Lika lön, delad föräldraledighet och samma förutsättningar i arbetslivet – utopin som kan vara sann?

En manlig bekant, som snart får sitta andra barn, blev nyligen erbjuden ett nytt jobb. Detta var i finansbranschen, som verkligen inte är känd för att vara så särskilt jämnställd. Visst finns det kvinnor i toppen även i denna bransch, men de är inte väl representerade, och nog har de ofta ”offrat” en del av familjelivet för att hamna där. Liksom männen gjort, såklart.
Men när min bekanta hade sina jobbdiskussioner och det började närma sig ett erbjudande, så poängterade den manlige chefen när de diskuterade förmåner och ersättning snabbt vad de har för extra föräldraförsäkring – något som är vanligt i vissa branscher. Han sa också ”och så ska du väl vara pappaledig också nu med ditt andra barn som du var med ditt första, när har du tänkt dig”, snarare än OM han tänkt sig det. Det var liksom inga konstigheter. Frågan kring den planerade pappaledigheten – inom ramen för den nya anställningen – var inte av karaktären showstopper, utan av karaktären planering. Inget ögonbryn höjdes över halvåret det flaggades för (som skulle infalla så tidigt som ca 9 månader efter jobbstart), inget annat beslut togs pga detta.

Kanske är jag lite efter, och förmodligen händer det här varje dag. Men nog måste jag säga att det faktiskt kändes lite som ett kvitto på att man ändå kommit en bit på vägen jämställdhetsmässigt. Det förutsattes att pappan skulle vara ledig. Han erbjöds jobbet iallafall. Hade det varit en gravid kvinna, eller kvinna generellt i ”barnskaffarålder” som man brukar prata om, så hade det med andra ord inte behövt låta annorlunda. Några ytterligare månaders föräldraledighet hade nog inte påverkat. Chefen och företaget ville ha den här personen, och några månaders frånvaro var av mindre vikt i det längre perspektivet.

Det är här vi hamnar genom att båda föräldrarna tar föräldraledigt.

I IT-branschen där jag rör mig skulle jag säga att det är väldigt jämnställt. På mitt jobb har merparten av papporna delat föräldraledigheten helt lika med sina fruar, oavsett befattning. Mitt företag har anställt flera tjejer som varit gravida vid tillfället då de anställdes, vissa som knappt hunnit börja jobba innan det blivit dags att gå hem. Jag har aldrig stött på löneskillnader, men det förklaras nog också delvis av att jag varit på flera företag där det finns en tydlig modell som gäller alla, och ingen direkt individuell lönesättning. Å ena sidan kanske mina erfarenheter är lite sneda… eller så, å andra sidan, kanske det är just därför jag valt att jobba på just dessa företag. Ett jämnställt företag = en attraktiv arbetsgivare.

Sen vet jag såklart att vi inte är riktigt här ännu, i alla branscher, på alla arbetsplatser. Långt ifrån. Och visst kan annat såklart annat påverka, som familjesituationen och därmed förståelsen hos den aktuelle chefen mm. Och kanske är detta ett unikum, kanske enbart representativt för de jobbmiljöer jag rör mig i. Men det är ändå ett kvitto på hur det KAN fungera. Och att man som föräldrar delar på föräldraledigheten till relativt stor utsträckning är det som lagt grunden för det, det är jag övertygad om.