Alpostar från Arla

Igår kom det hem ett bud från Arla. Den här fantastiskt fina korgen med en massa gott!

20121124-104547.jpg

Anledningen var produktlansering av Arlas nya alpostar – Castello Alps Selection. Ostarna heter Classic, Weissbier och Hirten och tillverkas av bergsmjölk från kor som betar på hög höjd i tyska alperna, och mejerierna är små och recepten har gått i arv. Ostarna kommer säljas förpackade i 200grams förpackningar men även finnas i manuella disken.

Vi fick testa Classic – god mjuk hårdost, aningen rökig och med distinkt och kryddig smak med touch av alpörter. Weissbier – vällagad med bitterhet från öl och nötig sötma. Hirten kan mest jämföras med parmesanost – smulig, torr, lagrad.
Till det kom också en massa goda tillbehör, några färdiglagade och några att slänga ihop själv från råvarorna.

20121124-104526.jpg
Eftersom vi skulle ha middag med min bror med familj och mina föräldrar så passade det utmärkt att fixa iordning allt för att ha något gott som förtugg innan middagen som som vanligt serverades lite senare när alla barn fått mat och några lagts.

Så jag drog igång kok av päron i vin och honung, smaksatt med vaniljstång, rostade nötter och karamelliserade i honung.

20121124-104557.jpg

Ostbrickan blev således helt klart fin, och oj vilka goda tillbehör det var. Jag överdriver inte när jag säger att alla satt och Åh-ade och Mmmm-ade. Ostarna var supergoda, de kommer jag köpa fler gånger. Den enda det blev lite kvar utan var Hirsen konstigt nog – och eftersom vi alla älskar parmesan är det ett enormt gott betyg åt de andra snarare än ett dåligt åt Hirsen.
Vaniljpäronen var grymma verkligen, och nötterna gjorde sig så bra i knäckig röra. Gurkan med senapssmak var fräsch till. Recepten nedan.

Tack så jättemycket för fint bud med godsaker, Arla!

20121124-104605.jpg

Vaniljpäronsalsa
2 dl vitt vin (matlagningsvin funkade såklart fint)
1 dl honung
½ dl gula russin
1 vaniljstång
4 fasta päron
Häll vin, russin och honung i en kastrull, i med fröna från vaniljstången. Koka upp, koka tills det blir simmigt. Skär päronen i 2*2 cm ca, i med dem. Koka tills päronen är mjuka och nästan all vätska är borta. Låt kallna.

Rostade nötter med honung
200 g nötter (igår 50 g*4 sorter, sötmandel, hasselnötter, valnötter, cashewnötter)
50 g smör
2 dl honung
Rosta mandel och alla nötter i en torr panna. Lägg över på fat. Smält ihop smör och honung i pannan, i med nötterna, låt koka 1-2 min så det blir simmigt.

Gurka i senapsdressing (denna var färdigfixad)
1 gurka
½ dl kallpressad rapsolja
1 msk vit balsamvinäger
2 tsk senapsfrön
1 msk fransk senap
2 krm salt
Skala och dela gurkan på längden. Tag ur kärnorna och skär gurkan i 1 cm breda skivor. Rör ihop alla ingredienser och i mied gurkan.

Alla recept är framtagna av Roland Persson, tidigare vinnare av Årets Kock.