Se vår övriga planering för resan, Hong Kong -> Nya Zealand -> Fiji -> Australien -> Thailand under kategorin Asien&Oceanien i högerkanten.
*****************************************************************************************************

Jaja, de här är de allra mesta lyxfunderingar jag någonsin haft – men så vaddå, nu planeras det och funderas så då är det väl så då.
Vi kan nämligen inte alls bestämma hur vi ska göra på Fiji, där vi spenderar 10 nätter mellan Nya Zealand och Sydney.

Vi landar i Nadi, som ligger på huvudön. Åk ifrån huvudön så snart ni kan, säger de som vet. Vi landar dock på kvällen, så först morgonen efter är möjligt.

Därför tänkte vi först landa ett par nätter på The Beachhouse på huvudön, en två timmars resa med lokalbuss (säkrare än bil!) från flygplatsen. Men… vänta på buss? Skumpa två timmar med barnen (även om flyget bara är två timmar från NZ, men man vet ju hur det upplevs med transfers etc)? Är Beachhouse värt att resa till? Det verkar schysst men kanske lite väl backpackigt. Alltså vi vill ha backpackerkänsla. Men fräscht. Familjevänligt.

Näe. Vi hoppar nog Beachhouse, och siktar på bara en liten natt på första bästa ställe i Nadi för att kunna ta en tidig båt ut till Yasawa Islands dagen därpå. Det är Yasawa Island som ska vara grymt (om man inte har så mycket tid så man kan åka ännu längre bort i detta örike som Fiji utgörs av).

Vad de allra flesta gör är att köpa ett bula pass, som är en typ av ö-hoppnings-pass. Vi känner dock att det kanske inte är så familjevänligt, och att det är bättre för oss att ha ställen förbokade på öarna. Men det här vacklar vi om, för vi känner ingen som öhoppat på Fiji de senaste åren.

Ett ställe vi nu preliminärbokat är Octopus Resort. Det är ett ställe med backpackingkänsla, med många s.k. dorms men även finare bungalows. Som prismässigt motsvarar de billigaste på såna där riktigt feta resorts… (ännu ett dilemma). Octopus Resort verkar iallafall grymt barnvänligt (det finns till och med en pool), med skön känsla, och väldigt uppskattat av besökarna, enligt Tripadvisor där de kammar hem toppbetyg. Det ligger på den första ön i Yasawas, som ska vara allra mest spektakulär och som också går att gå lite på. Eftersom vi inte direkt kommer kunna ligga stilla med en varsin bok så kan det ju vara bra att inte vara helt fast enbart på stranden.

Bild från http://www.ssc.com.fj/OctopusResort.aspx

Vi har preliminärbokat en av deras enklaste bungalows (det är dyyyrt på Fiji!) i 5 dagar, men eventuellt vill vi stanna där hela tiden, i 7 dagar. Anledningen att vi inte bokat alla Yasawa-dagar är att vi kanske tröttnar och vill kunna ha ett par nätter öppna för att kanske hoppa vidare mot en annan ö. Svårt att veta!

De två sista nätterna tänkte vi kanske lyxa till och ta in på Fiji Beach Resort and Spa by Hilton. Det är egentligen kanske inte riktigt vår stil men några dar med det här… Jo. Det är visst vår stil. 😉 Det också.

Faktum är att billigaste möjliga där inte kostar mycket mer än en fin bungalow på ett backpacker-ställe som Octopus… Fast dyrare blir det ju alltid med alla kringkostnader som är enormt mycket högre.

Då vi reser vidare igen tidigt på morgonen så är ett par planerade nätter på huvudön ett måste.

Ja, lite så tänker vi om Fiji. Som vi bör boka helt typ… igår.

Update: Äntligen och åh neeej!! på samma gång. Har äntligen fått svar av vår STA-kontakt som kan Fiji. Hon rekommenderar ej Beachhouse (bra) men istället Crusoe’s retreat på huvudön. Verkar grymt nice, men vi känner ju mest för att hoppa huvudön helt. I ö-väg föreslår hon Plantation Island Resort på allra närmaste ön Malolo LaiLai. Det verkar hur bra som helst… Men samtidigt väldigt resort-igt. Stort liksom. Väldigt familjevänligt. Så å ena sidan ocharmigt… Men å andra sidan enkelt. Vattenruschbana. Barnklubb. Barnpassning (!). Mycket aktiviteter. Hm.
Kanske 1natt Nadi, 5 nätter Octopus/Yasawa, 3 nätter Plantation Island Resort/Malolo LaiLai, 1 natt Nadi är bästa upplägg för oss? Om inte för hattigt, med tanke på att vi tänkt vila upp oss efter en intensiv NZ-månad..?

Följ mig!

Mer läsning...
Adrenalin Extra – Canyon Swing Nya Zeeland