God mat och LCHF-pajdeg

Fredagströtta barn somnade tidigt igår, och vi åt gott, så gott. Lika bra att det fanns allt möjligt i skaldjursväg för vi tycker lite olika. Jag åt alla kräftor själv i princip, och smakade knappt en räka för de gick H loss på.

Jag gjorde varsin portionsform med Västerbottenpaj, gjord på LCHF-vis med mandelmjöl. Supergott! Receptet (1/4 räckte till våra två skålar).
Och eftersom jag inte är lchf-are körde jag matgrädde/turkyoghurt i fyllningen, ihop med det ägg som blev kvar från degen. Man behöver inte göra det sp svårt för sig. 🙂

Västerbottenspaj (Recept från Annika)

Ingredienser

Botten
100 gram rumsvarmt smör
4 dl mandelmjöl
1 ägg

Fyllning
500 gram riven västerbottensost
4 dl vispgrädde
2 ägg
2 äggulor
svartpeppar

Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200 grader.Mixa smör och mandelmjöl. Blanda ner ägget och mixa samman till pajdeg.
2. Tryck ut pajdegen i en springform (24-26 cm). Nagga väl och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och låt pajskalet svalna.
4. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Häll smeten i det förgräddade pajskalet.
5. Grädda pajen i ca 60 minuter (pajen ska ha en gyllengul färg och ha “stannat”).

20120818-181339.jpg

20120818-181347.jpg