Köksrenovering KLAR

Ett år senare… 😉
Fast helt ärligt så har vi ju gjort vår köksrenovering i två steg – först bänkskiva, ho och kakel – följt av lite eljobb, och senare bygge av köksö.

Bakgrunden är att vi när vi flyttade in tyckte att hela lägenheten och inte minst köket kändes väldigt basic. Nybyggt betyder att man får göra tillval som kostar extra, och vår lägenhet hade inte just det där extra. Vi tyckte vi gjorde ett bra köp på lägenheten och bestämde direkt att vi skulle lägga lite pengar på att höja känslan något.

Före var det ljusgrått standardkakel, valnötslaminat, stor del rostfri bänkskiva, vanlig häll (ej induktion) och en lysrörsarmatur. Inte något fel, men inte så kul.

Vi bytte armatur mot en hel passlist under skåpen och infällda spots. Dimmers. En svart, hel bänkskiva i kompaktlaminat, en enda ho – som är svart och rektangulär. Induktionshäll. Ett kakel som skiftar i metallic, Look från Höganäs.
Det var del ett, som påbörjades och avslutades förra våren. Sen låg vi lågt över vinterns resa, och denna vår har vi byggt en köksö mot en vägg.

20120614-203425.jpg

Den ramar in köket, men lämnar den öppna känslan.

20120614-203446.jpg

Våra största bryderier var hur bred den skulle kunna vara, och om det skulle bli att kännas för stort. Men det gör det verkligen inte, framför allt inte live.

20120614-203512.jpg

Allra snyggast hade såklart varit att ha hel sida inte bara mot motsatt vägg med kylskåp/frys, utan även utåt. Dock så behöver vi förvaringsutrymmet, så det fick bli två skåp utåt- och att det är en ”skarv” i mitten känns helt okej. Perfekt med lite extra utrymme, det är inte jättemycket skåp i vårt kök – för lite för att passa en 5a på 122 kvm.

20120614-203524.jpg
På utsidan av köksön kändes det inte lika viktigt med Marbodal, utan färgen på IKEAs luckor var exakt samma så vi körde på det, för att få ner kostnaden. Stommar (väggskåp) och luckor (som snickaren kapade på höjden) IKEA utåt alltså. Pass-skivan på kortsidan är Marbodal.

Ja och så var det ju det där med vinkyl… Lite ett självändamål i sig. Så fick det bli, en 60 cm bred sådan bredvid en lådsats från Marbodal. När man har en kyl under bänkskiva är det viktigt att den har inbyggd fläkt i sockel – det begränsade utbudet rejält men vi hittade en som vi gillade. Lågt ljud och trähyllor är andra måsten.

20120614-203543.jpg

Förutom förvaringsutrymmen hade det ursprungliga köket enormt liten bänkyta, men det har vi rådit bot på nu med en yta på 111*105 cm.

20120614-203603.jpg

Någon lampa måste upp över köksön – hängande eller spots, möjligen inbyggda – men det är ingen panik nu i sommar och ljus utan blir säkert om vi springer på något eller efter sommaren eller så. Och så borde vi köpa en ny blandare också (och jag skulle supergärna ha en avfallskran också), men det får bli om andan faller på. Vi får se.

Vi tycker att det hänt enormt mycket i känslan i köket men visst kostar det ändå en del med en sån här ”liten” ansiktslyftning. Så länge det inte är IKEA rakt igenom så gör det ju det. Men det höjer verkligen lägenheten och ser man framåt är jag helt säker på att vi har igen det här fixen vid en eventuell försäljning.

Nu tror jag vi nöjer oss med fix en tid framöver. Köksrenovering tar på krafterna (sagt med inte så liten ironi, det här projektet är typ en promille av vad många av våra vänner utsätter sig för – med husbyggen från scratch, total-renoveringsobjekt, utbyggnader och you name it. Ligger inte förr oss kan jag lätt konstatera!)