tänkt så att det är bra att byta säng innan bebis kommer, så det inte blir som att bebis har tagit hennes säng. Om ni nu inte har köpt ytterligare en spjälsäng till bebisen 🙂 För om ni har gjort det så är det ju inga problem, då är det ju bara att köra på som vanligt. Det är ju inte så att hon BEHÖVER en växasäng. Men hon behöver nog ha en EGEN säng, som inte byts ut mitt i allt nytt i samband med att få ett litet syskon.

    1. Vilken smidig! Verkligen funktionell. Bra tips.

      Nej håller med om att hon inte ska behöva ge sin säng till bebisen – jag tänkte nästan köpa en ny (billig) isåfall.. Och man vill inte ställa till för mkt just när syskon kommer..
      Hmhm, och bra för Elis också alltså.. H kommer bli nöjd att han får rätt, haha.
      Så då återstår typ bara att leta lite mer och ta ett beslut, sen får hon följa med och köpa så hon själv får välja – måste bara se till att hon blir att välja rätt först 😉

  3. Är det en Stokkesäng? Jag älskar de sängarna! Nico sov i sin spjälsäng tills han var 7-8 mån, sen flyttade han över till min säng. Mannen min har sömnapne och får sova i eget rum, så det finns gott om plats för Nico hos mig. Sen får vi se om han vill fortsätta sova här när bebisen kommer annars har han en 120 cm säng på sitt
    rum. Allt har sin tid och så länge alla sover bra så är det bara att köra på, så tänker vi.

    1. Ja det är det. Tycker också den är sååå fin. Prisvärt Blocket-inköp var det. Bara att jag tänkt måla om den vit ända från början men det har inte blivit av. Så det kanske är det jag får göra nu, byta ut den mot ny åt Stella och när den kommer tillbaks upp i lägenheten igen är den vit. Hmhm. 🙂 För jag ser ju gärna att bebben får ha den fina i ett par år framöver!

      Ja men verkligen, huvudsaken är ju att man sover gott! Vi kan äääälska när Stella kommer in någon natt ibland och verkligen njuter av lite gos – men sen när vi efter ett par nätter snarare ligger och småfajtas alla tre med viftningar och sparkningar så konstaterar vi att det inte funkar riktigt bra i längden, för någons sömn.
      Jag lägger ingen prestige i HUR barnet sover (och var), bara ATT det gör det – för allas skull.

  4. Hehe, du vet ju vad jag, också AW-förespråkare, tycker;-) Inte byta när det funkar bra. Vi köpte en ny spjälsäng till G, billig som vi sen sålde vidare på Blocket. Men visst, jag förstår också funderingarna för säng till nya bebisen och att det kan kännas onödigt att köpa en ny spjälis.

    Har hört både positiva och negativa erfarenheter av byte till stor säng. Vet en kille som allitd sovit superbra innan byte och sen massa strul vid läggning och natt. Han gick upp bara för att det gick så lätt. Men det kanske man lätt kan avhjälpa med en hyfsat låg kant. F klarar sig fortfarande inte utan kant på sängen för hon rör sig så mycket. Well, du får gå på magkänsla och byter ni och får strul så kan man ju faktiskt återinföra spjälsäng också!

    Kram kram

  5. Vi har utdragssängen ”Minnen” i vitt från Ikea. Gillar att den är lite modern och lite gammeldags på en och samma gång. Vi bytte säng för rätt länge sedan eftersom jag tyckte spjälsängen var för liten till Alfons. Har rör sig jättemycket när han sover och hamnar ofta hur som helst i sängen. Han ligger ofta på sniskan, och det var därför spjälsängen blev för liten till honom. Därför tyckte jag denna säng var så bra till honom, eftersom den inte är öppen helt på någon sida utan bara i mitten på sidorna. Han har dock ramlat ur den nån gång ändå eftersom han rör sig så mycket. Han började sova jättebra när vi bytte säng och det är skönt att han kan komma i och ur själv.

    Som sagt, huvudsaken är att de sover bra, och sover hon bra i sin säng behöver ni ju inte stressa.

  6. vill ni låna en enkel vit IKEA-spjälis (gulliver) till bebben så har vi en här hemma i källaren. bara hojta till! vi har ju inga syskon på G än så länge 🙂 . stor kram

  7. Vi har ju gått emot AW helt och gett Elea vår gamla 1,40 säng. Jag tycker att det är jättemysigt att kunna krypa ner till henne när man läser en godnatt-saga eller om hon är lite sjuk osv. Hon sover hela nätter, men kommer in till oss på morgonen vid 6:30 och vill komma upp en stund och dricka välling. Upplever inte att den stora sängen skulle göra henne otrygg. Tvärtom har vi oftast lätt för att lägga henne lite var som helst, när vi går bort till andra.

    Säger som Sandra, om ni vill låna en spjälsäng i en övergångsperiod så får ni gärna låna vår gamla.

    Kram

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *