Välling för ”stora tjejer”

Det där med välling alltså. Jag är inte så förtjust i det egentligen. Visst är det supersmidigt och ofta hur kanon som helst, men jag tycker att det ofta på ett eller annat sätt blir största näringskällan på en dag och tar över från övriga mål. Stella har utan problem kunnat dricka 400 ml på kvällen, och på morgonen före dagis en dos på 200 ml. Så att hon i övrigt kan vara lite halvintresserad av mat kan ju bero på det. Å andra sidan är hon omöjlig att få i frukost oavsett välling eller ej, så det har varit ett måste.

Jag har varit sugen på att ta bort vällingen helt. Hon klagar själv (i perioder) på att hon inte vill ha blöja på natten men det är inget alternativ så länge hon dricker så mycket på kvällen. Likaså tycker jag att riktig mat vore bättre, och nu är hon ändå så gammal så senast till sommaren kommer vällingen få ryka helt.

Därför köpte jag senast hem 3-årsvälling istället för 1-årsvällingen hon druckit tills nu. Hon köpte dock smaken utan att ens ha kommenterat det. Däremot har jag poängterat att det är välling för stora tjejer, och att man blir så mätt av den så man bara dricker en flaska. Och, efter 400 ml första kvällen med vällingen har hon nu druckit 250 ml tre kvällar i rad. Inte heller har hon druckit någon morgon, eftersom vi har lite mer tid på oss nu när vi är lediga.

Fullkornsvälling Frukt & Dinkel med aktiv bakteriekultur är lite kraftigare, för att de lite större barnen ska orka busa och växa.  
Extra vitamin D
Osockrad
Järn- och vitaminberikad
Innehåller aktiv bakteriekultur
 

Apropå frukost så kan hon ju på sin höjd knapra i sig en halv macka på morgonen (även helg, utan välling och lite senare). Eller ett halvt ägg om man har tur. Imorse käkade hon dock glatt en halv macka och sen tog jag fram hennes stora favorit keso. Vi äter det till blodpudding, pannkakor, ugnspannkaka mm, och Stella har inte varit sen att anamma det. Jag sålde in keson imorse som ”frukostkeso” och spetsade med små bananbitar och lite kanel. Det var en hit, jag hoppas vi kan göra en rutin av det. För om jag får välja så struntar vi i att gå tillbaks till morgonvälling när vi är tillbaks i Stockholm igen. Vi får väl se om jag lyckas sälja in det hos H, som tycker att det är en väldigt mysig stund med Stella på morgonen när hon ligger i soffan och dricker sin välling.
 1. Tänk vad det är tvärtom. Här kämpar vi för att hålla liv i vällingen tills vi kommer hem från Thailand. Jag vet ju nämligen av erfarenhet att den här lilla fröken blir särskilt dålig på att äta när vi kommer till värmen och välling har ju (och är) en räddning.
  Och nu, när vi äntligen fått henne att börja gå upp i vikt så vill jag inte förstöra det med dåligt matintag!

  Vi kör på Nestlés 15 månaders (jag vet, bojkotta Nestlé – men Semper pajar hennes mage) och den mättar enormt mycket mer än 1-års vällingen som vi körde förut!

  1. Ja men det förstår jag verkligen, när vi var i Thailand var jag SÅ glad över vällingen så många gånger.
   Det är verkligen super att ta till i såna lägen.
   Jag höll igång amningen ganska länge för att kunna amma när vi var i Turkiet när Stella var 10 månader, och lyckas jag med samma den här gången med Max så jag har det när vi åker på långresa så skulle jag också bli väldigt glad.

  2. Förresten, tips till Thailand är att ta med lite majsvälling också, ifall det blir magproblem. Den fiberrika är tuff för dem, så att ha med några dagsdoser sån ifall hon blir sjuk är mycket värt. (vi hade det inte och det fick jag bittert ångra..)

 2. Jag vill oxå få bort vällingen på morgonen!

  Från att inte vara hungrig på morgonen (dröjde oftast 1-1,5 tim innan hon blev frukosthungrig) så vaknar hon upp och går direkt till köket och pekar på flaskan. Och vällingen ska hon ha. Jag försöker peka på någon annat men det går inte. Jag vill hellre att hon äter typ gröt eller yoghurt på morgonen men nu blir det välling kl 6 på morgonen. Så när jag äter frukost vid 7,30 är hon ju inte så hungrig så det blir ett kokt ägg och nån liten macka. Max.

  Nej, så jag vill få bort vällingen men om hon nu är så hungrig så tidigt vet jag inte. Kanske får prova med gröt då? Eller så kör vi på med välling tills hon tröttnar. Vad vet jag.

  Vi kör Semper 18 månader med plommon&banan. Den neutrala går inte!

  1. Lite dilemma där, ställa sig och fixa frukost klockan 6 orkar man ju inte riktigt heller varje dag…
   Vet ju att du pratade lite frukost förut, vi får fortsätta komma med bar idéer om vad man kan hitta på som kan falla dem i smaken. 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *