Tankar från en blivande storasyster

Många frågar om Stella förstår att det ska komma en bebis, och att det ligger en bebis i min mage.

Jag är helt övertygad om att hon förstår det. Det är en himla massa snack om bebisen i magen hemma. ”Oj nu sitter jag på bebisen i magen” kom hon på helt själv häromdagen när jag bar henne, och jag hade satt henne uppepå magen liksom. Hon vill komma och klappa, hon berättar om hur bebisen ligger i magen och att ”sen kommer den ut, då kan jag klappa”. Hemma drar hon upp tröjan på sig själv för att ge sin docka mat, och det pratas en massa om bebisar generellt. Hon vet att det är ”bara mammor” som kan ha bebis i magen och inte hon själv, och hon har full koll på vilken av fröknarna på dagis som ”också har bebis i magen”. Jag tror att poletten trillade ned till viss del när kusin G kom, för det var liksom inga konstigheter att faster M hade en bebis i magen och sen kom det ut och blev bebisen G.
Hon var med och köpte overallen till bebisen, och ser hon en sån nu – på bild eller vad som – så deklarerar hon att ”bebisen ska ha på sig, så den inte fryser”, osv. Jag har tänkt att hon ska få köpa en snuttis till bebis och välja vilken variant det ska vara, men det tar vi också när det börjar bli riktigt nära.

Ibland sätter hon fart och ska springa och visa vilket rum som bebisen ska ha. Så med tanke på att bebisrummet i nuläget är det rum som får husera alla kartonger vi inte tagit tag i ännu, så är det nog läge att göra det klart under december. Eller inte klart, såklart, den lär väl inte bo där förrän till sommaren eller så, men vi bör nog iallafall rensa och ställa in en spjäläng där och så. Så det blir pedagogiskt och tydligt att bebisen faktiskt ska bo hemma med oss. Fixa med bebisrum får bli ett decemberprojekt!

När Stella fyllde år i somras fick hon en jättebra bok av några kompisar (tack igen F m fam!), som heter ”Snart har vi en baby” av Gunilla Hansson. Vi la den lite åt sidan så att den skulle få mer effekt nu när det närmar sig, och sedan ett par veckor är den en riktig favoritbok. Hon vill läsa den väldigt noga, och tar noga in det som står där. Så den kan jag verkligen tipsa om till blivande storasyskon.

Det hon väl såklart inte förstår är ju däremot hur stor påverkan det kommer att få för henne… Tänk att hon ska behöva dela med sig av mamma (och pappa)! Med tanke på att jag knappt får hålla kusin G så är jag själv inte helt avslappnad inför detta… men men, man kan ju inte direkt ”bespara” ett barn syskon bara för att de kanske upplever det jobbigt till en början. 🙂 Så det ska nog lösa sig.